Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KAYSERİ (AA) - Gaziantep'te sokak düğününü hedef alan, 56 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısına ilişkin davanın görülmesine Kayseri'de devam edildi.

        Kayseri 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuklu sanıklar Mehmet Şahin Erğan, Abdurrahman el-Najjar ve Enes Karataş, sanık ve müşteki avukatları ile müşteki Kasım Yavuz hazır bulundu. Diğer tutuklu sanıklar Mehmet Çalıkuşu, Ahmet Köşgeroğlu, Ali Çalıkuşu, Fadile Cebael, Hacı Polat, Hasan Uzun, Mehmet Karakurt ve Yunus Sarı da tutuklu bulundukları Gaziantep'teki L ve H tipi kapalı cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı.

        Sanıklardan Karataş, ifadesinde, Ankara'da bir markette çalıştığını, terör örgütü ve meydana gelen iki patlamayla ilgisi olmadığını söyledi. Terör örgütünün verdiği talimatla Ankara'dan Gaziantep'e bomba malzemesi almaya gittiği yönündeki iddiayı reddeden Karataş, şunları söyledi:

        "Emrah Boğazlı beni ve dayımın oğlu olan Yunus Sarı'yı para tahsilatı için Gaziantep'e gönderdi. Maksadımız gezmekti. Parayı kimden ve ne kadar alacağımızı bilmiyordum. Bunun için kimseyle buluşmadık. Yunus Sarı, 'Telegram' isimli programı kullanıyordu. Arkadaş listesinde kimlerin bulunduğunu ve ne konuştuklarını bilmiyorum. Gaziantep'te pansiyonda kaldık, orada yakalandık. Yakalandıktan sonra Emrah Boğazlı'nın örgüt üyesi olduğunu öğrendim."

        Müşteki Kasım Yavuz ise Gaziantep'te 20 Ağustos 2016'da terör örgütü DEAŞ'ın sokak düğününü hedef alan bombalı saldırısı esnasında köyde olduğunu söyledi.

        Yavuz, "Köydeydim, patlamayı görmedim. Düğün, komşumun düğünüydü, çocuklarım Orhan ve Ayşe Yavuz da düğüne gitmişler. Patlamada oğlum Orhan öldü, kızım Ayşe Yavuz ise yaralandı. Sanıklardan şikayetçiyim." diye konuştu.

        Cumhuriyet savcısı mütalaasında, sanıkların kuvvetli suç şüphesi, delillerin henüz toplanmamış olması ve kaçma şüphesi nedeniyle tutukluluk hallerinin devamını istedi.

        Sanıklar savunmalarında suçsuz olduklarını öne sürerek tahliyelerini talep etti.

        Gaziantep Barosu Başkanlığı da saldırıdan zarar görebilecek yerlerden birinin baro lokali olduğu gerekçesiyle davaya müdahillik talebinde bulundu.

        Duruşmaya kısa süre ara veren mahkeme heyeti, ara kararında, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına hükmetti.

        İnsan Hakları Derneği Gaziantep Şubesi ve Gaziantep Barosu'nun davaya müdahil olma talebini reddeden heyet, tutuklu bulundukları Gaziantep'ten SEGBİS aracılığıyla duruşmaya bağlanan sanıklar Mehmet Çalıkuşu, Ahmet Köşgeroğlu, Ali Çalıkuşu, Fadile Cebael, Hacı Polat, Hasan Uzun, Mehmet Karakurt ve Yunus Sarı'nın bir sonraki duruşmada mahkeme salonunda hazır edilmelerini kararlaştırarak, duruşmayı 6 Ekim'e erteledi.

        Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı, Şahinbey ilçesinde geçen yıl terör örgütü DEAŞ tarafından düğün merasimini hedef alan terör saldırısıyla ilgili, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "kasten öldürme", "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma" ve "silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından cezalandırılmaları talep edilen 11 sanıklı davanın kamu güvenliği dikkate alınarak başka bir ile naklini talep etmişti.

        Yargıtay 5. Ceza Dairesince incelenen dosya kapsamında Gaziantep Valiliği ve Cumhuriyet Başsavcılığının konuyla ilgili görüşü sorulmuş, terör örgütleri PKK ve DEAŞ'ın kamu güvenliğini tehlikeye sokabileceği yönündeki değerlendirmeler üzerine Yargıtay 5. Ceza Dairesi üyeleri yargılamanın adil, etkili ve tarafların katılımına açık bir şekilde esas yetkili mahkemede yapılması gerektiği ancak kamu güvenliği gerekçesiyle dosyanın Kayseri Ağır Ceza Mahkemesine nakline oy birliğiyle karar vermişti.

        Gaziantep'te 20 Ağustos 2016'te terör örgütü DEAŞ'ın sokak düğününü hedef alan bombalı saldırısında aralarında kadın ve çocukların da olduğu 56 kişi yaşamını yitirmişti. Olayla ilgili soruşturma kapsamında 16 Ekim 2016'da hücre evine düzenlenen operasyonda örgütün il genelindeki faaliyetlerini planlayan, lojistik destek sağlayan ve canlı bomba hücrelerini yöneten sorumlusu Mehmet Kadir Cebael, Şehitkamil ilçesinde saklandığı evde operasyonla etkisiz hale getirilmiş, aynı gün başka bir canlı bomba ise üzerindeki patlayıcıyı infilak ettirmesi sonucu 3 polisi şehit etmişti.

        - İddianameden

        Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Organize Suçlarla Mücadele Bürosu Savcılığınca hazırlanan ve Gaziantep 7. Ağır Ceza Makemesince kabul edilen 70 sayfalık iddianamede, tutuklu sanıklar Mehmet Şahin Erğan, Mehmet Çalıkuşu, Ahmet Köşgeroğlu, Ali Çalıkuşu, Fadile Cebael, Hacı Polat, Hasan Uzun, Mehmet Karakurt, Abdurrahman el-Najjar hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "kasten öldürme", "kasten öldürmeye teşebbüs etmek", "tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurma veya el değiştirme", "silahlı terör örgütüne üye olma" gibi suçlardan 4 ile 60 kez arasında değişen ağırlaştırılmış müebbet ve 274 ile bin 814 yıla kadar hapis istenmişti.

        Tutuklu diğer sanıklar Enes Karataş ve Yunus Sarı'nın ise "silahlı terör örgütüne üye olma" suçlamasıyla 10 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kayseri haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kayseri Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Kayseri İlçeleri
        Tüm Kayseri Haberleri
         Kayseri

        Kayseri

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa