Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MUĞLA (AA) - Birleşik Görev Kuvveti-151 kapsamında Aden Körfezi, Somali karasuları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde deniz haydutluğu ile mücadele harekatına katılan TCG Giresun Fırkateyni, Muğla'nın Marmaris ilçesindeki Aksaz Deniz Üssü'nde törenle karşılandı.

        Aksaz Deniz Üssü'ndeki iskelede düzenlenen tören, Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Adnan Özbal’ın mesajının okunmasıyla başladı.

        Törende üssün bulunduğu körfeze giriş yapan fırkateyn, limanda demirli gemilerin çaldığı sirenlerle karşılandı. Daha sonra iskeleye yanaştırılan geminin personeli, çalınan marş eşliğinde koşar adımlarla tören alanındaki yerini aldı.

        Törene Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Hakan Ercan, Aksaz Deniz Üs Komutanı Tuğamiral İlker Özkan, deniz üssünde görevli komutanlar, TCG Giresun Fırkateyni personeli ve göreve giden askerlerin aileleri katıldı.

        Törende TCG Giresun Komutanı Yarbay Burak Aktaş, görev sonu raporunu sundu.

        Tuğamiral Hakan Ercan da gemi komutanı ve personelini görev ve sorumluluklarını başarıyla yerine getirmelerinden dolayı kutladı. Askerler, daha sonra tören alanında bekleyen yakınlarıyla hasret giderdi.

        Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ercan, törende yaptığı konuşmada, Türk Deniz Kuvvetlerinin küresel barışa katkıda bulunmak ve Türkiye'nin denizlerdeki hak ve menfaatlerini korumak üzere dünya denizlerinde önemli görevler icra ettiğini söyledi.

        Asıl varlık nedeninin harp durumunda yurdu savunmak olan Deniz Kuvvetlerinin barış döneminde bir harp meydana gelmemesi için caydırıcılık sağladığını anlatan Ercan, ayrıca diplomasiye destek faaliyetleri de icra ettiğini vurguladı.

        - "2017 yılında 4 saldırı, 2 gemi kaçırma olayı meydana geldi"

        Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve TBMM kararları doğrultusunda Aden Körfezi, Arap Denizi ve Hint Okyanusu'nda denizde terörizm ve deniz haydutluğuyla mücadele görevi icra edildiğini belirten Ercan, şöyle konuştu:

        "Söz konusu bölgeleri kullanan Türk bayraklı ve Türkiye bağlantılı gemilerin güvenliğinin sağlanması, Türkiye Cumhuriyetinin hak ve menfaatleri açısından son derece önem taşımaktadır. Türk Deniz Kuvvetleri, uluslararası girişimlerin başladığı 2008 yılından bugüne kadar 41 defa bu harekatta görev almış, 5 kez de çok uluslu görev kuvvetinin komutasını üstlenmiştir.

        2009 yılından 2013 yılına kadar 435 saldırı, 132 gemi kaçırma olayı gerçekleşmiş, 2013 ve 2016 yılları arasında saldırı sayıları önemli ölçüde azalmış ve gemi kaçırma olayı hiç meydana gelmemiştir. 2017 yılında ise 4 saldırı, 2 gemi kaçırma olayı meydana gelmesi sonucu bölgede deniz haydutluğu faaliyetlerinin sona ermediği anlaşılmıştır."

        TCG Giresun’un 3 Haziran'da Aksaz Limanı'ndan hareketle Akdeniz, Kızıldeniz, Arap Denizi ve Basra Körfezi'nde deniz güvenliğine katkı sağladığını ifade eden Ercan, "Görev süresince 123 gün denizde geçirerek 2 bin 950 saat seyir yapmış, 25 bin 400 mil yani yaklaşık 46 bin kilometre yol kat etmiştir. Umman, Bahreyn, Cibuti ve Seyşeller'de liman ziyareti yapmış ve Türkiye'nin Deniz Kuvvetlerinin tanıtımına katkı sağlamıştır." ifadelerini kullandı.

        - "Yunan ticari gemisindeki yaralıyı kurtardı"

        TCG Giresun'un bölgede icra ettiği görevlerin yanı sıra görev esnasında Arap Denizi'nde yardım talebinde bulunan Yunanistan bayraklı ticari gemideki bir yaralı personeli konuşlu helikopterle tahliye ederek hastaneye ulaştırdığı bilgisini veren Ercan, geminin bu faaliyetinin de bölgedeki diğer deniz görev kuvvetleri tarafından takdirle karşılandığını dile getirdi.

        Aden Körfezi'nde 3 kez göreve çıkan, 3 Haziran'da Aksaz Deniz Üssü'nden ayrılarak başladığı 5 aylık görevi süresince dünyanın çevresinden daha fazla yol kateden TCG Giresun'da 190 personel görev yaptı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Muğla haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Muğla Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Muğla İlçeleri
        Tüm Muğla Haberleri
         Muğla

        Muğla

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa