Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ÇELTİK ÜRETİCİSİ ZOR DURUMDA

        TAMER YAVUZ

        EDİRNE (İHA) - Edirne Kooperatifler Birliği Başkanı Ahmet Erken, çeltiğin bin 300 TL'ye kadar düştüğünü belirterek, "Toprak Mahsulleri Ofisi bugünden sonra açılsa da üreticinin elinde satacak malı kalmadı" dedi. Erken, üreticilerin çeltikte bu yıl hayal kırıklığı yaşadığını söyledi.

        Çeltik hasadının Ekim ayı itibariyle bittiğini belirten Erken, "Her yıl olduğu gibi bu yıl da hasat öncesi kooperatif başkanlarımızı toplayarak değerlendirme yapıyoruz. Yine bu yıl hasat öncesi değerlendirme toplantıları yaptık. Çeltik maliyetlerini belirledik, bunun sonuncunda İpsala Ticaret Borsası'nda katıldığımız toplantıda enine boyuna konuştuk. Çeltikte 2014 yılında hızlı bir talep vardı. Harmanda kilogramı 2 bin TL'lere kadar çıkmıştı. Daha sonra dönemin Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü İpsala ilçemize geldi. Fiyatların bin 800 liradan yukarı çıkması halinde müdahale ederek, dışarıdan çeltik ve pirinç getireceğiz şeklinde söylemleri oldu. 2014 yılında harmanda çeltik gerilemeye başladı. Bu yıl inşallah 2014 yılının hasat döneminden başlarız fiyatlara diye ama büyük hayal kırıklığı yaşandı. Bazı bölgelerimizde verim kaybı oldu. Son günlerde iç piyasada talep olmaması da etkili olurken, satmaya fabrika ve ya tüccar bulamıyoruz" dedi.

        Çeltiğin alıcısı olmadığını öne süren Erken, "Maalesef hasat edilmiş olan çeltikler harmanlarda naylon altında pazar aramakta. TMO'nun alım yapması için biz girişimlerimizi yapmıştık. Küçük çaplı üreticinin elinde zaten malı kalmadı. Bu çeltikte 10 yılda 2 kere para yapar biz de onun umuduyla 8 yıl uğraşırız" dedi.

        Edirne Kooperatifler Birliği Başkanı Erken, çeltikte hasat döneminde alım politikası olmamasının üreticiyi iflasa sürüklediğini ifade etti.

        (TY-MK-Y)

        01.12.2015 17:20:38 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Edirne haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Edirne Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Edirne İlçeleri
        Tüm Edirne Haberleri
         Edirne

        Edirne

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa