Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BAŞKAN YILMAZ: "GENÇLERİMİZİN BİLİME YÖNELMESİ ÇOK ÖNEMLİ"

        SAMSUN (İHA) - Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin gençlere bilimi sevdirecek, laboratuvar ortamında fiziksel ve kimyasal deneyler yaparak kolay öğrenmelerini sağlayacak Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin proje hazırlıkları sürüyor.

        Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) işbirliği ile yapılacak merkez inşaatının 2016 yılı sonuna kadar tamamlanacağı belirtildi.

        Bilimin günlük hayattaki kullanım alanlarını gösteren, farkındalık oluşturan, gençlere bilimi sevdirip onları bilim insanı ve kaşif olma yolunda cesaretlendiren ve çocuklar ile bilim adamları arasında tüm tarafların faydalanabildiği ortam hazırlayan bilim ve teknoloji merkezleri, bu anlamda yeni nesillerin kaliteli ve donanımlı yetişmesine imkan sağlıyor. Çocuklar ve gençler başta olmak üzere toplumun bilime yönelik ilgisini ve bilgisini arttırmak için görsel ve deneysel laboratuvar alanları sunan bu merkezlerin sayısı ise tüm dünyada hızla artıyor.

        Dünyada yılda 300 milyonun üzerinde kişinin ziyaret ettiği 3 bin bilim ve teknoloji merkezinin yarısı ABD'de bulunuyor. Avrupa ülkeleri arasında da en fazla bilim merkezine sahip ülke İngiltere. Hindistan'da 40'tan fazla bilim merkezi bulunurken, Çin ve Japonya'da de bu merkezlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Ortadoğu ülkelerinden Suriye, Ürdün, Mısır, Tunus, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt gibi ülkelerde bu merkezler, 10 yılı aşkın süredir hizmet veriyor. Türkiye'de faaliyette 6 bilim ve teknoloji merkezi bulunuyor. TÜBİTAK Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu kararı doğrultusunda ise 2016 yılı sonuna kadar 16 büyükşehir belediyesinde, 2023'e kadar da 81 ilde bilim ve teknoloji merkezi açılması hedefleniyor.

        Toplumu her alanda geleceğe taşıyacak projeleri hayata geçiren Samsun Büyükşehir Belediyesi, Bilim ve Teknoloji Merkezi yapılması için talepte bulunup TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak ile protokol anlaşması imzalamıştı. Proje bittiğinde Samsun Bilim ve Teknoloji Merkezi, Türkiye'nin 7. Merkezi olacak. Tekkeköy ilçesi Gelemen mevkisindeki 11 bin metrekarelik alana inşa edilecek Samsun Bilim ve Teknoloji Merkezi'nde 25 personel çalışacak. 41 milyon 500 bin TL'ye mal olacak projenin 19 milyon TL'si deneylerin yapılacağı alandaki tüm sergi ve deney üniteleri için TÜBİTAK tarafından karşılanacak. Projenin avam projesi bitirildi ve uygulama projeleri hazırlanıyor. Yapı içerisinde eğitim seminerlerine yönelik toplantı salonu, yurt içi ve yurt dışı sergilerin yapılacağı sergi alanı, laboratuarlar ve kafeteryanın bulunacağı bilim ve teknoloji merkezi, 2016 yılı sonuna kadar tamamlanarak hizmete girecek.

        "GENÇLERİMİZİN BİLİME YÖNELMESİ ÇOK ÖNEMLİ"

        Hazırlıkları devam eden proje ilgili değerlendirmede bulunan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, gençlerin bilime yönelmelerinin çok önemli olduğunu vurguladı. Gençlere bu manada hizmet verecek alt yapı eksikliğini Bilim ve Teknoloji Merkezi ile gidereceklerini ifade eden Başkan Yılmaz, "Hayata geçireceğimiz proje ile bilim ve teknoloji alanlarında farkındalık oluşturacağız. Böylece çocuklarımız ve gençlerimizin enerjilerini bu yönde kullanmalarını sağlamak istiyoruz. Bilimi seven bir gençlik yetiştirilmesine katkı vermeyi arzuluyoruz. Kötü çevre ve alışkanlıklara bulaşmamaları için ilgilerini bilim ve teknolojiye yönlendireceğiz. Bu bağlamda projeye büyük önem veriyoruz" dedi.

        BİLİM TURİZMİ

        Samsun Bilim ve Teknoloji Merkezi projesi ile çocukların ve gençlerin görme, işitme ve dokunma duyularına doğrudan hitap etmek sureti ile toplum yaşamında daha başarılı ve bilgili bireyler haline gelmelerine yardımcı olacaklarının altını çizen Başkan Yılmaz, "Yeni yetişen genç nesle bilimi sevdirmek ve bilimi kolayca anlamalarını sağlamaya yönelik görsel ve deneysel sunumlar hazırlamayı, ilköğretimden başlayarak toplumun her katmanında bilimsel yaklaşım, üreticilik, araştırma ve analiz yeteneğini özendirmeyi, toplumda bilimsel farkındalık düzeyini artırarak, toplumun bilimsel ve teknolojik konulara olan ilgisini yükseltmeyi, bilim ve teknolojinin gündelik yaşamda kullanım alanlarını göstermeyi, öncelikle kent halkı ve öğrenciler için hizmet verecek olan kurumun, giderek bölgesel bir özellik kazanarak, çevre illere de hizmet verecek bir çeşit 'bilim turizmi' oluşumunu sağlamayı ve çocuklar ve toplum ile bilim adamları arasında tüm tarafların faydalanabildiği bir ara yüz oluşturmayı amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.

        (SAM-SLH-Y)

        01.12.2015 14:03:31 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Samsun haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Samsun Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Samsun İlçeleri
        Tüm Samsun Haberleri
         Samsun

        Samsun

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa