Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ISPARTA'NIN TALEBİ SEÇİM BEYANNAMESİNE GİRDİ

        FERHAT KAYA

        ISPARTA (İHA) - Isparta'da sulama birliklerinin elektrik dağıtım şirketine olan borçları nedeniyle, karşılaştığı sorunların iktidar temsilcileri tarafından Ankara'ya taşınması ve çözüm olarak basınçlı sulamasına geçilmesi yönündeki talepleri etkili oldu. AK Parti'nin seçim beyannamesinde 8.5 milyon hektarlık alanda basınçlı modern sulama yatırımı yapılması ifadesi yer aldı.

        AK Parti Isparta milletvekili adayı Haydar Kemal Kurt, seçim beyannamesinde tarımla ilgili çiftçilere verilen müjdeler içinde özellikle sulu tarımın yaygınlaştırılması noktasında basınçlı kapalı devre sulama sistemine geçilmesi için açık bir başlık belirttiklerini söyledi. Bu başlığın oluşmasında Isparta'nın etkin rol oynadığını kaydeden Kurt, sulama ile tarım yapan çiftçilerin üretim maliyetlerinde enerji giderlerinin çok fazla olduğunu, vahşi sulama sebebiyle tarımın ihtiyacı olan su miktarının birkaç katı su tüketilmesi zorunda kalındığını raporlayarak genel merkeze bu sorunları taşıdıklarını açıkladı.

        GENEL MERKEZE ANLATTIK

        Yalvaç ilçesine bağlı Aşağıkaşıkara köyünde kapalı devre sulama sistemine geçilerek başarılı sonuç elde ettiklerini, çitçinin maliyetinin düştüğünü belirten Kurt, "Yine Kuyucak köyümüzde bu yöntemle proje uygulandı. Keçiborlu ovamızda, basınçlı kapalı sistem sulama projesi oluşturuldu. Buz şehrimizde var olan 30'a yakın göletle yapılacak sulu tarımda basınçlı sistemle sulama yapılması konusunda gayret gösterdik. Bunu da genel merkezimize izah ettik" dedi.

        KAPALI SİSTEME GEÇMEYEN YER KALMAYACAK

        Sulama birliklerimizin sulama dönemi başladığında ödenmeyen enerji bedelleri nedeniyle elektrik dağıtım şirketiyle Isparta ve Ankara boyutunda defalarca ricada bulunduklarını anımsatan Kurt, "Bir taraftan elektrik dağıtım şirketi eski borçları tahsil etmek istiyordu, bir taraftan da toprağın sulanması gerekiyordu. İki arada bir derede kalınıyordu. Bu içinden çıkılmaz durumun giderilmesi için devletin gerekli desteği sağlaması, yol açması için öncelikle daha az sarfiyat su ve enerji tüketimiyle sulama ihtiyacının karşılanması gerektiğini tespit ettik. Yine Isparta'da sulu tarım yapılan arazilerin yarısına yakını Eğirdir Gölü'nden sağlanıyordu. Tüm bu sorunları ilettik. Kalkınma Bakanlığımız, Tarım Bakanlığımızın basınçlı sulama sistemine geçilmesi noktasında aldığı kararlar vardı. Artık bundan sonra yapılacak gölet ve barajlara ilişkin sulama projelerinin tamamı kapalı ve basınçlı sulama şeklinde yapılacak. Projeler bu özelliği ihtiva edecek. Çiftçimiz tasarruf edecek. Aynı zamanda temiz su kaynaklarımızın korunması noktasında alınan bu kararın ciddi katkıları olacak. Çok daha geniş alanlarda sulama imkanına kavuşacağız. Bu proje çok önemli. Önümüzdeki dönemde Isparta'mızda dört yıllık süreçte kapalı sistem sulaması olmayan arazi bırakmayacağız" diye konuştu.

        (FK-İİ-Y)

        17.10.2015 12:41:18 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Isparta haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Isparta Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Isparta İlçeleri
        Tüm Isparta Haberleri
         Isparta

        Isparta

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa