Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MALATYA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin, dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti'nin de aralarında yer aldığı 27'si tutuklu 76 sanığın yargılanmasına devam ediliyor.

        Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesince, Yakınca Spor Salonu'nda görülen beşinci duruşmada İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mustafa Kamalak ve eski Malatya Havalimanı Müdürü Akan Aydoğan, tanık olarak dinlendi.

        Kamalak, darbe girişimi sırasında havalimanında görevli olduğunu belirterek, amaçlarının pisti kapatmak ve uçakları kaldırtmamak olduğunu söyledi.

        Dönemin Valisi Mustafa Toprak'ın talimatıyla havaalanında görev yaptıklarını dile getiren Kamalak, saat 23.00'te gittiğinde hareketlilik olmadığını, daha sonra ilk pisti kapattıklarını, ikinci pisti kapatmak isterken direnç gösterildiğini ifade etti.

        Kamalak, tutuklu sanıklardan dönemin 7. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Emin Ayık'ın kendilerinden sürekli kaçtığını ve zaman kazanmaya çalıştığını anlatarak, şunları kaydetti:

        "Sabaha karşı 7 tane uçak geldi. 7 uçak, yaklaşık 1-1,5 saat havada döndü. Emin Ayık, yanımıza gelerek uçakların inmesini istedi. Emniyet Müdürü ve Vali ile görüşerek, uçakların inmesine müsaade ettik. Uçaklar çok pahalı olduğu ve Amerika'dan zorlu alındığı, yakıtlarının bitmesi halinde düşmemeleri için indirildi. 7 uçak indiğinde saydık, içlerinden 39 personel indi. Bunları gözaltına almak istedik.

        Emin Ayık, buna izin vermedi. Daha sonra haklarında gözaltı kararı verilerek, 39 kişiyi gözaltına aldık. İkinci gün ise Emin Ayık'ı gözaltına aldık. Teknik eleman çağırarak o uçakların panellerini söktük. 7. Ana Jet Üssü'ndeki F-16 uçaklarının kalkışını da kontrol altına aldık."

        - "Sabaha kadar bizi oyaladınız"

        Kamalak, Düzce Cezaevinden SEGBİS ile bağlanan Ayık'ın, "Uçakların inmesini engellemek için görev yapıyorsunuz. Gelir gelmez neden üs komutanıyla temas kurmadınız?" sorusuna, "Ortada hain bir teşebbüs var, üs komutanının kim olduğunu bilmem, ben görevimi yaptım. Komutanı kim, subayı kim, bunun peşinde koşmam, ben kendi işimi yaparım. Havaalanı yetkilisi bendim, görev bana verildi. Benim ağzımı bozmayın, sabaha kadar bizi oyaladınız." yanıtını verdi.

        Soru cevap bölümünde Başbakanlık müdafisi avukat Bayram Taşkın'ın, "Türkiye'de hava sahası kapalıydı. Oradaki uçaklar, spor yapmak için mi kalkacaktı?" sözüne sanıklar ve avukatları tepki gösterdi.

        Bu arada, Mahkeme Başkanı İzzettin Duman, eski heyet tarafından ayrılan, kara ve havacıların dava dosyalarının yeniden birleştirildiğini açıkladı.

        - "O uçaklar buraya inmeyecek' dedim"

        Tanık olarak dinlenen eski Malatya Havalimanı Müdürü Akan Aydoğan da uçakların uçmasını sağlayan bütün sistemlerin kapatılması için kuleden talimat verildiğini, havalimanında bulunan iki cihazı kapattırdığını söyledi.

        Aydoğan, dönemin Valisi Mustafa Toprak'ın kendisiyle görüşerek, havalimanına hiçbir uçağın indirilmeyeceğini ve uçak kalkmayacağı talimatını verdiğini belirterek, şöyle devam etti:

        "Kule, bize 7 kargo uçağının havalimanımıza geldiğini, kapattığımız cihazları açmamızı söyledi. Kule, bizden cihazları tekrar açmamızı isteyince tereddüte düştük. Biz de apronu itfaiye araçları, iş makineleriyle kapattık. Vali Bey'in korumaları aradı, Vali'ye 7 kargo uçağının havalimanına gelmekte olduğunu söyledim. Vali, 'Üsse uçak inmeyecek, kalkmayacak.' talimatını verdi. Vali Bey, 'O pisti kapatmazsan seni de tutuklarız.' dedi.

        Üs komutanı Emin Ayık ile yüz yüze görüştük. 'Valimizin kesin talimatı var, o uçaklar buraya inmeyecek.' dedim. Ayık, 'Valimizle görüştüm, o uçakları indireceğiz.' dedi. Vali Bey'i aradım. 'Kesinlikle öyle bir görüşme olmadı, uçaklar inmeyecek.' dedi. Uçaklar, 04.30 gibi inmeye başladı. Cihazlarımız açık değildi, askeriyenin radarları var, öyle inmeye başladı. 7 uçak indikten sonra arkadaşlara talimat verdim, 'Kuleye ulaşın, ana pisti kapatıyoruz.' dedim. Pisti araçlarla kapattık. Belediye araçları geldi, onları piste dağıttık."

        Tanıkların dinlenmesinin ardından duruşmaya öğle arası verildi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Malatya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Malatya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Malatya İlçeleri
        Tüm Malatya Haberleri
         Malatya

        Malatya

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa