Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ KUTNU KUMAŞINA TALEP ARTIYOR

        GAZİANTEP (İHA) - Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in girişimleriyle kurulan Büyükşehir Tasarım Mağazası ve Atölyesi yaklaşık 2 bin yıllık geçmişi olan ve son dönemlerde unutulmaya yüz tutan kutnu kumaşı ilgi yeniden artıyor.

        Bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış ve tarihi İpekyolu üzerinde bulunan Gaziantep'te Büyükşehir belediye Başkanı Fatma Şahin, kutnu kumaşı, bakır ve yok olmaya yüz tutmuş mesleklerine ilginin artması için harekete geçti. Başkanlığını Julide Konukoğlu'nun üstlendiği "Kutnu Kumaşı Tanıtım Grubu" oluşturularak, kısa zamanda kutnu kumaşı ile yapılan özel tasarımlar hazırlanarak, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan tasarım atölyesinde dikimine başlanıldı. Kutnu kumaşı dikiminin de öğretildiği atölyede üretilen beğenilen modellerle. kutnu kumaşı yeniden ilgi görmeye başladı. Modacılar tarafından özel olarak hazırlanan tasarımların, bölgedeki ev hanımlarının da arasında bulunduğu atölyedeki kadınlar tarafından dikildiğini belirten Büyükşehir Belediyesi Tasarım Mağazası ve Atölyesi Koordinatörü Mehmet Ali Aktop, bitmek üzere olan kutnu kumaşına rağbetin yeniden arttırılmaya başlandığını kaydetti. Aktop, "Piyasada 2 veya 3 usta kalmıştı ve kumaş çok fazla talep görmüyor. Ama şu anda kumaş yetişmiyor. Bu işi bırakmış ustalarımızı tekrardan işe döndürdük. Kumaş üretimine başladılar. Atölyemizde kutnu kumaşı üzerinden bütün tasarımlarımızı kendimiz yapıyoruz. Tasarımlarımız özel yani Türkiye'de iki veya üç adet üretiliyor. Bunlar bitince farklı tasarımlar yapılıyor. O ürün sadece kendinden olsun isteyen misafirleriz özellikle burayı tercih ediyor" dedi. Yurt içi ve yurt dışından yoğun talep aldıklarını, yabancı turistlerin el emeği ürünlere çok önem verdiğini anlatan Aktop, taleplerin ise özellikle Amerika, İngiltere, Macaristan ve Fransa'dan geldiğini kaydetti. Tasarım mağazasının çevre esnafına da canlılık getirdiğini vurgulayan Aktop, "Biz ayda yaklaşık 6 bin civarında kutnu kumaşı kullanıyoruz. Daha önce bu miktar bir yıl içerisinde gerçekleşiyordu. Niyetimiz kutnu kumaşı, bakır ve ölmeye yüz tutmuş sektörleri canlandırmak. Hem esnafımızı hem de Gaziantep'e bu kumaşı kalıcı olarak yerleştirmek istiyoruz. Çünkü kutnu kumaşı yaklaşık 2 bin yıllık bir tarihe sahip. Ayrıca bu kumaş sadece Gaziantep'te üretiliyor" diye konuştu. Bakır ürünlerinin de tasarlandıktan sonra bakırcı esnafına yaptırıldığını aktaran Aktop, burada Gaziantep'e has ürünleri doğru anlatıp, sergilediklerini kaydetti.

        Bakır ve kutnu kumaşı dışında kente özgü ürünlerinde satışının yapıldığını mağazaya ilginin giderek artığını dile getiren Aktop, "Mağazamızda sadece satış yapmıyoruz. Ayrıca kutnu kumaşı, bakır ve kente ait ürünleri yurtiçi ve yurtdışında tanıtmak için fuarlara katılıyoruz. Ürünler doğru anlatıldığında ilgi daha da artıyor" ifadelerini kullandı.

        (SD-Y)

        01.12.2015 14:34:55 TSI

        NNNN

        Tüm Yerel Haberler
        Gaziantep İlçeleri
        Tüm Gaziantep Haberleri
         Gaziantep

        Gaziantep

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa