Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, "Biz ne olursa olsun kardeşlerimize, dindaşlarımıza, soydaşlarımıza hatta ve hatta din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin her yerde yardımlarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Bu bizim şiarımız olacak." dedi.

        Çavuşoğlu, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda editör ve muhabirlerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı, açıklamalarda bulundu.

        "Türkiye, son yıllarda dünyanın en kritik bölgelerine yönelik insani yardım faaliyetleriyle adeta bir sembol ülke haline geldi. Bu sıfatı sürdürebilmek için ne gibi çalışmalar yürütülüyor?" sorusunu Çavuşoğlu, şu şekilde yanıtladı:

        "Türkiye, hem resmi kalkınma yardımları bakımından hem de onun bir alt kategorisi olan insani yardımlar bakımından dünyada çok önemli bir noktaya geldi. Özellikle resmi kalkınma yardımları bakımından Birleşmiş Milletler genel bütçenin binde 70'ini baz almıştı, Türkiye binde 73'e ulaştı. Öbür taraftan insani yardımda da yine aynı şekilde yapmış olduğu yardımlarla temayüz etti. Resmi kalkınma yardımı konusunda OECD verilerine göre baktığımız zaman 6 milyar liralık yardım gerçekleştirmiş. Aynı şekilde insani yardımlar bakımından da yine 6 milyar liralık bir yardım gerçekleştirmiş oluyor. Türkiye milli gelirine oranla dünyada iki yıl üst üste insani yardım konusunda birinci."

        Türkiye'nin son 16 yılda ekonomi başta olmak üzere birçok alanda attığı adımlarla kendisini geliştirdiğini vurgulayan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

        "Temel felsefesi, 'bizim tarihimizden tevarüs ettiğimiz değerler' diye ifade ettiğimiz, nerede bir mazlum ve bir mağdur varsa onun yanında olma felsefesidir. Bu felsefesinin temelinde yatan şey, vakıf medeniyeti olduğumuzla ilgili o naif ifadedir. Gerçekten de vakıfa baktığımız zaman bugün hayır yapmada kurumsallaşmış bir yapıya sahibiz. Dolayısıyla vakıf medeniyetinin bir gereği olarak hem geçmişte ecdadımızın hem de onların temsilcisi ve mirasçıları olarak bizlerin ihtiyaç sahibi, mazlum, mağdur insanlara yardım etmek ve onların yanında olmak en büyük özellik olarak ortaya çıkıyor."

        - "Türkiye, yaşatma medeniyet tasavvurunu ortaya koyan bir ülke"

        Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, Türkiye'nin insani ve resmi kalkınma yardımlarını sürekli yaptığını dile getirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

        "Bu konuda çok önemli mesafeler alıyoruz. Biz bunu yaparken emperyal düşüncelerle yapmıyoruz, tamamen insan odaklı ve yaşatma üzerine yapıyoruz. Bence bugün, dünya üzerinde iki medeniyet tasavvuru var. Biri, yaratılanı Yaradan'dan ötürü sevmek, bir insanı öldürmenin bütün insanlığı öldürmek, bir insanı yaşatmanın bütün bir insanlığı yaşatmak felsefesi ve inancına dayanan yaşatma üzerine dayanan bir medeniyet tasavvuru. Diğeri, öldürmeyi, öldürmek için taşeron kullanmayı, vahşeti ve kendi çıkarlarını, gittikleri yerde o bölgenin her türlü kaynaklarını istismar ve sömürme üzerine kurulan bir medeniyet tasavvuru. Türkiye, tarihinden de edinmiş olduğu tecrübelerle ecdadının da yaptığı gibi bu noktada yaşatma medeniyet tasavvurunu ortaya koyan bir ülke."

        Türkiye'nin imkanları el verdiği ölçüde, mutlaka mağdurun, mazlumun, ihtiyaç sahibinin bulunduğu yere gitmek için her türlü imkanını seferber etmeye devam edeceğini vurgulayan Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

        "Türkiye şu anda 3,5 milyon Suriyeliyi bünyesinde barındırıyor. Nüfusuna oranına baktığımız zaman bu, yüzde 16'sına tekabül ediyor. Bu dünyanın hiçbir ülkesinde yok. Bugün bunu, başka bir perspektiften yaklaşanların değerlendirmesi mümkün değil. Bugün 100-150 göçmeni sınırlarındaki dikenli tellerle durdurmaya çalışan veya da denizin ortasında onları ölüme terk eden anlayışı gördüğümüz zaman, ülkemizin üzerinde yükseleceği en yüce değerlerin de bir tanesi esasen budur. Biz ne olursa olsun kardeşlerimize, dindaşlarımıza, soydaşlarımıza hatta ve hatta din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin her yerde yardımlarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Bu bizim şiarımız olacak."

        (Sürecek)

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Ankara İlçeleri
        Tüm Ankara Haberleri
         Ankara

        Ankara

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa