Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Sahil Güvenlik Komutanlığındaki olaylara ilişkin, aralarında eski Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem'in de bulunduğu, biri er 28 kişi hakkında açılan davaya sanıkların esas hakkındaki mütalaaya ilişkin savunmalarıyla devam edildi.

        Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Yerleşkesi'ndeki salonda görülen duruşmada, sanıklar, avukatları ve bazı sanık yakınları bulundu.

        Duruşmada savunma yapan sanık Şahin Zengin, darbe girişimiyle bir bağlantısı bulunmadığını, 14 Temmuz'da nöbetçi olduğundan ertesi günü istirahatte geçirdiğini, o gece yaşananları televizyondan öğrendiğini öne sürdü.

        Sahil Güvenlik Komutanlığına 16 Temmuz'da amiri Temur Yılmaz'ın çağırması üzerine göreve gittiğini anlatan Zengin, hakkındaki darbeye teşebbüs ve FETÖ/PDY üyeliği suçlamasını reddederek, hiçbir zaman bu örgütle ilişkisi veya örgüte sempatisinin olmadığını, darbe girişimine de katılmadığını savundu.

        Savcılık mütalaasında geçen silah ve miğferle kamera görüntülerine ilişkin savunma yapan Zengin, "Darbe girişiminin ertesi gün sabahı görev yerime gittim. Komutanın verdiği emri yerine getirdim, her askerin yapması gerektiği gibi ben de emre itaat ettim, aldığım tabancayla hiçbir suç işlemedim, hiçbir canlıya çevirmedim. Gizli bir iş yapıyor olsam neden kayıtlı bir silah alayım, neden geri vereyim?" diye konuştu.

        Zengin, kendisiyle ilgili MASAK raporu ve ByLock kullanıcısı olduğuna dair çıktıları detaylı incelediğini ifade ederek, raporda yazan programa giriş süreleriyle telefonu kullandığı sürelerin uyuşmadığını ve programı kullanmadığını iddia etti.

        Görevli olmamasına rağmen komutanı olan eski yüzbaşı Temur Yılmaz'ın çağrısı üzerine karargaha gitmenin suç olduğunu bilmediğini ileri süren Zengin, tahliye talebinde bulundu.

        Duruşmada, bazı sanık ve müdafileri diğer günlerde savunma yapacaklarını söyledi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, savunma vermek isteyen ancak mazeret bildiren avukatlar da bulunduğunu belirterek, duruşmaya yarın devam edilmesine karar verdi.

        - Mütalaa

        FETÖ'nün darbeyle bağlantısı anlatılırken, diğer darbe davalarının sanıklarından helikopter pilotu İlkay Ateş'in, sanık Özcan Karacan'a ilişkin ifadelerin yer aldığı mütalaada Karacan'ın FETÖ mensubu olduğu, darbeye katıldığı yönündeki beyanlarına da yer verildi.

        Mütalaada sanıklar Abdulkadir Akcan, Abdullah Karaca, Ahmet Küçüktamer, Alper Hepçaldıranlı, Burhan Gülnar, Emir Nazlı, Erkan Şirin, Fatih Şahin, Fehmi Tırpancı, Ferhat Erel, Güray Demir, Hakan Dişli, Hakan Mercan, Hakan Üstem, İsa Aydın, Mehmet Gümüşay, Mehmet Yılmaz, Muammer Köse, Mustafa Özdemir, Mustafa Özek, Mustafa Şaban Gümüşiğne, Samit Sorkulu, Sezgin Şarkucu, Süleyman Yarayan, Şahin Zengin, Temur Yılmaz ve Zafer Önder Yufkacı hakkında TCK'nın ilgili maddeleri uyarınca "cebir ve şiddet kullanarak anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "hükümeti ortadan kaldırmaya, görevlerini engellemeye teşebbüs" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

        Sanıklar Üstem ve Yarayan hakkında ayrıca, "kamu görevlisine görevi yaptırmamak için direnme" suçundan 4,5 yıl, "suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme" suçundan 7,5 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

        Dosyadaki sanık er Anıl Ceylan hakkında da "suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme" suçundan 7,5 yıla kadar hapis cezası istendi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Ankara İlçeleri
        Tüm Ankara Haberleri
         Ankara

        Ankara

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa