Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        "TÜRKİYE-RUSYA KRİZİ UZUN SÜRELİ OLAMAZ"

        - GTO YÖNETİM KURULU BAŞKANI BARTIK

        - "RUSYA İLE YAŞANANLAR, KISA DÖNEMDE SIKINTILARA VESİLE OLACAKSA DA UZUN DÖNEMDE PEK ÇOK AÇIDAN ELİMİZİ GÜÇLENDİRECEKTİR"

        - "TÜRKİYE'NİN DE DIŞ POLİTİKASINDA GELECEK STRATEJİSİNİ ÖN PLANA ÇIKARDIĞINI HEYECAN, İLGİ VE UMUTLA TAKİP EDİYORUZ"

        - "TİCARİ İLİŞKİLERİN ZARAR GÖRMESİ İLERİYE YÖNELİK TELAFİSİ OLMAYAN YARALAR AÇMAMALIDIR"

        GAZİANTEP (İHA) - Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, "Rusya ile yaşananlar kısa dönemde sıkıntılara vesile olacaksa da uzun dönemde pek çok açıdan elimizi güçlendirecektir" dedi.

        Bartık, Suriye sınırında Rus uçağının düşürülmesine ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye-Rusya arasındaki krizin uzun süreli olmayacağını söyledi.

        Uçak düşene kadar Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin dostane olduğunu ifade eden Bartık, iki ülke arasındaki ilişkilerin sadece ticaretle sınırlı olmadığına dikkati çekerek, iki köklü ülkenin bu sorunu aşacak güce sahip olduğuna vurgu yaptı.

        Bartık, Rus tarafının olayın ardından ivedilikle bazı açıklamalar yaptığını hatırlattı. Ticari ilişkilerin gözden geçirilmesi, Türk işadamlarının baskı altına alınması ve doğalgaz tehditlerinin Rusya'ya fayda sağlamayacağının altını çizen Bartık, "Güçlü ülke sorunlarını masaya taşır ve iyi niyet çerçevesinde karara bağlar. Türk ürünlerine ambargo koyup, işadamlarına baskı uygulamakla bir yere varılmaz. Kaldı ki biz Rus uçaklarının Suriye'de ne yaptığını da biliyoruz. Türkiye-Rusya arasındaki kriz uzun süreli olmaz. Devam edecek olursa da bundan zarar gören taraf Rusya olur. Değişim hızının ışık hızıyla yarıştığı bir süreçten geçerken, ülkelerin çıkarları da bu değişim hızından etkilenmektedir. Bu nedenle aktif dış politikanın önemi giderek artmaktadır. Tüm dünya ülkeleri gibi Türkiye'nin de dış politikada, çıkarlarını gözettiği aktif bir süreç yaşadığı ortadadır" dedi.

        Diplomasinin dünün değil, bugün ve geleceğin bir aracısı haline dönüştüğünü ifade eden Bartık, "Türkiye'nin de dış politikasında gelecek stratejisini ön plana çıkardığını heyecan, ilgi ve umutla takip ediyoruz. Bu açıdan bakıldığında Rusya ile yaşananlar, kısa dönemde sıkıntılara vesile olacaksa da uzun dönemde pek çok açıdan elimizi güçlendirecektir" diye konuştu.

        Bartık, Rus turizm acentelerinin Türkiye'ye paket tur satmalarının yasaklanmasını da anlık hareket olarak yorumladığını, Rusların yakınlık itibariyle Türkiye'den başka alternatifinin olmadığını vurguladı. Yılda 4 milyon Rus turistin Türkiye'yi ziyaret ettiğini, bunu bilen Rus yetkililerinin de turizmi "koz" olarak kullanmaya çalıştığını kaydeden Bartık, bu uygulamanın sürekli olamayacağının altını çizdi. Bartık, insanları zorlayarak, engelleyerek hedefe varmanın mümkün olmadığını vurguladı.

        Türkiye ve Rusya arasındaki en önemli ticareti enerjinin oluşturduğunu hatırlatan Bartık, bu kapsamda Türkiye'nin geçen yıl Gazprom'a 10 milyar dolarlık ödeme yaptığını anımsattı. Rusya'nın Almanya'dan sonra ki en büyük müşterisini gözden çıkarmasının çok zor olacağını söyleyen Bartık, "Son yaşanan olayın diplomasiyle çözüleceğine inanıyorum. Ticari ilişkilerin zarar görmesi ileriye yönelik telafisi olmayan yaralar açmamalıdır" diye konuştu.

        İki ülke arasındaki ithalat ve ihracat rakamlarına da değinen Bartık, Türkiye'nin Rusya'ya 10 aylık ihracatının 3 milyar 125 milyon 216 bin dolar, ithalatının da 17 milyar 338 milyon 445 olduğunu hatırlattı.

        Bartık, "Rakamlara da bakıldığında bu süreçten zararla çıkacak ülkenin Rusya olduğunu görüyoruz. Türkiye, Rusya'ya gerçekleştirdiği ihracatı farklı ülkelerle telafi edebilecek olmasının yanında Rusya'nın kaybının çok fazla olacağını, bütün bunların yanında asıl önemli olan aynı coğrafyayı paylaşan iki ülkenin dostluğunun devam etmesidir" şeklinde konuştu.

        (MC-AOA-Y)

        01.12.2015 11:07:16 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Gaziantep haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Gaziantep Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Gaziantep İlçeleri
        Tüm Gaziantep Haberleri
         Gaziantep

        Gaziantep

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa