Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SAKARYA (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, yakın bir gelecekte Marmara açıklarında olabilecek depremin bir tehdit oluşturduğunu belirterek, "Biz çok hızlı davranarak önümüzdeki birtakım engelleri aşarak depreme hazırlıklı hale gelmek zorundayız. Bunu yapabilecek gücümüz, birikimimiz, imkanımız, teknik kapasitemiz var." dedi.

        Sakarya Valiliği'ni ziyaret eden Özhaseki, anı defterini imzaladı. Çalışmalar hakkında Vali İrfan Balkanlıoğlu'ndan bilgi alan Özhaseki, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, depremin Türkiye için bir gerçek olduğunu söyledi.

        Türkiye topraklarının yüzde 66'sının birinci ve ikinci derecede deprem bölgesinde bulunduğunu ifade eden Özhaseki, toplam nüfusun yüzde 71'inin de bu bölgelerde yaşadığını anımsattı.

        Özhaseki, 2012'de çıkan yasayla yapılan dönüşümlerin ve değişimlerin hızla devam ettiğini ancak bu hızı yeterli görmediklerini anlatarak, şöyle konuştu:

        "Allah korusun bizi korkutan, yakın bir gelecekte Marmara açıklarında olabilecek deprem bu bölgeyi de içerisine almak üzere bir tehdit daha oluşturuyor. Biz çok hızlı davranarak önümüzdeki birtakım engelleri aşarak depreme hazırlıklı hale gelmek zorundayız. Bunu yapabilecek gücümüz, birikimimiz, imkanımız, teknik kapasitemiz var. Zaten yasal altyapıyı da hazırladık. Ya önümüzdeki günlerde Meclis çalışma trafiği içerisinde bir an önce çıkaracağız veyahut da bir KHK ile acilen yeni depreme hazırlık yasası çıkmış olacak. Bu doğrultuda büyük hedeflerimiz var. Bu anlamda illerimize giderek belediye başkanı arkadaşlarımızı uyarıyoruz. Alan bazlı dönüşümlerin nasıl yapılabileceğini anlatıyoruz. Onlara getirebileceğimiz yenilikler, kolaylılar teşvikler nelerse onları söylüyoruz. İnşallah bunun neticesini 2018 yılından itibaren tüm Türkiye'de yılda 500 bin bağımsız birimi yenileyerek devam edeceğiz. Dile kolay yılda 500 bin bağımsız birim, bunların hepsinin hesapları yapıldı."

        - "Önüne bakarak devam eden şehirlerin başında Sakarya var"

        Daha sonra Sakarya Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret eden Bakan Özhaseki, Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu'dan faaliyetler hakkında bilgi aldı.

        Özhaseki, burada yaptığı açıklamada, deprem gerçeğini en acı bir şekilde yaşayan şehirlerin başında Sakarya'nın geldiğini söyledi.

        1999 Marmara Depremi'nden sonra belediye çalışanı, mühendislerden oluşan ekibi Sakarya'ya getirip ders almaya çalıştıklarını dile getiren Bakan Özhaseki, "Acı gerçek şuydu, zemin hiç dikkate alınmamıştı, yapı kalitesinde istediğimiz standartlar yoktu. Bütün bunların neticesinde üzerine işçilik hataları eklendiğinde bir felaketle karşı karşıya kaldık. Bundan ders alarak, önüne bakarak devam eden şehirlerin başında Sakarya var. Evet, burada kat sınırlaması var ama bu kadar güzel bir ortam Türkiye'nin başka şehirlerinde ne yazık ki yok. Girdiğin zaman ferah bir şehirle karşılaşıyorsunuz. Bir felaket, musibet bir fırsata dönüşerek bir iyiliğe doğru dönüşüyor. Allah bir daha o acıları yaşatmasın. Hiçbirimiz yaşamayalım çünkü her birimizde onun acı bir anısı var." ifadelerini kullandı.

        "Piyasa hazırlığımız var, bunu Bakanlar Kurulu'na sunduk. Bir finans oluşturuyoruz." diyen Özhaseki, konuşmasını şöyle tamamladı:

        "Elimizdeki bu havuzdaki finansı da alan bazlı dönüşüm yapan belediyelerimize sıfır faizle vereceğiz. Binalar bittikten sonra geri isteyeceğiz paramızı belli bir müddet içerisinde, can suyu olarak, katkıda bulunmak için veriyoruz. Çevredeki hazine arazilerini rezerv olarak kullanma noktasında resmen yazdıklarımız var, yeni geliştireceklerimiz de var, bu alanları da vereceğiz ve buralarda kentsel dönüşümü yeniden hızlandırmak amacındayız. Bizim birinci ortağımız, iş yapacağımız gruplar belediyeler. Beraber, ortak çalışacağız."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Sakarya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Sakarya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Sakarya İlçeleri
        Tüm Sakarya Haberleri
         Sakarya

        Sakarya

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa