Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SİNOP (AA) - Gerze Belediyesi ile İŞKUR'un ortaklaşa hayata geçirdiği kursta ağaç parçaları, kadın kursiyerlerin ellerinde oyuncağa dönüşüyor.

        Gerze ilçesinde üç yıldır açılan tahta oyuncak kursları, hem ilçenin tanıtımına katkı sunuyor hem de kursiyerlere ekonomik gelir sağlıyor.

        Kadın istihdamının da desteklenmesi amacıyla Gerze Belediyesi ile İŞKUR tarafından ortaklaşa düzenlenen kurslarda yapılan gemi, dinozor, beşik, bebek, Hacivat ve Karagöz gibi tahta oyuncakların yurt içi ve dışına satışı yapılıyor.

        Kurs öğreticisi ve ahşap oyuncak ustası Adnan Karagülle, AA muhabirine, geleneksel yöntemler kullanılarak yapılan tahta oyuncak sektörünün Türkiye'de pek gelişemediğini söyledi.

        Avrupa'da tahta oyuncakların daha yaygın olduğuna işaret eden Karagülle, Türkiye'de ise Gerze'nin son yıllardaki üretimiyle bu alanda adından söz ettirdiğini dile getirdi.

        Emek ve zaman isteyen işlerin sonunda her zaman daha değerli eserlerin ortaya çıktığını belirten Karagülle, şöyle devam etti:

        "Başka yerlerde açılan kursları da takip ediyoruz. En ciddisi burada yapılıyor diyebiliriz. Çünkü içinde bulunduğumuz çalışma kadınları kapsıyor, onlara istihdam yaratılmasını amaçlanıyor. Bu yıl 14 kursiyer arkadaşımızdan 12'si kadın. "

        - "Pille çalışan oyuncaklar çocukların hayal güçlerini bitiriyor"

        Üç çocuk annesi Sema Sazak, iki aydır kursa devam ettiğini ancak tahta oyuncaklarla tanışmasının 22 yıl önceye dayandığını belirtti.

        Engelli çocukların gelişimine katkı sunulmasında tahta materyallerin önemli yer tuttuğunu anlatan Sazak, şunları söyledi:

        "O dönemler bu materyalleri bulmakta çok zorluk yaşardık. Beş yıl önce Bursa'dan buraya taşındığımızda böyle bir kursun açıldığını öğrenince çok sevindim. İlk başvuru yapan kadınlardan biri de ben oldum. 10 yaşında bir kızım var ve çocuklara pille çalışan oyuncaklar alınmasına karşıyım. Çünkü onların hayal güçlerini bitiriyor. Onun için burada yapılan oyuncakları çok değerli buluyorum. Biz ev hanımları için yapması, öğrenmesi biraz zor oluyor. Bıçak çatal, elektrik süpürgesi tutan eller bir anda hiç bilmediği cihazları tutuyor ama bir işe başlandı mı devamı geliyor."

        - Keşke tüm çocuklar tahta oyuncaklarla oynasa"

        Kursiyerlerden üniversite öğrencisi Görkem Sarıca da ahşaptan yapılan oyuncakların diğerlerine göre daha sağlıklı ve dayanıklı olduğunu vurguladı. Sarıca, "Emek vermek ve bu emeğinin sonunda çocukları sevindireceğini bilmek güzel bir duygu. İnsan gerçekten yaptığı işten gurur duyuyor. Gönül istiyor ki tüm çocuklar tahta oyuncaklarla oynasın. Onların gelişimlerine önemli katılar sunacaktır." sözlerine yer verdi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Sinop haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Sinop Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Sinop İlçeleri
        Tüm Sinop Haberleri
         Sinop

        Sinop

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa