Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Doğu Karadeniz Bölgesi illerinden 2018 yılının ilk 3 ayında 298 milyon 604 bin dolar tutarında ihracat gerçekleşirken, ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18 oranında bir düşüş yaşandığı belirtildi.

        İhracatın iller bazında dağılımında Trabzon ili ihracatında yüzde 18, Rize ili ihracatında yüzde 25 ve Gümüşhane ili ihracatında yüzde 59 oranında düşüşler yaşanırken, Artvin ili ihracatında yüzde 22 oranında bir artış yaşandığını kaydeden Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, “Bölge illerimizden Trabzon ili ihracatındaki düşüşün ilin en önemli ihraç ürünü olan fındık birim ihraç fiyatlarında uluslararası piyasalarda önceki sezona oranla yaşanan hızlı düşüşlerden kaynaklandığı, yine Rize ve Gümüşhane illerimizdeki düşüşün ise bu illerin en büyük ihraç ürünü olan madencilik ürünleri fiyatlarında uluslararası piyasalarda yaşanan hızlı düşüşlere bağlı olarak ihraç sevkiyatlarının düşük kalması ve birim fiyatlardaki düşüşlerin toplam ihracat tutarlarına aynen yansımasından kaynaklanmaktadır. Uluslararası piyasalarda emtia fiyatlarında yaşanacak yükselişe bağlı olarak, bölgemiz ihracatı da tekrar artış trendine girecektir. Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerimizden 2018 yılı OcakMart döneminde gerçekleşen ihracatın ürün sıralamasında; bir önceki yıla oranla yüzde 33 oranındaki düşüşle 163 milyon 670 bin 138 dolar tutarında ihracatla Fındık ve Mamulleri birinci sırayı, yüzde 5 oranındaki artışla 53 milyon 279 bin dolar tutarındaki ihracatla Yaş Meyve Sebze Ürünleri ikinci sırayı ve yüzde 368 artışla 26 milyon 853 bin 404 dolar tutarındaki ihracatla da Su Ürünleri üçüncü sırayı almaktadır” ifadelerini kullandı.

        Bölgeden 90 farklı ülkeye ihracat yapıldığını kaydeden Gürdoğan “En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; Rusya Federasyonu, İtalya, Almanya, Gürcistan ve Fransa olmuştur. Bu ülkelerden bölgemizin en önemli pazarlarından olan Rusya’ya yönelik ihracatımızda yüzde 30’luk bir artış yaşanmıştır. Rusya Federasyonu’nun Ülkemizden domates ithalatında getirmiş olduğu firma kısıtlamasını tamamen kaldırması halinde ihracatımızın önümüzdeki aylarda daha üst seviyelere ulaşacaktır. Trabzon merkezli yaş meyve sebze ihracatçısı firmalarımız için en önde gelen Pazar olan Rusya Federasyonu’nun her dönem olduğu gibi sektör açısından öncelikli pazarlarımızın başında yer almakta olup, bu ülkeye ihracatımızın daha üst noktalara ulaşması açısından çalışmalarımız yoğun bir şekilde sürdürülmektedir. Bu ön planda olan ülkeler yanında, Doğu Karadeniz Bölgemizden Uzakdoğu ülkelerine yönelik ihracatımızda her geçen gün artmaktadır. Bu kapsamda da ilk 3 ayda Vietnam, G.Kore, Brezilya ve Etiyopya’ya yönelik ihracatımızda yüksek oranlı artışlar yaşanmıştır” bilgilerini paylaştı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Trabzon haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Trabzon Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Trabzon İlçeleri
        Tüm Trabzon Haberleri
         Trabzon

        Trabzon

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa