Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı, Restorasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Can Binan Edirne’de Selimiye Meydanı'nda yer alan Yemiş Kapanı Hanıyla ilgili, "Selimiye’nin silüetini kaybetmememiz gerekiyor" dedi.

        Prof. Dr. Can Binan, Mimar Sinan’ı Anma Günü etkinlikleri çerçevesinde kente geldi. Selimiye Camii Çevresi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi'nin, Selimiye Meydanı'nda yer alan Yemiş Kapanı Hanında da incelemelerde bulunan Binan, Yemişçi Kapanı Hanıyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, "Üzerinde bulunduğumuz alan Yemişçi Kapanı Hanı. Bu kalıntılarda çok önemli bilgiler ortaya çıktı. Bir Orta çağ kalıntısı olarak çok önemli. Onun yanında arkadaki Selimiye Camii çok önemli. Selimiye’nin silüet görüntüsü Dünya Mirası Listesine neden olan değerleri, üstün evrensel değeri önemli. Biz bu Yemiş Kapanı Hanını korurken nasıl koruyacağımız konusunda doğru karar vermemiz gerekiyor” dedi.

        Binan, Yemişçi Kapanı Hanın tekrar yapılması konusunda, “Yemiş Kapanı Hanının yeniden yapılması söz konusu olursa, hiçbir zaman özgün bir yapı olmayacaktır. Kopya olacaktır. Yanılgıları da beraberinde getirecektir. Bu hanın her bir köşesini bilemeyeceğiz. Bu hanı yapmamız durumunda Selimiye’nin Dünya Mirasına esas olan bazı özelliklerini kaybedeceğimiz açık. Bu konuda hepimizin çok dikkatli olması gerekiyor. Özel tarihe olan borcumuzu yerine getirmemiz gerekiyor. Burası tampon bölge. Bu bölge çekirdek bölge kadar önemli. Burası yapıldığında Dünya Mirasından çıkmamız söz konusu olmasa dahi bunun sorgulanacağından emin olabilirsiniz. Selimiye’nin silüetini kaybetmememiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Edirne haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Edirne Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Edirne İlçeleri
        Tüm Edirne Haberleri
         Edirne

        Edirne

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa