Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BURDUR (AA) - Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Allah'ın izniyle bu anayasa değişikliği kabul edilecek. Anayasa değişikliği kabul edildikten sonra geri kalan diğer reformları yapacağız. Eğitimde, yargıda, sağlıkta, altyapıda, araştırma geliştirmede vs Türkiye'yi ileriye götürecek diğer reformları yapacağız." dedi.

        Halk oylaması çalışmalarına devam eden Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Burdur'un Tefenni ilçesinde bulunan Kocapınar Şehitler Parkı kafesinde vatandaşlarla bir araya geldi.

        "Bu aralar yollardayız" diyerek sözlerine başlayan Şimşek, 16 Nisan'da yapılacak halk oylaması öncesinde, anayasa değişikliği paketini anlatmak için ziyaretler gerçekleştirdiklerini söyledi.

        Mevcut sistemin yürümediğini, bu sistemin devlet yönetiminde istikrar sağlamadığını anlatan Şimşek, henüz 100 yıllık bile olmayan Cumhuriyet tarihinde bugüne kadar 65 hükümetin kurulduğunu, hükümetlerin ortalama ömrünün de 17,5 ay olduğunu kaydetti.

        Milletin oyuyla gelecek istikrarlı, güçlü bir yönetim sistemi için anayasa değişikliğine gidildiğini ifade eden Şimşek, "Yönetimde istikrar için bu anayasa değişikliğine ihtiyacımız var. 5 yıl kesintisiz olsun ve Türkiye hız kazansın. Bizim, hükümet sistemini değiştirecek, milletin güçlü desteğini arkasına alacak, Türkiye'yi ileriye taşıyacak bir sisteme ihtiyacımız var. Rejim değişikliği kesinlikle söz konusu değil. Türkiye demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir. Bununla ilgili en ufak bir düzenleme yok. Sadece hükümetler ülkeyi nasıl yönetecek, nasıl seçilecek, güçler ayrımı nasıl olacak, bunlarla ilgili düzenleme var." diye konuştu.

        - "Mevcut sistem iki başlı"

        Mevcut sistemin iki başlı bir sistem olduğunu, bir taraftan halk tarafından seçilmiş bir cumhurbaşkanı, diğer taraftan yine halk tarafından seçilmiş bir başbakan bulunduğunu belirten Şimşek, cumhurbaşkanının Meclis tarafından seçildiği dönemlerde bile cumhurbaşkanı ve başbakanlar arasında sorunların yaşandığını dile getirdi.

        Türkiye'nin zor bir coğrafyada yaşadığını, Birinci Dünya Savaşı ve sonrasında Osmanlı İmparatorluğu üzerinde büyük oyunların oynandığını, bugünkü fitnelerin tohumlarının o dönemde ekildiğini ifade eden Şimşek, "Bugün aynı güçler Ortadoğu'da yeni bir oyun peşindeler. Dikkat edin etnik ve mezhep çatışmaları körükleniyor. Bugün terör örgütleri bölgede şimdi Türkiye'ye de musallat oldular. Böyle bir dönemde Türkiye'nin, milletin en az yüzde 50'sinden fazlasının desteğini almış güçlü bir hükümete mi yoksa zayıf, kısa süreli hükümetlere mi ihtiyacı var?" dedi.

        Muhalefetin, "Yeni hükümet sistemi Türkiye'yi dikta rejimine götürür" yönünde eleştirileri bulunduğunu söyleyen Şimşek, böyle bir şeyin mümkün olamayacağını çünkü en fazla iki dönem, beşer yıllığına cumhurbaşkanının seçileceğini bildirdi.

        16 Nisan'dan sonra Türkiye'nin önünün açılacağını belirten Şimşek, "Allah'ın izniyle bu anayasa değişikliği kabul edilecek. Anayasa değişikliği kabul edildikten sonra geri kalan diğer reformları yapacağız. Eğitimde, yargıda, sağlıkta, altyapıda, araştırma geliştirmede vs Türkiye'yi ileriye götürecek diğer reformları yapacağız. Ondan sonra da 2019'da inşallah yeni sistem devreye girecek. Bir daha cumhurbaşkanlığı krizleri, hükümet krizleri, koalisyonlar, bunları konuşmamıza gerek kalmayacak." diye konuştu.

        Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gölhisar, Çavdır ve Tefenni ilçelerine gerçekleştirdiği ziyaretlerin ardından Burdur Sanayi ve Ticaret Odasında iş adamları ve sivil toplum örgütleri temsilcileriyle bir araya geldi.

        Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından Şimşek'in karayoluyla Ankara'ya döneceği öğrenildi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Burdur haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Burdur Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Burdur İlçeleri
        Tüm Burdur Haberleri
         Burdur

        Burdur

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa