Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Gaziantep Üniversitesinde düzenlen "Çocuk İstismarı ve Önleyici Tedbirler" konulu çalıştayda konuşan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, çocuk istismarının en çok korunaklı zannedilen alanlarda yaşandığını belirterek, "Kuş uçmaz kervan göçmez harabelerde değil, insanların bilinçli tanıdığı, korunduğu ve çocukların başlangıçta güvendiği alanlarda oluyor" dedi.

        Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Toplumsal Duyarlılık Projeleri Merkezi ile Kadın Demokrasi Derneği (KADEM) işbirliğinde GAÜN Mavera Kongre ve Sanat Merkezinde düzenlenen “Çocuk İstismarı ve Önleyici Tedbirler” panel ve çalıştayının açılış töreni gerçekleşti. Törenin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Ali Gür, hassas bir konuda farkındalık oluşturan çözüm odaklı bir toplantının öncülüğünü yaptıklarını belirterek, "Bir taraftan büyüteç tutarak saf zihinleri yanlışa sevk etmek istemiyoruz. Diğer taraftan da olayı görmemezlikten gelerek olayın üzerini de örtmek istemiyoruz” dedi. Prof. Dr. Gür, toplumsal olarak en önemli sorumluluğumuzun iyi bir toplum inşa etmek olduğunu belirterek, toplumun ana merkezinin aile olduğunu ifade etti.

        Prof. Dr. Gür konuşmasında şunları söyledi:

        “Yapılan araştırmalarda genetik kodlamalardan kaynaklı bazı hastalıkları kenarda tutarsak çocukluk yaşta yaşanmış olanlar gelecekte kişinin psikolojini, toplumsal uyumunu ve aynı zamanda da psikopati derecesini belirleyebiliyor. Hekim olarak uğraşı alanlarımdan en önemlisi ağrı. Fibromiyalji olarak bilinen kas romatizması dediğimiz bir hastalık var ve toplumda özellikle stres kökenli çok yaygın bulunuyor. Hemen hemen birçok kadın bireyimiz bu hastalıktan mustarip. İlginç olan şu ki özellikle çocuk yaşta geçirilmiş olan psikolojik ve fiziksel travmalar maalesef bu hastalığın tetikleyici rolünü üstleniyor. Çocukluk dönemi yıllar geçmiş ama beyin, hafıza hala onu unutmuyor ve en küçük bir korku fenomeni sürekli o ağrılı uyaranı tetikliyor."

        Avrupa’ya göre yüksek oranda

        Toplumumuzda, toplumsal veriler açısından özellikle çocuk istismarının Avrupa’ya göre yüksek oranda görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Gür, “Avrupa’da, Amerika’da verilen değerlerde çocuk ihmali, çocuk istismarı tamamen ayrıştırılıyor. Bizim toplumumuzda ise bütün veriler aynı kategoriye dahil edilerek ayrımsama yapılmadan büyük oranlar çıkıyor. Dünya verilerinde yüzde 1 ile 10 arasında görülen bir veri analizinde Türkiye’de yüzde 10 ile 50 arasında görülüyor diyorsak burada bir sorun var. O yüzden bizlerin başta olmak üzere yaptığımız araştırmalarda neyi kıstas aldığımızı çok iyi korumamız lazım. Yoksa ortaya koyduğumuz veriler maalesef uluslararası alanda kendi evimizde yanlış algı oluşturmamıza sebep olur” şeklinde konuştu.

        "İstismar korunaklı zannettiğimiz alanlarda yapılıyor"

        Rektör Prof. Dr. Gür, İngiltere’de çocuk istismarı konusunda abartılı ve katı tedbirlerin olduğunu vurgulayarak, "Gözünüzün önünde bir çocuk düşecek ona dokunamıyorsunuz. Dokunursanız suç işliyorsunuz. Aile eğer şikayetçi olsa veya çocuk hafif bir ses yükseltse anında tedbir alınıyor. Bu da yanlış, aşırı derecede çocuğu toplumdan izole etmek de yanlış. Diğer taraftan da istismar yabancılar tarafından yapılıyor düşünce ve anlayışı da da yanlış. Çocuğun en yakınları tarafından da istismar yapılıyor. Korunaklı zannettiğimiz, çocukları emanet ettiğimiz alanlarda yapılıyor. Kuş uçmaz kervan göçmez harabelerde değil, insanların bilinçli tanıdığı, korunduğu ve çocukların başlangıçta güvendiği alanlarda oluyor. Buna da çok dikkat edeceğiz. Beni sevindiren bir şey var o da Türkiye’de özellikle her şeyde çatışan her şeyi farklı yorumlama becerisini gösteren bir siyasal parti algılayışımız var ama güzel olan şu ki çocuk istismarı, ailenin korunması konusunda bütün siyasal partilerimiz bütün farklılıklarını bir kenara atarak bu konuda mutlak mutabakata varmışlardır. Keşke bu mutlak mutabakat bir çok şeyde aynı cereyan etse. Mecliste çıkarılan kanunlar Avrupa ve Amerika’ya göre çok daha yüksek düzeyde cezalar getiriyor ama bilesiniz ki cezalar hiçbir zaman caydırıcı olmuyor. Bunun temelinde ailenin yapısı çok önemli. Ailedeki manevi değerlerimizi, milli yapımızı yok ettiğimizde ileriye dönük artık o aileyi koruyacak, çocuğu savunacak ne bir kanun ne de bir ceza asla yeterli olmuyor. O yüzden bugün bu toplantıyı çok önemsiyorum” ifadelerini kullandı.

        Çalıştay zirveyle tamamlanacak

        KADEM Gaziantep Temsilcisi Sabiha Doğan, çalıştayın önemine dikkat çektiği açılış konuşmasında, “KADEM Genel Merkezimizin her bölgede bir şehri görevlendirerek lokal sebepleri, sonuçları, tedbirlere ilişkin verileri almak, bir veri tabanı oluşturmak için böyle bir çalıştay düzenleme fikri ortaya çıktı. Biz de Gaziantep olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin nabzını tutma adına böyle bir çalıştay görevini üstlendik. 45 Mayısta, İstanbul KADEM Genel Merkezde Türkiye’nin her bölgesinde yapılan çalıştay verileri bir araya getirilerek ilgili bakanların katılımıyla birlikte çocuk istismarına yönelik tedbirler ve yasal düzenlemelerle ilgili daha sağlıklı sonuca varabilmek için çalıştay yapılacak. Genel Merkezde yapılacak olan zirveyle tamamlanacak ve veriler devlet yetkilileriyle Adalet Bakanlığıyla, Aile Bakanlığıyla paylaşılacak. Kanayan yara olan çocuk istismarı meselesinin çözümüne yönelik teşebbüslerde bulunulacak” diye konuştu.

        Açılış konuşmaları sonrasında; Hacettepe Üniversitesi Çocuk Psikiyatristi emekli Öğretim Üyesi, Çocuk İstismarına ve İhmaline Önleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Bahar Gökler tarafından ''Çocuk İstismarının Ruh Sağlığı Üzerine Etkileri ve Önleme'' konferansı verildi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Gaziantep haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Gaziantep Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Gaziantep İlçeleri
        Tüm Gaziantep Haberleri
         Gaziantep

        Gaziantep

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa