Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        OSMANİYE (AA) - Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, AB tarafından Suriyeliler için taahhüt edilen 3 milyar avroluk ödenek konusunda "2,9 milyar avroluk tutarın tahsis edildiğini, bu tutardan 1,71 milyar avroluk kısmın ise sözleşmesi yapılarak şimdiden insanların yararlandığı faaliyetler sunmaya başladığını ifade etmekten memnuniyet duyuyorum." dedi.

        Berger, AB ve Alman Kalkınma Bankası tarafından finanse edilen ve Milli Eğitim Bakanlığınca yürütülen "Kriz Zamanlarında Herkes için Eğitim" projesi kapsamında 14 ilde yapılacak 60 prefabrik okulun Osmaniye'de düzenlenen temel atma törenine katıldı.

        Berger, Türkiye hükümeti ve halkının Suriyelilere eğitim, sağlık hizmetleri ve koruma sağlanması için evlerini açtıklarını ve bu insanları kucakladıklarını söyledi.

        Yapılan muazzam yardımları yadsımanın mümkün olmadığını vurgulayan Berger, uluslararası camianın bu çabalara yönelik desteğini her fırsatta dile getirdiğini anlattı. Berger, şöyle devam etti:

        "Bu sebeple Türkiye'nin en yakın ortaklarından olan AB, ülkenin sığınmacıların ve yerel halkın ihtiyaçlarını gidermeye yönelik bu çabalarını desteklemek üzere mümkün olan tüm araçları seferber etmiştir. Katılım öncesi mali yardım kapsamında hali hazırda mevcut olan yakın işbirliği sayesinde AB, krizin başından bu yana Türkiye'nin yanında yer almıştır."

        Türkiye'deki "Mülteciler için Mali Yardım Programı"nın uygulamaya konulması ile geçen yılın ocak ayından bu yana AB tarafından sağlanan desteğin önemli ölçüde arttığına dikkati çeken Berger, şunları söyledi:

        "Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz prefabrik okullar, esas itibariyle Mülteciler için Mali Yardım Programı'na tahsis edilen 3 milyar avro ve Suriye krizine müdahaleye yönelik Bölgesel Güven Fonu kapsamında finanse edilmektedir. 3 milyar avroluk tutar sağlık, eğitim, sosyo-ekonomik destek, belediye alt yapısı ve göç yönetimi gibi kilit alanlarda büyük çaplı insani yardım ve diğer yardımlar sunarak ülkedeki sığınmacılara ve yerel halka destek olmayı amaçlamaktadır. Program kapsamında 2,9 milyar avroluk tutarın tahsis edildiğini, bu tutardan 1,71 milyar avroluk kısmın ise sözleşmesi yapılarak şimdiden insanların yararlandığı faaliyetler sunmaya başladığını ifade etmekten memnuniyet duyuyorum."

        Berger, AB'nin Türk ve Suriyeli anne babaların tüm çocuklara nitelikli tesislerde nitelikli eğitim imkanı sağlayarak daha iyi bir gelecek sunma arzularını paylaştığını belirtti.

        - "Türkiye'de 972 bin eğitim çağında Suriyeli çocuk ve genç var"

        Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Ali Rıza Altunel ise 2011'den beri misafir edilen Suriyeli öğrenciler için geciken ama önem arz eden bir adımın atıldığını dile getirdi.

        Türkiye'de 972 bin eğitim çağında Suriyeli çocuk ve genç olduğuna dikkati çeken Altunel, şöyle konuştu:

        "Bunlardan sadece 613 binini bugün itibariyle okullarımıza alabilmiş bulunuyoruz. Hedef olarak 100 bin civarında daha Suriyeli öğrenciyi okullaştırmamız gerekiyor. Takdir edersiniz ki hiçbir kalkınma planımızda öngörmediğimiz 900 bin civarında öğrenciyi, ilave bir şekilde eğitim sistemine entegre edebilmek, bugün itibariyle hiçbir ülkenin yapamayacağı bir şeydir. Dolayısıyla 613 bin öğrencimizin 392 binini kendi okullarımızda, kendi yavrularımızla aynı sınıflarda eğitim gördürüyoruz. 250 bin civarı öğrenci ise geçici eğitim merkezlerinde eğitim görüyor."

        Suriyelilerin yoğun yaşadığı illerde Suriyeli öğrencileri okullaştırabilme ve okullara alabilme noktasında sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Altunel, şunları kaydetti:

        "Bu nedenle bugün burada temelini atacağımız okulların hızlı şekilde yapılması ve bir an önce eğitime kazandırılması, gerçekten Suriyelilerin eğitiminden sorumlu bir Genel Müdür olarak Suriyeli kardeşlerimizin eğitim kalitesini daha üst seviyelere çekmek noktasındaki ümitlerimizi yeşertiyor."

        Konuşmaların ardından 7 Ocak İlkokulu öğrencileri halk oyunu gösterisi sundu.

        Tören, protokol üyelerinin butona basarak temele ilk çimentoyu dökmeleriyle son buldu.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Osmaniye haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Osmaniye Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Osmaniye İlçeleri
        Tüm Osmaniye Haberleri
         Osmaniye

        Osmaniye

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa