Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KİLİS (AA) - Kilis'te Belediye öncülüğünde Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Valilik desteğiyle "Dünyanın en büyük katmeri" rekor denemesi yapıldı.

        Musabeyli ilçesi Çayıraltı köyünde yarın düzenlenmesi planlanan Kilis Karası ve Katmeri Festivali açılış programı kapsamında, Kilis Çocuk Kütüphanesi önünde rekor tescil ve hakem heyeti gözetiminde "Dünyanın en büyük katmeri" rekor denemesi gerçekleştirildi.

        AK Parti Kilis Milletvekili Hilmi Dülger açılışta yaptığı konuşmada, bu yıl ilki düzenlenecek olan festival ile Kilis yöresine ait üzüm ve katmerin tüm dünyaya tanıtılmasının hedeflendiğini belirtti.

        Bugüne kadar Kilis'in büyük bir ilçe konumundan kurtulamadığını anlatan Dülger, son dönemlerde yapılan hizmetler ve yatırımlarla bütün dünyaya önemli bir il olduğunu gösterdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

        "Bu günün dünyası kitle iletişim araçlarının hegemonyası altında devam ediyor. Dünyanın her tarafında çeşitli ürünler üretilmektedir ama bu ürünler eğer dünyaya tanıtılmıyor ise bilin ki boşuna üretiliyor. Çünkü dünyanın başka köşesindeki insanlar bundan haberdar olmuyor ve nasiplenmiyor. Bizim memleketimizde yetişen çok değerli ürünlerimiz ve kendimize has değerlerimizi de bugüne kadar kimseye öğretemedik ve tanıtamadık bugün inşallah bunlardan ikisini bugün itibariyle tanıtıp tüm dünyaya ilan edeceğiz."

        Belediye Başkanı Hasan Kara da Kilis'in küçük ama yüreği büyük, cefakar, vefakar aynı zamanda cömert bir il olduğunu söyledi.

        Suriye krizinin meydana geldiği ilk günden buyana en çok mağdur olan ilin Kilis olduğunu aktaran Kara, neredeyse nüfusunun üç katı fazla misafir eden kentin her şeye rağmen sesini çıkarmayarak sığınmacılarla sokağını, caddesini, evini, aşını ve ekmeğini paylaştığını anımsattı. Tüm bunların yanında dünyanın en büyük terör örgütü diye adlandırılan DEAŞ'ın sınır hattına konuşlandığını ve kenti füze yağmuruna tuttuğunu anlatan Kara, şöyle konuştu:

        "Saldırılarda insanlarımız yaralandı ve şehit oldu ve en önemlisi psikolojileri bozuldu. Tam bu aşamada 15 Temmuz hain FETÖ'nün tüm Türkiye'de kalkışması oldu. Bunun sonucunda sayın Cumhurbaşkanımızın direktifleri hükümetimizin talimatlarıyla kahraman ordumuz yenilmez ve dünyanın baş belası denen DEAŞ terör örgütünün bulunduğu mekanlara operasyon düzenledi. Dünya bizi yalnız bıraktı buna rağmen ordumuz girdi başardı ve çıktı bunun sonucunda geçen yıl bir araya gelemezken bugün rahatça festivaller yapabiliyoruz. Suriye'de ne işimiz var diyen insanlar Kilis'e gelsin ve neden olduğunu görsün."

        Kara, bazı Avrupa ülkelerinin Kilis'in yaptığı fedakarlığın yüzde birini yaptığını ancak buna rağmen her fırsatta büyük kendilerini büyük fedakarlık yapmış gibi anlattıklarını söyledi.

        Son yıllarda gösterilen örnek davranışlarda olduğu gibi bundan öncede bazı değerlerin dışarıya anlatılamadığını anlatan Kara, "Biz dünyaya değerlerimizi anlatamıyoruz Kilis Katmeri belki de dünyanın en leziz tatlılarından ve en hafif tatlılarından bir tanesi. Ama biz bunu dünyaya anlatamıyoruz. Bununla birlikte Kilis karasını da anlatamıyoruz. Eski yaşlılarımızın tamamı ceplerinde üzüm taşırdı ama şimdilerde bu geleneğimizi de kaybettik." diye konuştu.

        Konuşmaların ardından protokol üyelerince festivalin açılış kurdelesi kesildi.

        Kilisli katmer ustaları tarafından yapılan katmer rekor tescil ve hakem heyeti gözetiminde ölçüldü. Yapılan katmerin yaklaşık bir metrekare büyüklüğünde olduğu görüldü.

        Programa, Kilis Vali Yardımcıları Osman uğurlu, Bayram Türker, daire amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kilis haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kilis Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Kilis İlçeleri
        Tüm Kilis Haberleri
         Kilis

        Kilis

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa