Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, "Toplamda 30-40 milyon insan çok büyük bir krizle karşı karşıya. Bu krizin diğer sebebi de silahlı çatışmalar ve uzayan anlaşmazlıklar. İklim felaketiyle beraber oluşan bu kriz daha da derinleşti. Uluslararası yardımların nitelik ve nicelikleri, bu krizlerin aşılmasında yetersiz kaldı" değerlendirmesinde bulundu.

        Kızılay'dan yapılan yazılı açıklamada "Yemen'in, Doğu Afrika'nın, Güney Sudan'ın Umudu Ol" sloganıyla ortak yardım kampanyası etrafında birleşen sivil toplum kuruluşları, açlık nedeniyle ölümle yüz yüze kalan insanlar için denizden ve havadan yardım koridoru açılacağı bildirildi.

        Kızılay'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın desteğiyle Yemen, Doğu Afrika ve Güney Sudan’daki yardıma muhtaç insanlara yönelik olarak başlattığı kampanya için Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarıyla güçlerini birleştirdiği hatırlatıldı.

        Kızılay Genel Başkanı Kınık, Kızılay'ın yardım seferberliğine çağırdığı Yemen ve Doğu Afrika'da insani krizler olduğuna dikkati çekerek, bu bölgelerdeki insani krizlerin güçlü bir yardım faaliyeti olmadan aşılamayacak durumda olduğunu belirtti.

        Yardımların aralıksız sürdüğünü aktaran Kınık, şunları kaydetti:

        "Bizim 'iklimsel felaket' dediğimiz El Nino ve onun sonucu oluşan kuraklık ve kıtlık. Tarımsal üretim bir önceki yıla oranla yarıya düştü. Bu coğrafyalar en çok sömürülmüş topraklar. Toplamda 30-40 milyon insan çok büyük bir krizle karşı karşıya. Bu krizin diğer sebebi de silahlı çatışmalar ve uzayan anlaşmazlıklar. İklim felaketiyle beraber oluşan bu kriz daha da derinleşti. Uluslararası yardımların nitelik ve nicelikleri bu krizlerin aşılmasında yetersiz kaldı. Dünya Gıda Programı bu bölgeye yardım amaçlı 1 milyar dolar ayırmıştı. Bu yardımın 700 milyon doları ulaştırma ve lojistiğe gitti. Gıda yardımı sadece 300 milyon dolarla sınırlı kaldı. Yemen'de çatışmalardan 21 milyon insan etkilendi. Bu insanların yarısı çok acil insani yardım bekliyor."

        - "Her 10 dakikada bir Yemenli bebek hayatını kaybediyor"

        Kınık 17 milyon insanın yeterli beslenemediğine dikkat çekerek, "14,5 milyon insan temiz suya erişemiyor. Yaklaşık 9 milyon insan sağlık hizmeti alamayacak bölgelerde yaşıyor. Ülkede devlet sistemi çok büyük hasar almış durumda. Bu bölgelerde yaklaşık 3 milyon insan da mülteci haline geldi." dedi.

        Söz konusu durumun etkilerinin 2025'e kadar bölgeyi olumsuz şekilde etkileyeceğini belirten Kınık, çatışmalar nedeniyle tarladaki hasadın toparlanamadığını vurguladı. Güney Sudan'da açlık nedeniyle ailelerin günde sadece bir öğün beslenebildiğini vurgulayan Kınık, "Maalesef içme suyu ve gıda yoksunluğu nedeniyle her 10 dakikada bir Yemenli bebek hayatını kaybediyor" ifadelerini kullandı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Ankara İlçeleri
        Tüm Ankara Haberleri
         Ankara

        Ankara

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa