Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TRABZON (AA) - Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Süleyman Arslan, ayrımcılığa uğrandığına dair bir şikayet olduğunda bunları incelemek ve gerekli durumlarda uzlaşmaya davet etmek, olmadığı takdirde gerekirse 15 bin liraya kadar idari para cezası vermenin görev alanlarında olduğunu söyledi.

        Arslan, beraberindeki kurul üyeleri Dilek Ertürk, Harun Mertoğlu, Mehmet Emin Genç ve Başkan Yardımcısı Selahattin Doğan ile Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Mithat Kutanoğlu'nu makamında ziyaret etti.

        TİHEK'in, Nisan 2016'da Özel Teşkilat Kanunu ile kurulduğunu belirten Arslan, 15 Temmuz darbe girişiminin yaşanması dolayısıyla kurul üyelerinin seçilmesinin 2017 yılı Mart ayına sarktığını anlattı.

        Arslan, ilgili kanunun, kurulun ilk toplantısından itibaren 6 aylık yönetmelik hazırlama süreci tanıdığını ifade ederek, bu süreçte kurumun çalışmalarının ve kurumsal yapısının tamamlanması için uğraştıklarını vurguladı.

        Kurumun üç ayrı görev alanı olduğuna dikkati çeken Arslan, "Bunlardan birisi de ulusal önleme mekanizması, Birleşmiş Milletler işkence ve zalimane, gayri insani veya kötü, aşağılayıcı muameleye engel olmak üzere oluşturulan ek protokol kapsamında cezaevlerini, nezarethaneleri, geri gönderme merkezlerini ve kamplar gibi özgürlüğünden mahrum bırakılanların veya koruma altına alınanların bulunduğu yerleri düzenli olarak haberli ve habersiz ziyaret etmek. Oralarda herhangi yanlış muameleye fırsat verilmemesini temine katkıda bulunmak için böyle bir ulusal önleme mekanizması görevimiz var." dedi.

        Arslan, bu çerçevede çalışmalara dün Rize'den başladıklarını dile getirerek, "Bugün Trabzon'dayız. İnşallah bundan sonra da yurdun diğer bölgelerinde benzer yerlere belli bir program dahilinde ziyaretlerde bulunacağız. Bu bizim görev alanlarımızdan bir tanesi." diye konuştu.

        İkinci ana görev alanlarının ise hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden herkesin eşit şekilde istifade edebilmesini sağlamak olduğunu belirten Arslan, şu değerlendirmede bulundu:

        "Bu manada ayrımcılığa uğrandığına dair bir şikayet olduğunda bunları incelemek ve gerekli durumlarda uzlaşmaya davet etmek, olmadığı takdirde gerekirse 15 bin liraya kadar idari para cezası vermek şeklinde bir görev alanımız var. Ayrıca genel olarak, insan hakları alanında ihlal olduğunda bunun önemine göre resen incelemeler de yapacağız. Bizim şu andaki vazifemiz, ulusal önleme mekanizması görevi kapsamında cezaevlerini ve nezarethaneleri ziyaret etmek şeklinde gerçekleşecektir."

        Arslan, dün Rize Valiliğine ve İl Emniyet Müdürlüğüne nezaket ziyaretinde bulunduklarını kaydederek, İl Emniyet Müdürlüğü binasındaki nezarethanelerde, ardından da Rize L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda incelemelerde bulunduklarını ve mahkumlarla görüştüklerini söyledi.

        Trabzon'da ise Vali Yücel Yavuz'u makamında ziyaret ettiklerini dile getiren Arslan, Trabzon E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumunda incelemelerde bulunacaklarını sözlerine ekledi.

        Cumhuriyet Başsavcısı Kutanoğlu ise heyetin ziyaretlerine Rize ve Trabzon'dan başlaması dolayısıyla memnuniyet duyduğunu söyledi.

        Türkiye'nin insan hakları noktasında iyi bir seviyede olduğuna dikkati çeken Kutanoğlu, "Bunun izlenmesi, denetlenmesi ve varsa buna ilişkin problemlerin ortaya konması anlamında Arslan başkanlığındaki kurumun yapacağı çalışmalar hepimiz için yol gösterici ve yararlı olacaktır diye düşünüyorum. Görev sahamıza ilişkin tespit ettikleri hususlar olursa gereğini derhal yerine getireceğiz." dedi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Trabzon haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Trabzon Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Trabzon İlçeleri
        Tüm Trabzon Haberleri
         Trabzon

        Trabzon

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa