Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GÖRELE'DE ÇEPNİ PANELİ

        GİRESUN (İHA) - Görele Belediyesi tarafından "Çepni Tarihi ve Çepni Dili" konulu panel düzenlendi.

        Sunuculuğunu Uğur Bilgi'nin yaptığı panele konuşmacı olarak katılan Tarihci Sinan Emanet, Halk Bilimci Hayrettin Günay bölgede yaşayan insanların soy kökünü vatandaşlara aktardı. Panelde Çepni Tarihi ve Çepni Dili tanıtım filmi gösterimi sunuldu.

        Düzenlenen panelle ilgili konuşma yapan Belediye Başkanı Tolga Erener, "Belediye olarak sosyal ve kültürel anlamda ilçemizin tanıtımı ile ilgili elimizden gelenin en iyisini yapmaya gayret gösteriyoruz. Yöremiz için büyük önem taşıyan Çepniliği panel olarak halkımıza kıymetli eğitimcilerimiz tarafından aktarmaya çalıştık. İleri ki yıllarda bu panelimizi daha da genişletip, sempozyum olarak halkımızın beğenisine sunacağız. Yakın zamanda Görele'nin tarihini de kitaplaştırmayı planlıyoruz" dedi.

        Çepni Tarihi hakkında bilgi veren Tarihci Sinan Emanet, Çepnilerin, Oğuzların üç ok koluna bağlı, Gökhan soyundan gelen bir boy olduğunu söyledi.

        Çepnilerin, Malazgirt zaferinden sonra yoğun şekilde Anadolu'ya geldiğini, Anadolu'nun bir Türk yurdu haline gelmesinde önemli rol oynadığını belirten Emanet, "Anadolu'nun hemen her bölgesinde yerleşen Çepniler, en kalabalık şekilde Kürtün- Görele- Giresun üçgeninde yerleşmişlerdir. Doğuda Ağasar Deresi'nden batıda Piraziz'e, güneyde Kürtün ve Torul'a kadar olan topraklarda saflıkların kaybetmeden günümüze kadar yaşamlarını sürdürmüşlerdir. İran'ın Horasan Bölgesi'nden 40 bin çadırlık 100 bin Çepni grubu getirilerek, Kürtün-Görele-Giresun üçgenine yerleştirilmişlerdir. Çepniler bu topraklarda hayvancılığın yanında toprağı ekip biçmeye başlamışlar ancak hayvancılığı ve yaylacılığı hiç bırakmamışlardır. Bu bölgedeki yaylacılık bir Çepni geleneği olduğu gibi, 25 Temmuz 2015 günü Sis Dağı'nda yapılacak olan 'Otçu Göçü Şenliği' de Çepnilerin bir geleneğidir" diye konuştu.

        Halk Bilimci Hayrettin Günay ise, Çepni Dili konusunda örnekler verdi.

        (BÖ-AB-OK-Y)

        24.07.2015 14:45:19 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Giresun haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Giresun Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Giresun İlçeleri
        Tüm Giresun Haberleri
         Giresun

        Giresun

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa