Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SAKARYA (AA) - Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Genel Başkanı Zürfettin Hacıoğlu, Bulgaristan'da 1 milyona yakın Türk azınlığının çocuklarının ana dili öğrenme ilgisinin sadece birkaç binlerde olmasının acı, rahatsız ve endişe verici bir durum olduğunu belirterek, "Bu durum da Bulgar devletinin ve hükümetinin azınlık üzerindeki gizli asimilasyon politikasının devam etmesinin göstergesidir." dedi.

        Hacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bulgaristan'daki yeni eğitim ve öğretim yılının Türk azınlığı için iyi bir dönem olmayacağını söyledi.

        Türkçe okuyan azınlık çocuklarının sayısının her yıl azaldığını belirten Hacıoğlu, "Bulgaristan hükümetinin eğitim yasasının getirdiği zorluklar, Türkçe'nin ders müfredatının dışında kalması, seçmeli ders olması, okul müdürlerinin engellemeleri... Aslında en önemlisi de yerel yöneticilerinin ilgisizliği ve vurdumduymazlığıdır." diye konuştu.

        Hacıoğlu, Bulgaristan'da 1 milyona yakın Türk azınlığının çocuklarının ana dili öğrenme ilgisinin sadece birkaç binlerde olmasının acı, rahatsız ve endişe verici bir durum olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

        "Bu durum Bulgar devletinin ve hükümetinin azınlık üzerindeki gizli asimilasyon politikasının devam etmesinin göstergesidir. Şunu açıkça ifade etmek isterim ki bu eğitim politikası Bulgar devletinin yararına ve Bulgaristan'ın geleceği için faydalı değildir çünkü ana dilini iyi bilmeyen bir çocuk resmi dilini de iyi öğrenemiyor ve başarılı olamıyor. Nitekim azınlığın yaşadığı bölgelerdeki çocuklar ne ana dilini ne de resmi dilini iyi bilmiyorlar. Bu durum yetkili eğitimciler tarafından açıkça ifade ediliyor."

        Bulgaristan hükümet yetkililerinin, Türk azınlığı temsil eden siyasi, din görevlileri ve sivil toplum temsilcilerinin daha hassas davranmaları, bu sorunun çözümü için gerekli adımlarını da atmalarını beklediklerini ifade eden Hacıoğlu, "Bulgaristan'da yaşayan soydaşlarımız mutlaka çocuklarını Türkçe eğitimi almaları için okullara kayıtlarını yaptırsınlar, çocukların ana dillerini okumaları için de mücadelelerini sürdürsünler. Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu olarak eğitim konusunu yakından takip etmekteyiz." ifadelerini kullandı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Sakarya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Sakarya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Sakarya İlçeleri
        Tüm Sakarya Haberleri
         Sakarya

        Sakarya

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa