Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        6. Fetih Kupası Geleneksel Türk Okçuluğu Kastamonu Bölge Elemelerine katılan Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, kültürlerin kültürlere üstünlüğü diye bir şeyin söz konusu olmadığını söyledi.

        Cumhurbaşkanlığı himayesinde Kastamonu Belediyesi ve Okçular Vakfı işbirliğinde düzenlenen 6. Fetih Kupası Geleneksel Türk Okçuluğu Kastamonu Bölge Elemeleri, Uzunyazı Mevkisinde devam ediyor. Yoğun katılımın olduğu Geleneksel Türk Okçuluğu Bölge Elemelerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, Vali Yaşar Karadeniz, AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, Okçular Vakfı Başkanı aynı zaman AK Parti İstanbul Milletvekili Haydar Ali Yıldız, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Düsen Kaseinov, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın ile çok sayıda davetli ve vatandaşlar katıldı.

        “Tercihim Kastamonu pastırmasıdır”

        Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, beraberindeki heyetle birlikte Uzunyazı Mevkiinde Türk Dünyası ülkelerine ait çadırları ziyaret etti. Kastamonu pastırmasının ikram edildiği esnada bir muhabirin Kayseri mi yoksa Kastamonu pastırması mı? şeklindeki sorusu üzerine Bilal Erdoğan, “Zor bir soru ama tabii ki benim tercihim Kastamonu pastırması” dedi.

        Stantları ve çadırları tek tek ziyaret eden ve vatandaşlarla sohbet eden Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, öğrencilerin Türk kültürüne ait şarkıları seslendirmesine eşlik etti. Çeşitli oyunların da gerçekleştirildiği etkinliklerde kemik oyunu da oynayan Erdoğan, ardından güreş müsabakalarını izledi. Kendisine sunulan Türk Bayrağını da üç kere öperek başına götüren Erdoğan, güreşçilerle hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra okçuluktaki hünerini sergiledi. Attığı oklarla hedefi 12’den vuran Erdoğan, ardından Ankara Atlı Okçuluk Kulübünün gösterilerini izledi.

        Çadır ziyaretleri esnasında Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş ile Kastamonu Baro Başkanı Av. Mehmet Çiftçi, tuttukları sopa ile birbirlerine çekmeye çalıştı. Mücadelenin ardından Belediye Başkanı Babaş, mücadeleyi kazandı.

        “Kültürlerin kültürlere üstünlüğü diye bir şey söz konusu değildir”

        6. Fetih Kupası Geleneksel Türk Okçuluğu Kastamonu Bölge Elemelerinin açılışına da katılan Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, kültürlerin kültürlere üstünlüğü diye bir şeyin söz konusu olmadığını belirterek, “Güzel bir bahar günü hatta bir bahar gününden daha sıcak bir günde Kastamonu bütün güzelliklerini gösteriyor. 6. Fetih Kupası’nın bölge elemelerinden biri için bugün Kastamonu’dayız. 235 sporcumuz, bugün 29 Mayıs’ta Ok Meydanı’nda yarışabilmek için bugün burada mücadele ediyorlar. Hamdolsun bugün Fetih Kupası dünyadaki en önemli referans geleneksel okçuluk turnuvası haline geldi. Zaten geleneksel okçuluk ile olimpik okçuluğun ve makaralı yay müsabakalarının yan yana yarıştığı dünyanın en büyük organizasyonu olarak yerini almış durumda” dedi.

        Kastamonu’nun bu yıl aynı zamanda Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edildiğini hatırlatan Erdoğan, “Bu yönü ile de Kastamonu’da bu etkinliği yapıyor olmamız önemli. Bu bakımdan hem atlı okçuluk gösterilerini izledik hem de geleneksel şalvar güreşlerimizi aba güreşlerimizi gördük. Aşık oyunları, mangalı elmas güreşlerini izleme fırsatı bulduk. Bütün bu geleneksel sporlarımız ve bununla başarmak istediğimiz şey bütün değerlerimizin yeniden ihyasıdır. Burada sadece sporlarımızı izlemekle kalmıyoruz. Sporlarımızın etrafında el sanatlarımızı, geleneksel lezzetlerimizi, folklorumuzu, oyunlarımızı, hepsini bir arada kıyafetlerimizi ve müziğimizi temaşa etme fırsatı buluyoruz. Gerçekten bu etkinliklere 5 yılda katılan herkes ailecek, 7’den 70’e katılıyor, iyi zaman geçiriyor. Keşke bunlar bizim zamanımızda da olsaydı diyor” diye konuştu.

        Gençlerin bu etkinliklere katılım sağladığını görmenin kendilerini sevindirdiğini ve gayretlendirdiğini belirten Erdoğan, “Bu çalışmalarımızda desteği olan başta Okçular Vakfı’nın Okçular Tekkesi’nin ihya edilmesin de emeği geçen Cumhurbaşkanımız ve gelmiş geçmiş o dönemki Beyoğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlarımıza Okçular Vakfı Mütevelli Heyet Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Okçular Vakfı ile çıktığımız yolda bu geleneksel sporları sadece Türkiye’de değil dünyanın başka bölgelerinde de canlandırma çalışmalarında bize destek veren kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum. İnşallah bu Türkiye’de başlattığımız çalışmalar dünyada çok uzak olmayan bir gelecekte ciddi anlamda yankı bulacaktır. Çünkü dünyada artık kültürlerin kültürleri domine etmesi baskılaması adeta kabak tadı vermiş durumdadır. Her kültür her millet kendi değerlerini yüceltme kendi değerlerini yaşatma hakkına sahiptir. Kültürlerin kültürlere üstünlüğü diye bir şey söz konusu değildir. Bütün kültürler değerlidir. Dünyanın bütün renkleri güzeldir ve değerlidir. İnşallah biz Türkiye’den başlattığımız çalışmalarımızı dünyanın çeşitli yerlerine yaymak sureti ile bu mesajı daha büyük topluluklara ulaştırmaya gayret göstereceğiz” şeklinde konuştu.

        Yıldız: “Cumhurbaşkanımızın gösterdiği hedefte üzerime düşen sorumluluğu yerine getirmeye çalışıyorum”

        Okçuluk Vakfı Mütevelli Başkanı aynı zamanda AK Parti İstanbul Milletvekili Haydar Ali Yıldız ise, şunları kaydetti:

        “Biz büyük bir medeniyet yolculuğunun mensuplarıyız. Bugün bu emanet bu sancak Anadolu’da topraklarında yaşayan bizlere emanet edilmiş durumdadır. Bosna Hersek’in bilge lideri Aliya İzzet Begoviç’in güzel bir sözü vardır. ‘Medeni halklar ile geri kalmış halkları birbirinden ayıran tarihi olayları hatırlamalarıdır. Medeni halklar kendi büyük olaylarını, tarihi zaferlerini hatırlarla ve anarlar. Bu onları geri kalmış ülkelerden, medeni olamayan halklardan ayırır’ der. Bizlerde Okular Vakfı olarak saygı değer Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde ki onunda ‘Tarihi olmayan milletlerin geleceği yoktur’ sözü ile bu tarihi anlayışla, bu medeniyet şuuru ile Okçular Vakfı olarak bize emanet edilen sorumluluğu yerine getirmeye çalışıyoruz.”

        Babaş: “Kastamonu’da 1015 projeyi tamamlayarak hayata geçirdik”

        Kastamonu’da bin 15 projeyi tamamlayarak hayata geçirdiklerine dikkat çeken Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş da, şöyle konuştu:

        “Hem ata sporu olan okçuluğumuzun hem de diğer faaliyetlerin bu sahada gerçekleştirilmiş olması bizim için gurur vericidir. Kastamonu konakları, tarihi çarşı ve sokakları ile adeta müze kent olan Kastamonu’muzda Orta Asya’dan Anadolu’ya binlerce yıldır halkımızla anılan spor dallarının buluşmasının mutluluğunu yaşıyoruz. Tarihinde ecdadına ve değerlerine sahip çıkmayan toplumlar yörüngesini kaybetmeye ve yok olmaya mahkumdurlar. Bizi biz yapan değerlere sımsıkı sarılmalıyız. Yöresel sporların kuşaktan kuşağa taşınması ve dünyaya tanıtılması için yoğun bir mesai harcayan Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan ve İstanbul Milletvekili ve Okçuluk Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız’a teşekkürlerimi sunuyorum. Bu iki kurumun faaliyetleri geleneksel sporlarımızın tanıtılması için önemli işlev görmektedir. Bizim sporlarımız adaleti, rakibe saygıyı, iradeyi ve yiğitliği öğretmektedir. Hamdolsun ki Kastamonu’muzu ata sporlarına olan ilgili hiçbir zaman kaybetmemiştir. Bugün gerçekleştirilen etkinlik bunun en güzel örneğidir. Halkımızın her geçen gün değerlerimize olan teveccühü artmaktadır. Bugün Türkiye’nin en güçlü illerinde hedef olan Kastamonu hem yerelde hem de genelde bir sürü hizmetlere kavuşmuştur. Yerelde Belediye Başkanlığına seçildiğim günden bugüne kadar bin 15 projeyi tamamlamışız. Biz hem genel hem de yerel hizmetleri birleştirdik.”

        Konuşmaların ardından çeşitli hediyelerin de verildiği Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, beraberindeki heyetle birlikte menzil okçuluğun yapıldığı alana giderek Geleneksel Türk Okçuluğu Bölge Elemelerinin açılış okunu fırlattı. Ardından 235 sporcunun katıldığı Geleneksel Türk Okçuluğu Bölge Elemeleri başlamış oldu.

        Müsabakalara Amasya, Bartın, Düzce, Karabük, Samsun, Tokat ve Kastamonu’dan 235 sporcu katılıyor. Ayrıca etkinlik kapsamında sanatçılar Esat Kabaklı ve Arslanbek Sultanbekov da konser verecek.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kastamonu haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kastamonu Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Kastamonu İlçeleri
        Tüm Kastamonu Haberleri
         Kastamonu

        Kastamonu

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa