Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Gelişen teknoloji, mutfakların ve çeyiz sandıklarının vazgeçilmezi olan bakır eşyalara olan ilgiyi azaltmasına rağmen 45 yıldır kalaycılık yapan Eskişehirli Ramazan Kalay, bakır kapların daha sağlıklı olduğunu söyledi.

        Teknolojinin gelişmesiyle beraber bakır eşyalara olan ilginin azalmasına rağmen Eskişehir’de yarım asıra yakındır bakır eşya tamirciliği ve kalaycılık yapan Ramazan Kalay, bu madenden yapılan kapların daha sağlıklı olduğunu dile getirdi. Eski dönemlerde yaşayan insanların bakır kap kullandıkları için daha sağlıklı ve uzun yaşadıklarını ileri süren Ramazan Kalay, kalayın doğal olmayan maddeleri yiyeceklerden aldığını ifade etti.

        “Bakır, yeni ürünlerden daha sağlıklıdır”

        Bakırın kıymetini gençlerden ziyade yaşlıların bildiğini vurgulayan Ramazan Kalay, bakır kabın kalayı çıkmaya başladığı zaman kalaycıya getirmeleri gerektiği belirtti. Kalay, “Bakır, yeni ürünlerden daha sağlıklıdır. En sağlıklısı bakırdır. Sokakta yapılan kalaylar katkılı olur ama ustasının yaptığı kalay temiz olur. Bakır türlerinden güğüm, ibrik, tencere, sahan, tabak her türlü bakır aksamını getiriyorlar. Anadan, babadan kalma bakırları bakım yaptırıyorlar. Eskiye uygun bir şekilde tamir ediyorum. Bakırın zamanı geldiği zaman kalaylanması gerekiyor. Bakırın durumuna göre 2 yılda bir kalaylanıyor” şeklinde konuştu.

        “Kalaycılık, ata mesleğidir”

        Kalaycılık mesleğinin atalarından geldiğini ifade eden Ramazan Kalay, soyadlarını yaptıkları meslekten aldıklarını söyledi. Kalay, “Bu işi 10 yaşımdan bu yana devam ettiriyorum. 45 yıla tekabül ediyor. 1980’den bu yana Eskişehir’de kalaycılık yapıyoruz. Kalaycılık, ata mesleğidir. Babamdan sonra ben devraldım ve devam ettiriyorum. 1980’den önce de Mihalıççık köylerinde kalaycılık yapardık. Kışın bakırcılık, yeni işleme, güğüm ve ibrik işleri yapardık. Eski bakır malzemeler; tarihi ürünlerin ve eski malzemelerin kullanımı, dekor amaçlı ve şark köşesi gibi kullanılıyor. Kalaylanınca kullanılır hale geliyor. Yüz yılın üzerinde yazılı ve mühürlü bakır malzemeler oluyor. Bu bakırlar antika diye geçiyor.

        “Bakırcılık kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden birisi”

        Kalaycılığın zor ve tükenen bir meslek olduğunu vurgulayan Ramazan Kalay, konu ile ilgili şunları kaydetti:

        “Başlangıç olarak ilaçlama yapıyoruz. Sonrasında temizleme, yıkama, sürtme, doğrultma ve düzeltme işlemi yapılıyor. Son olarak da ocakta kömür ve ateş ile kalay yapılıyor. İşimiz çoğu zaman zor. İlaç asit, ateş, duman ve yüksek ısıya maruz kalıyoruz. Birçok zorluğu var, kolay bir meslek değil. Kalaycılık ve bakırcılık kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden birisidir. Son zamanlarda çok yaygın bir meslek olmadığı için dükkanımın önünden geçen öğrenciler kalaycılığı merak ediyorlar. Beni çalışırken seyretmeye geliyorlar.”

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Eskişehir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Eskişehir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Eskişehir İlçeleri
        Tüm Eskişehir Haberleri
         Eskişehir

        Eskişehir

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa