Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kütahya’nın Simav ilçesinde, yarım asırdan bu yana bakırcılık ve kalaycılık sanatını sürdüren ve bu alanda ilçenin son bakırcı esnafı olan İsmail Keleş, pişirilen yemeğin lezzeti ve sağlıklı olması sebebiyle bakır kaplara geri dönüşün başladığını ifade etti.

        Simav’da bakır işleme sanatının son temsilcisi olan İsmail Keleş, bir zamanlar 40 ailenin geçim kaynağı olan bakırcılar çarşısında, bugün yalnız kendisinin tek başına kaldığını belirterek, hem bakır işleme, hem de kalaycılık mesleğini icra ettiğini söyledi.

        62 yaşındaki Keleş, yaptığı açıklamada, “Bu mesleği yaklaşık yarım asırdır devam ettiriyorum. İlçemizde ve çevre ilçelerde bu meslek kalmadığı için, gelenler ricada bulunuyorlar, mecburen isteklerini yerine getiriyoruz, bazen yatağımızdan bile kaldırdıkları oluyor. Bu meslek babamızdan kaldığı için devam ettirmek zorunda kalıyoruz. Bakırcılık ve kalaycılık mesleğini severek yapıyoruz, 5 – 10 kuruş kazanıyoruz Allah bereket versin. Bakır kapları kullanmayı tavsiye ediyorum. Alüminyum, bakır ve teflon kaplar çıktığında, bizim bu meslek geriledi. Ancak yeni yeni geri dönüş başladı. Hem sağlık bakımından hem de lezzet bakımından bakır kaplarda yemek yenilmesini tavsiye ediyorum. Düğünlerimizde, sünnetlerimizde bakır kaplarda yemek verilirdi. Şimdilerde nostalji olarak kullanılmaya başlanan bakır kaplar, mutfaklarda da kullanılmaya başlandı" diye konuştu.

        Simav’daki eski bakırcı ustalarından Mehmet Buruk, çocukluk yıllarında bakırcı ve kalaycı çıraklığı yaptığını ve 10 yıl kadar bu mesleği sürdürdüğünü ifade etti. Buruk, “Emekli olduktan sonra, İsmail ustanın yanına gelip vaktimi değerlendiriyor, eski günlerimi yad ediyorum. Bakırcılık ve Kalaycılık mesleği eskiden çok güzeldi, zaman zaman değişti. Paslanmaz ve alüminyum kaplar kullanıldı ama, şimdi vatandaşlar bakır kaplara geri dönüş yapıyor,lezzet ve sağlık açısından bakır kapların önemi anlaşılmaya başlandı. Ancak ustası kalmadı” dedi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kütahya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kütahya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Kütahya İlçeleri
        Tüm Kütahya Haberleri
         Kütahya

        Kütahya

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa