Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        AIDS'E 34 YILDA 34 MİLYON KURBAN

        - DOÇ. DR. BEHİÇE KURTARAN, AIDS NEDENİYLE SON 34 YILDA YAKLAŞIK 34 MİLYON KİŞİNİN HAYATINI KAYBETTİĞİNİ BELİRTTİ

        ADANA (İHA) - Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

        Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nın organize ettiği etkinlik hipokrat toplantı salonunda yapıldı. Etkinliğe Balcalı Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yeşim Taşova'nın yanı sıra akademisyen hekimler, hemşireler, öğrenciler ve personeller katıldı.

        AZ GELİŞMİŞ ÜLKELERDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

        Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Salih Zeki Aksu, halk arasında AIDS olarak bilinen HIV virüsünün eskiden çok gelişmiş ülkelerde sıklıkla görüldüğünü ancak hastalığın artık az gelişmiş ve geri kalmış ülkelerde de yaygın görüldüğünü belirtti. Prof. Dr. Aksu, HIV virüslü hastanın geçmiş yılara nazaran artık daha fazla uzun ve kaliteli yaşam koşullarına sahip olduğuna vurgu yaparak, tıbbın geldiği noktada hastanın uzun yıllar yaşatılabildiğini ifade etti.

        ERKEKLERDE ORAN DAHA FAZLA

        Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Seza İnal ise hastalıkla ilgi çeşitli istatistiki bilgiler verdi.

        Türkiye'de en fazla 15-49 yaş aralığında hasta olduğunu ve hastaların yüzde 70'ine yakınını erkeklerin oluşturduğuna işaret eden Doç. Dr. İnal, son verilere göre, geçen yılın sonuna kadar 9 bin 582 kişide HIV virüsü tespit edilirken, 2015 yılı sonunda bu rakamın 11 bini geçeceğinin tahmin edildiğini, özellikle son 4 yıl içinde katlanarak hızlı artışın dikkati çektiğini söyledi.

        34 YILDA 34 MİLYON İNSAN ÖLDÜ

        Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Behiçe Kurtaran da yaptığı konuşmada, AIDS'in ilk kez 5 Haziran 1981'de ABD'nin California eyaletinin Los Angeles kentinde bir grup eşcinselde görüldüğünü hatırlattı.

        Yıllardır milyonlarca insanı etkileyen AIDS'e dikkati çekmek ve kişileri bilinçlendirmek amacıyla 1995'te, 1 Aralık'ın Dünya AIDS Günü olarak belirlendiğini kaydeden Kurtaran, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Birleşmiş Milletler (BM) HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS) 2014 verilerine göre, AIDS nedeniyle son 34 yılda yaklaşık 34 milyon kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

        Konuşmaların ardından Psikyatri Uzmanı Prof Dr. Şükrü Uğuz katılımcılara AİDS konusunda farkındalık konulu bir sunum yaptı. Çeşitli hikayelerden örneklerle sunumunu gerçekleştiren Uğuz'a sunumu sonrası çiçek ve teşekkür belgesi verildi.

        (ELF-Y)

        01.12.2015 11:05:40 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Adana haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Adana Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Adana İlçeleri
        Tüm Adana Haberleri
         Adana

        Adana

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa