Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Avrupa’da 27 ülkede tamamı fair play oyun kurallarıyla oynanan ‘Hoşgörü İçin Sokak Futbolu’ turnuvası, Türkiye’de ilk kez Antalya’da 100 okuldan 130 takımının katılımıyla başladı.

        Antalya Valiliği, Antalya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Zeytinpark, Lykia İzcilik ve Doğa Sporları Kulübü Derneği (LİDOSK) tarafından imzalanan ‘Hoşgörü İçin Sokak Futbolu’ protokolü hayat buldu.

        Futbol aracılığıyla minikler arasında hoşgörü, yardımlaşma, paylaşım, centilmenlik, mütevazilik ve anlayışlı olmak gibi değerleri geliştirmek amacıyla düzenlenen ‘Hoşgörü için Sokak Futbolu’ Turnuvası, 100’ün üzerinde okuldan 130 takımın katılımıyla Zeytin Park’ta başladı. Minikler futbolcular özel oluşturulan minyatür futbol sahasında kıyasıya ter döktü. Öğrenciler sahada mücadele ederken dışarıda öğretmen ve veliler büyük heyecan yaşadı. Özellikle Güzeloba ve Konyaaltı İlkokulu öğrencilerinin mücadeleleri büyük beğeni topladı.

        "Amaç davranış kazandırmak"

        Lykia İzcilik ve Doğa Sporları Kulübü Derneği etkinlik sorumlusu Osman Pişirici, futbolun dünyanın en çok oynanan oyunu olduğunu belirterek, futbol aracılığıyla gençler arasında hoşgörüyü artırmayı hedeflediklerini anlattı.

        Avrupa’da bu organizasyonun çok iyi bir yere geldiğini dile getiren Pişirici, “Amaç futbol değil, amaç davranış kazandırmak. Maçlar 3’er dakika sürüyor ve her takım birbiriyle maç yapıyor. Çok maç yapılıyor. Bir davranışı alışkanlık haline getirmek için çok maç yapılıyor. 3’er kişi sahada birbiriyle karşılıklı maç yapıyor. Amaç fair play. Her takım maça 6 puan düşüyor. Faul yapılırsa puan düşüyor, centilmenlik yapandan daha az puan düşülüyor. Burada amaç 6 puanı sıfıra düşürmemek. Bir maçta puanın takımı sıfıra düşürse turnuvadan diskalifiye ediliyor. Sportif mücadele içinde fair play şampiyonu, bir de maç kazanmasa bile en fazla 6 puan biriktiren de şampiyon olacak. Amacımız davranış kazandırmaktır” dedi.

        “Türkiye’de ilk kez uygulanıyor”

        Dünyada saygı ve sevginin çok önemli olduğunu ve bunu kazandırmak için futbolun bir araç olduğunun altını çizen Osman Pişirici, “Bu küçük çocuklara tokalaşmazsa, rakibini yerden kaldırmazda puanın düşeceğini biliyor. Avrupa’da 27 ülkede bu proje uygulanıyor. Top oynarken davranış kazanacaklar. Türkiye’de ilk kez yapılıyor ve ülkemizin her yanına yaymayı hedefliyoruz” diye konuştu.

        Antalya Ticaret Borsası ve Zeytinpark A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, sporun gençlerin gelişimi üzerindeki etkisine dikkat çekerken, gençlerin yoğun ilgi gösterdiği futbolun hoşgörü ortamında yapılması gerektiğini kaydetti.

        Turnuva, 20 Mayıs pazar günü final maçı ve ödül töreni ile son bulacak. Müsabakalar, minikler, küçükler, yıldızlar, gençler kategorisinde düzenlenecek.

        Sokak futbolu hakkında

        Sokak futbolu 10x15 metrelik özel bir oyun alanında 3'er kişilik takımlarla oynanıyor. Her maç 3 dakika sürüyor. Her takım birbiriyle karşılaşıyor. Takımlar maça 6'şar fair play puanına sahip olarak başlıyor. Oyunda başlangıçta ve bitişte el sıkışmak zorunlu. Eğer oyunculardan birisi el sıkışmaz ise takımının fair play puanları bir azalıyor. Oyun içerisinde hakemin herhangi bir takım aleyhine düdük çalması halinde o takımın 2 puanı siliniyor. Ancak oyuncu yaptığı hatayı kendisi fark edip hakem düdük çalmadan rakipten özür dilerse o zaman 1 fair play puanı düşüyor. Böylelikle oyunda esas olan centilmenlik, rakibe saygı ve hoşgörü davranışları ön plana çıkıyor. Kazanan fair play davranışlarını en çok gösteren takım olduğu için oyun esnasında güzel davranışlar pekişiyor ve dostluklar artıyor. Müsabaka skoru fair play puanlarının eşitliği durumunda devreye giriyor ve sportif başarısı daha iyi olan takım o zaman kazanıyor.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Antalya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Antalya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Antalya İlçeleri
        Tüm Antalya Haberleri
         Antalya

        Antalya

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa