Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SİNOP (AA) - Türkiye'nin önemli çeltik üretim alanlarından Sinop'un Boyabat ilçesinde hasat başladı.

        İlçede 19 bin 207 metrekarelik alanda çeltik ekimi yapan üreticiler, hasadına başladıkları ürünlerine ton başına 2 bin lira civarında fiyat bekliyor.

        Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), geçen yıl 60 randıman Osmancık çeşidi çeltik alım fiyatını ton başına bin 675 lira olarak açıklamıştı.

        Boyabat Ziraat Odası Başkanı Abdulkadir Küçükbaş, AA muhabirine, çeltik üreticilerinin son yıllarda birçok sorunla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

        Yüksek üretim maliyetlerinin üreticileri zorladığını belirten Küçükbaş, devletin yaptığı tarımsal desteklemeleri olumlu bulduklarını ancak söz konusu desteklerin artırılması gerektiğini dile getirdi.

        Küçükbaş, çeltik üreticilerinin bu yıl ürünlerini yüksek fiyata satmak istediklerine işaret ederek, şunları kaydetti:

        "Çiftçilerimiz yüksek üretim maliyetlerinde yaşadığı sıkıntılarla ürün satışında da sorunlar yaşamaktadır. Bu sebeple TMO'nun bu yıl piyasaya erken girerek üreticilerimizi sevindirecek bir fiyat açıklamasını arzu ediyoruz. Çünkü TMO, sadece çeltik için değil tüm üreticiler için garanti kapısıdır. TMO geçen yıl sesimizi duydu ama fiyat açıklamada ve alımlarda biraz geç kaldı. Dolayısıyla açıklanan fiyat serbest piyasada fiyatların yükselmesini sağlamadı. Üretici çok büyük zorluklar altında üretim yapıyor ama hak ettiği parayı alamıyor. Ziraat odaları olarak üreticilerimize hayırlı uğurlu bir sezon diliyoruz."

        Çeltik üreticisi Hasan Nacak da bu yıl rekoltede düşüş yaşandığını söyledi.

        Yaklaşık 30 yıldır çeltik üretimi yaptığını anlatan Nacak, "Yaptığımız masrafları hesap edersek, çeltiğin fiyatının kilogramda 2 lirayı düşmemesi gerekir. Başka türlü hiçbir şekilde kar edemeyiz. Çeltik geçmiş yıllarda 1,5 lira iken depoyu 100 liraya yakıtla dolduruyorduk. Bir depo yakıt şimdi 200 lira. 40 liraya aldığımız gübre 60 lira. Çeltik fiyatındaki düşüş özellikle gençlerimizi büyük şehirlere göç etmeye zorluyor. Buna bir önce önlem alınmalı." ifadelerini kullandı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Sinop haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Sinop Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Sinop İlçeleri
        Tüm Sinop Haberleri
         Sinop

        Sinop

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa