Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Mardin Artuklu Üniversitesi sosyal bilimler alanındaki kitap çalışmalarını hızlandırdı.

        Mardin Artuklu Üniversitesi’nin dil, düşünce ve din bilimleri olmak üzere üç önemli ihtisas alanında daha önce başlattığı çalışmalarına son dönemlerde büyük bir ivme kazandırdığı belirtildi. Mardin Artuklu Üniversitesinin en önemli misyonunu yerel kültür ve birikimi uluslararası platforma taşımak olduğunu anlatan Üniversite Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, ulusal ve uluslararası nitelikte birçok sempozyum, kongre, çalıştay ve toplantı ile birlikte kurduğu uluslararası yayınevi aracılığıyla alanında çok sayıda özgün ve etkili eserlerin yayımını gerçekleştirdiklerini ifade etti.

        Artuklu Üniversitesinin sosyal bilimler alanında uzmanlaşmış akademisyenlerinin de ulusal ve uluslararası birçok yayını kaleme aldığı bilgisini aktaran Ağırakça, “Sadece son birkaç ay içerisinde Dil bilimleri alanında Süryani Dili ve Kültürü, Kürt Dili ve Kültürü, Arap Dili ve Kültürü ile ilgili önemli eserler yayımlandı. Söz konusu diller ve kültürler ile ilgili olarak Üniversite tarafından çıkarılan Süryani, Arap ve Kürt Klasikleri adlı eserin yanı sıra, daha önce Üniversite tarafından gerçekleştirilen Süryani sempozyumunun bildirileri Syriac in its Multicultural Context (ÇokKültürlülük Bağlamında Süryaniler) adıyla Belçika merkezli bir yayınevi olan Peeters yayınlarından çıktı. Bununla birlikte ünlü Doğubilimci Sebastian Brock’un Süryani Literatürü adlı eseri de Üniversite tarafından Türkçeye kazandırıldı. Ayrıca Üniversite akademisyenlerince KürtçeKurmanci hazırlanan Gotaren Zimannasiye (Dilbilim Yazıları) ve Nerit ü Helbest (Gelenek ve Şiir) adlı çalışmalar ile Karacadağ bölgesinde yaşayan Meheli aşireti ve yerel ağzıyla ilgili olarak KürtçeZazaca hazırlanan Meheli ü Kirmanckiya İnan adlı eser okuyucusuyla buluştu” dedi.

        Arap Dili ve Kültürü alanında Cahiliyye Şiiri ile Belağata Giriş gibi eserlerin de üniversite yayınlarına kazandırıldığının altını çizen Ağırakça, Milli Eğitim Bakanlığı için hazırlanan Kürtçe ders kitaplarının da üniversite akademisyenleri tarafından kaleme alındığını vurguladı. Ağırakça, Türkiye’de ilk defa Mardin’de açılan Yaşayan Diller Enstitüsü’nün yayın organı olan Journal of Mesopotamian Studies (JMS) dergisinin Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Süryanice makaleler yayınlamaya devam ettiğini hatırlattı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Mardin haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Mardin Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Mardin İlçeleri
        Tüm Mardin Haberleri
         Mardin

        Mardin

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa