Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ORDU (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, "Biz fındık fiyatlarını çok yüksek fiyattan satalım demiyoruz. Ama hiç değilse benim üreticimin alın terinin karşılığını alacak, geçimini temin edecek bir fiyat olsun." dedi.

        Torun, beraberinde partisinin bazı üyeleriyle birlikte Altınordu ilçesindeki esnafı ziyaret ederek sorunlarını dinledi.

        Ziyaretlerinin ardından gazetecilerin yarın yapılacak "Fındık İçin Adalet" yürüyüşüne ilişkin sorularını yanıtlayan Torun, tüm fındık üreticilerini ellerinde Türk bayraklarıyla yürüyüşe beklediklerini söyledi.

        Fındık üreticilerini ürünlerine sahip çıkmaya davet ettiğini belirten Torun, "Bu yürüyüş fındık üreticilerinin alın terinin hakkını alması için yapılan bir yürüyüştür. Bu yürüyüş sadece bir siyasete alet olmadan tamamen üreticinin sesini duyurması için yapılan bir yürüyüştür." diye konuştu.

        Ortada bir sorun olduğunu dile getiren Torun, şunları söyledi:

        "Fındığın yüzde 70'sini biz, yüzde 30'unu ise diğer ülkeler üretiyor. Ama yüzde 30'unu üreten diğer ülkeler bizim yüzde 70'imizi sömürüyor. Buna neden izin veriliyor? Lütfen soruna çözüm odaklanalım. Yapıyormuş gibi davranmayalım. Her sene aynı beklenti var. Artık hiç değilse fındık fiyatlarını bir zemine oturtturalım üretici ürününü kaça satacağını bilsin, alıcı da kaça alacağını bilsin."

        Fındığın üretim maliyetinin resmi makamlarca tarafından 8,75 lira olarak açıklandığını anımsatan Torun, "Ama serbest piyasada açıklanan fiyatın altında fındık alınmasına izin veriliyor. Şimdi üretici ne yapacak? Bu üretici maliyetinin altında fındığını sattığı zaman bir yıl boyunca nasıl geçinecek, çocuğunu okula nasıl gönderecek ve ya borçlarını nasıl ödeyecek? Bizim burada tek isteğimiz üreticinin alın terinin karşılığının verilmesi." açıklamasında bulundu.

        Fındık için kısa, orta ve uzun vadeli çözüme yönelik planlama yapılmasını öneren Torun, "Biz fındık fiyatlarını çok yüksek fiyattan satalım demiyoruz. Ama hiç değilse benim üreticimin alın terinin karşılığını alacak, geçimini temin edecek bir fiyat olsun. Zaten her yıl fındığın rekoltesi değişiyor. Dolayısıyla yüksek fiyat politikasıyla da bunu sürdüremeyiz." değerlendirmesinde bulundu.

        Torun, fındık sektöründe bir belirsizliğin olduğunu da ileri sürerek, şunları kaydetti:

        "Bu sene tüccar da ilk defa fındık almaktan çekiniyor. Fındık tüccarı bu haliyle fındığı alsa zarar, satsa zarar. Dolayısıyla alıcı da çaresiz. Aynı zamanda ihracatçı da şikayetçi. Burada sadece üretici mağdur değil. Manavı mağdur, ihracatçısı mağdur. Peki kim memnun? Bir tek Avrupa'daki tedarikçi memnun. Peki sormak isterim, Avrupa'daki bir tedarikçiye bu kadar insanı niye mağdur ediyorsunuz? Yok mu bunun çözümü? Elbette var. Bulalım bu çözümü koyalım ortaya. "

        En az üç yıllık bir planlama ile bu sisteminin gerekli olduğunu söyleyen Torun, "Emin olun şu anda üreticilerimiz fındık fiyatlarından fevkalade şikayetçi ve mağdur. 'Fındık üreticisinin yüzde 80'i memnun' deniliyor. Bizde merak ediyoruz, memnun olan bu üreticiler kimler? O yüzden bunu açık ve net bir şekilde ifade ediyoruz. Bu sorun çözülemeyecek bir sorun değil. Bunun çözümü son derece mümkün. Bunu ciddi şekilde ele alırsak bu sorunu çözeriz." sözlerine yer verdi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ordu haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ordu Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Ordu İlçeleri
        Tüm Ordu Haberleri
         Ordu

        Ordu

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa