Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GİRESUN (AA) - Piraziz ilçesinde 4 asırdır yetiştirilen ancak son yıllarda fındığın ön plana çıkması nedeniyle üretim alanı azalan elmanın gelecek nesillere aktarılması için oluşturulan elma bahçelerinden ürün alınmaya başlandı.

        Piraziz Ziraat Odası Başkanı Ünal Aşık, gazetecilere yaptığı açıklamada, elmanın ilçede yaklaşık 400 yıldır yetiştirildiğini söyledi.

        Bölgede fındık yaygınlaştıktan sonra insanların bahçelerindeki elma ağaçlarını keserek yerine fındık fidanları diktiğini anlatan Aşık, yaklaşık 50 yıl önce 300-400 ton elma hasat edilip meyve suyu fabrikalarına gönderildiğine dikkati çekti.

        Ünal Aşık, Piraziz Kaymakamlığı öncülüğünde 2011 yılından bu yana elmanın yaygınlaşması için çalışmalar yaptıklarını dile getirerek, "Örnek elma bahçeleri oluşturduk. 2016 Aralık ayında da ürünümüze coğrafi işaret aldık. Üç ülkedeki konferanslarda bu elmanın sunumu yapıldı." dedi.

        Piraziz elmasının geç çiçek açtığını söyleyen Aşık, "Haziranda çiçek açıyor. Nisan ve mayıstaki sisten etkilenmiyor. Hasadı da geç, kasım ayının ilk haftalarında oluyor. Normal şartlarda da 6-7 ay kalabiliyor." diye konuştu.

        Aşık, şu an ilçede birer dekarlık alanlar üzerine kurulu 20 elma bahçesi bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

        "4-5 bahçedeki ağaçlar meyve vermeye başladı. Diğerleri 2-3 yıllık bahçelerdir. Bundan sonra da Piraziz elması üzerine çalışmalarımız devam edecektir. Ayrıca Piraziz elması diyabet hastalarına çok iyi geliyor. Diğer elmalara göre iki katı fiyata alıcı bulup satılabiliyor. Bunun haricinde elma kurusu, pekmezi, sirkesi de yapılmaktadır. İyi bir ek gelir olduğunu söyleyebiliriz."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Giresun haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Giresun Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Giresun İlçeleri
        Tüm Giresun Haberleri
         Giresun

        Giresun

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa