Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MESLEK OKULLARI AÇILMALI

        ANTALYA (İHA) - AHK-Alman Türk Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Jan Nöther, Türkiye'nin coğrafi konumu ve genç nüfusu ile bir yatırım ülkesi olduğunu, Almanya'daki meslek okullarının Türkiye'de hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

        Antalya'da Salı Grubu'nun konuğu AHK -Alman Türk Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri ve Yönetim Kurulu Üyesi Jan Nöther oldu.

        TÜRK-ALMAN DOSTLUĞU

        80 ülkede 120 şubelerinin olduğunu belirten AHK- Alman Türk Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri ve Yönetim Kurulu Üyesi Jan Nöther, Türkiye'deki TOBB gibi faaliyet gösterdiklerini açıkladı. Türkiye'de 6 bin 500 Alman kökenli şirketin faaliyet gösterdiğini belirten Nöther, daha önce Çin'de de görev yaptığını belirterek, "1 milyar nüfuslu Çin'de 4 bin 500 Alman kökenli şirket vardı. Nüfusa oranladığımızda Türkiye'deki rakamın büyüklüğü ortaya çıkıyor. Bunun nedeni Türkiye ile Almanya arasındaki dostluğun ve duygusal bağların önemi ortaya çıkıyor" dedi.

        2015'DE BELİRSİZLİK

        Almanya'da 90 bin Türk kökenli işadamının olduğunu ve bu işadamlarının firmalarında 450-500 bin insanın çalıştığını belirten Nöther, "Alman firmaları, Türkiye'de her yıl 500-600 milyon Euro yatırım yapıyor. Bu rakam 2015'te biraz geriledi. Çünkü Türkiye'deki belirsizlikler işadamlarını geri adım attırdı. Ayrıca Alman basını Türkiye hakkında sürekli negatif haberler yapıyor. Ben 16 aydır Türkiye'de yaşıyorum ve bu negatif algıyı yıkmak için en az 20 kez Almanya'ya gidip Türkiye'yi anlatmak zorunda kaldım."

        2023 HEDEFİ

        Türk sanayisinin birçok Avrupa ülkesine göre ileride olduğunu belirten Nöther, "Ancak Türkiye, sahip olduğu bu gücü anlatamıyor. Türkiye Avrupa'ya 3 milyar, ABD'ye 5 milyarlık makine ihracatı yapıyor. Bu rakamlar Türk sanayisini kalitesini gösteriyor. Türkiye, 2023'te ilk 10 ekonomi arasına girmeyi hedefliyor. Bu hedefe, 2023'te ulaşması zor gibi, ancak eninde sonunda bir gün ulaşacaktır. Bunun için daha çok araştırma ve yatırım yapılması gerekiyor" diye konuştu.

        ÜNİVERSİTE DESTEĞİ YETMEZ

        Türkiye'de üniversitelerin teknolojiye destek verdiğini ancak bunun yeterli olmadığını belirten Jan Nöther, "Üniversitelerin bu desteği yetersiz. Meslek okullarının faaliyete geçmesi gerekiyor. Türkiye coğrafi olarak mükemmel bir konumda. Genç bir nüfusa sahip olduğu için, işgücü ve hedef kitle konusunda da avantajlı bir ülke. Türkiye'deki Alman firmaları, Türkiye üzerinden İran'a ve diğer Ortadoğu ülkelerine yatırım yapabiliyor."

        GENÇ NÜFUS AVANTAJI

        Almanya'da genç nüfusun az olduğunu ve Türkiye'nin çok genç bir nüfusa sahip olduğunu belirten Nöther, "Almanya'nın, Türkiye'deki genç nüfusa ihtiyacı var. Bunun için Almanya'da faaliyet gösteren meslek liseleri, Türkiye'de de faaliyete geçmeli. Politik nedenlerden dolayı bu konuda bugüne kadar bir gelişme sağlanamadı. Ancak önümüzdeki yıllarda bu açığın kapatılacağını umuyorum. Biz oda olarak işadamlarına ve firmalara danışmanlık ve maddi anlamda her türlü desteği sağlamaya hazırız" dedi.

        Salı Grubu başkanı Muharrem Koç da Jan Nöther'e ziyaretinden dolayı Salı grubu teşekkür belgesi verdi.

        (SÇ-SÇ-Y)

        01.12.2015 14:49:37 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Antalya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Antalya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Antalya İlçeleri
        Tüm Antalya Haberleri
         Antalya

        Antalya

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa