Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BURSA (AA) - UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan, Bursa'daki yaklaşık 700 yıllık Cumalıkızık Mahallesi'nde yürütülen restorasyon çalışmalarında sona gelindi.

        Yıldırım Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Osmanlı Devleti'nin kırsal mimarisinin izlerini taşıyan Cumalıkızık'ta, Bursa Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından onaylanan 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planı ile restorasyon çalışmaları tamamlanma aşamasına ulaştı.

        Tarihi Cumalıkızık Hamamı ve 3. bölgedeki yapılar, Yıldırım Belediyesi ve Bursa Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığının ortaklaşa imzaladığı protokolle aslına uygun olarak tarihi dokuya zarar verilmeden yeniden restore ediliyor.

        Açıklamada görüşlerine yer verilen Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, bölgede Osmanlı Devleti'nin kırsal ve sivil mimarisinin ilk örneklerinin yer aldığını belirtti.

        Buradaki restorasyon çalışmalarına değinen Edebali, şunları kaydetti:

        "Bu uygulamalarla tarihimiz ruh buluyor. Yıldırım için Cumalıkızık ayrı bir öneme sahip. Cumalıkızık'ı, Yıldırım'ın dünyaya açılan penceresi olarak görüyoruz. Yıldırım'ı dünyaya tanıtan, tarihe ayna tutan bu eşsiz yerimizi, gözettiği tarihi değerin bilinciyle gelecek nesillere taşımaya gayret gösteriyoruz. Osmanlı Devleti'nin kuruluşuna tanıklık eden Yıldırım'da, Cumalıkızık'ın yanı sıra askeri mimarinin ilk yansıması Balabanbey Kalesi, sosyal mimarinin en önemli eserlerinden Yıldırım Külliyesi, Osmanlı'nın ilk tıp fakültesi Darüşşifa'nın yanı sıra manevi hazinemiz Emirsultan Cami gibi önemli yapılara ev sahipliği yapıyoruz. Dünya mirasları Cumalıkızık ile Yeşil ve Yıldırım külliyeleri şehrimizin zenginliğidir. Yaptığımız tüm fiziki, sosyal ve kültürel çalışmalarımızla ecdadımızın mirasına sahip çıkıyoruz."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Bursa haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bursa Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Bursa İlçeleri
        Tüm Bursa Haberleri
         Bursa

        Bursa

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa