Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        VAN (AA) - Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, "Bu kentin ekonomisi, ticareti gelişecekse, dışarıdan turist ve yatırımcı gelecekse bu Van'ın huzur ve güvenliğinin sağlanmasıyla mümkündür. Huzur ve güvenliğin olmadığı hiçbir yere yatırımcılar gelmez. Bu konuda önemli çalışmalar yürütüyoruz. Ciddi operasyonlar gerçekleştirdik. Buna devam edeceğiz. Bu kente, ilçelerine, mahallelerine terörün gölgesi düşmeyinceye kadar çalışmalarımıza devam edeceğiz." dedi.

        Van'da görev yapan basın kuruluşları ve internet medyasının temsilcileriyle bir araya gelen Vali Zorluoğlu, belediye ve valilikçe yürütülen projeler hakkında bilgi verdi, görüş alışverişinde bulundu.

        Vali Zorluoğlu, eğitim öğretim yılı öncesinde öğrencilerin okul dışındaki zamanlarda da ders çalışabilecekleri uygun mekanlar oluşturduklarını, ilçelerde de imkanlar dahilinde eğitimin kalitesinin artırılmasına yönelik projeler yürütüldüğünü söyledi.

        Okul güvenliği konusunda da önemli çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Zorluoğlu, kentteki tüm okulları o bölgedeki bir emniyet ve jandarma görevlisiyle irtibatlandırdıklarını, bu görevlilerin öğretmen, veli, idareci ve muhtarlarla irtibat halinde, okullardaki sorunlarla ilgileneceğini belirtti.

        Vali Zorluoğlu, Büyükşehir Belediyesinin Van tarihinde bir ilke imza atarak kentteki okulları onardığını anımsatarak, "Bütçemizden 7 milyon liranın üzerinde kaynak harcayarak 238 okulumuzu onardık. Bunların büyük kısmı kırsal kesimlerdeki okullar. Bu, belediyemizin eğitime verdiği önemli bir destektir. Eğitim alanındaki eksikleri bakanlık bütçesinde tamamlamamız mümkün değil. Belediyelerimizin de imkanlarıyla eğitime yönelik çok güzel çok güzel projeler hayata geçiriliyor." dedi.

        - "Otellerimiz kasım ayına kadar rezervasyon yapamıyor"

        Van'ın bir turizm kenti olduğunu ve bu açıdan 2017 yılının bereketli geçtiğini vurgulayan Zorluoğlu, kente gelen turist sayılarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

        "Kapıköy Sınır Kapısı'ndan 2016 yılında 271 bin kişi girdi. Bu yıl 15 Eylül itibarıyla bu sayı 334 bin olarak gerçekleşti. 8,5 ayda geçen yılın tamamının üzerine çıktık. Yıl sonuna kadar bu rakamın 400 bini geçeceğini düşünüyoruz. Kapıköy Sınır Kapısı ilimiz için önemli. Yeni binanın yapım çalışmaları devam ediyor. 2018 hizmete açılacak ve 70 milyar dolarlık İran pazarına ulaşmamız açısından çok önemlidir. Van Ferit Melen Havalimanı, Türkiye'de yolcu sayısını artıran hava alanlarından biri. Yüzde 8 bir artış var. Havaalanımız yolcu sayısı bakımından Türkiye'de 13. sırada yer alıyor. 1980'li yıllarda ilimize batı Avrupa'dan, Amerika'dan çok sayıda insanın geldiğini biliyorum. Burada böyle bir alt yapı var. Bu bakımdan ilimizde yapılacak yeni yatırımlarla, huzur ve güven ortamının da devam etmesiyle Van'ın turizmde çok daha büyük bir patlama yaşayacağına inanıyorum. Belediyelerimizin de yeni plaj alanlarını kente kazandırılması çalışmaları turistlerin ve ilimizdeki insanların ilgisini çekiyor. Yeni eğlence mekanlarının oluşturulması konaklama tesislerinin yapılması ihtiyacı da ortaya çıkıyor. Yeni otel yapılması konusunda yatırımcılar bize ulaşmaya başladı. Bu memnuniyet verici bir gelişme. Turizmde bereketli bir yıl yaşıyoruz. Bu sene otellerimiz misafirlerimizi ağırlamaya yetmedi. Kasım ayına kadar otellerimiz rezervasyon yapamıyor. Bu memnuniyet verici ve aynı zamanda eksikliği de ortaya çıkardı. Geçtiğmiz yıl 70 bin kişi Akdamar Adası'nı ziyaret etti. Bu yıl şu ana kadar 104 bine yükseldi. Yıl sonuna kadar bu artacaktır."

        Van Su Kanalizasyon İşleri (VASKİ) Genel Müdürlüğünün, Akdamar Adası'nda yaşanan tatlı su sıkıntısını gidermek için gölün altından su götürülmesi yönünde bir hazırlığının olduğunu bildiren Zorluoğlu, fizibilite çalışmalarının ardından uygulayacakları projeyle adaya su götürerek daha yeşil kalmasını sağlamayı ve turistlere daha güzel çevrede dinlenme imkanı sunmayı amaçladıklarını ifade etti.

        Zorluoğlu, Van'ın hayvancılık konusunda da iddialı bir kent olduğunu, Türkiye'de küçükbaş hayvan varlığının yüzde 8'inin kentte bulunduğunu anımsatarak, kullanılmayan yaylaların da vatandaşların hizmetine açılmasıyla hayvan sayısının daha da artacağına inandığını söyledi.

        - "Dönüp kendilerini sorgulasınlar"

        Van Büyükşehir Belediyesinin bu yıl "asfaltsız yol kalmayacak" düsturuyla çok önemli çalışmalar yürüttüğünü belirten Zorluoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

        "Vatandaşlarla yaptığımız görüşmelerde en çok öne çıkan başlık yol sorunu oldu. Belediyemiz de halkımızın taleplerini değerlendirerek giderme yoluna gitti. Bu sene bütün ilçelerimizde 257 milyon liralık bütçeyle 607 kilometresi sıcak karışımlı olmak üzere çok büyük miktarda yol çalışması yapıldı. Çalışmaların bazı kısımları da devam edecek. Büyük bir memnuniyet var bu hizmetlerden. 2018 yılında da bu çalışmalarımıza devam edeceğiz. Atıksu sorunu çok önemli bir sorun. Projenin revizyonu yapılıyor. Enerji sarfiyatını minimize etmek için güneş enerjisi ilave ediliyor. Çalışmaya başladığında daha az enerji maliyetiyle tam kapasiteyle çalışacak. 75 milyon liralık kaynak temin ettik. En kısa zamanda inşaata başlayarak Van Gölü'nün kirliliğini ortadan kaldırılacak proje hayata geçirilecek. Çöp alanının rehabilitasyonu ve oradan enerji elde edilmesi projesi de önemli bir çalışma. Bir belediyenin var olmasının birkaç sebebi vardır. Bunlardan biri su ve atık sudur. Diğeri katı atıktır. Maalesef Van'da devraldığımız manzara şu, belediyenin varlık nedeni olan bu iki alanda bir çalışma yapılmamış. Arıtma tesisi yapılmış ama kapasitesi yetersiz. Katı atık konusunda Van'da çok hizmet yaptığını söyleyen bizden önceki arkadaşların kendilerini sorgulamaları gerekir. Çöplerimiz, tesis demeye dilimin varmadığı, vahşi depolama yapılan, etrafa koku yayarak, mikrop saçan yerde bir şekilde depolanıyor. Bu kabul edilebilir değildir. Orayı rehabilite edip, enerji elde ederek kente kazandırmayı amaçlıyoruz."

        - "Terörün gölgesi düşmeyecek"

        Zorluoğlu, Van'da terör ve uyuşturucuyla mücadelenin öncelikli konuların başında geldiğini vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

        "Terörle ve uyuşturucuyla mücadele öncelikli çalışma alanlarımız. Güvenlik güçlerimiz bu konuda cansiperane görev yürütüyor. Van'ın huzur ve güvenini sağlamaya özel gayret gösteriyoruz. Bu kentin ekonomisi, ticareti gelişecekse, dışarıdan turist ve yatırımcı gelecekse bu Van'ın huzur ve güvenliğinin sağlanmasıyla mümkündür. Huzur ve güvenliğin olmadığı hiçbir yere yatırımcılar gelmez. Bu konuda önemli çalışmalar yürütüyoruz. Ciddi operasyonlar gerçekleştirdik. Buna devam edeceğiz. Bu kente, ilçelerine, mahallelerine terörün gölgesi düşmeyinceye kadar çalışmalarımıza devam edeceğiz. Hükümetimizin, Sayın Cumhurbaşkanımızın kararlı mesajlarını görüyoruz ve bu talimatları bize yazıyla geliyor. Biz de bütün imkanlarımızla ve halkımızın desteğiyle terörle mücadeleyi başarılı şekilde yürüterek terörü bu kentin gündeminden çıkaracağız. Zehir tacirleriyle mücadele benim emniyet ve jandarmaya özel talimat verdiğim konudur. Bizzat ilgileniyorum. Şu anda yakaladığımız esrar ve eroin maddesinde ilk sıradayız. Geçtiğimiz yılları aşacak yakalamalar gerçekleşiyor. Zehir tacirlerine asla ve asla fırsat vermeyeceğiz."

        Toplantıya, Vali Yardımcıları Mehmet Parlak, Sinan Aslan, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın da katıldı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Van haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Van Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Van İlçeleri
        Tüm Van Haberleri
         Van

        Van

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa