Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Kurtuluş Mücadelesi'nin sembol isimlerinden Sefer Bey'in Sıralı Mahallesi'nde bulunan tarihi evini yakınlarıyla birlikte ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

        Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Milli Mücadele'yi başlatmak için Bandırma Vapuru'yla Samsun'a gelişinin ardından Amasya'ya gidişinde kullandığı 98 kilometrelik 'Kurtuluş Yolu', 99 yıl sonra Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın tarihçilerle birlikte başlattığı proje ile tekrar ortaya çıkarılmıştı. Yolun ortaya çıkarılmasının ardından her geçen gün yapılan çalışmalar kapsamında yeni tarihi bulgular elde edilirken, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da ekibiyle beraber, Kurtuluş Mücadelesi'ni an be an yeniden yaşatacak tarihi yoldaki çalışmaları büyük bir titizlikle takip ediyor.

        Eski yapılar restore edildi

        Eski yapıları restore ederek, güzergaha kağnı arabaları ve o dönemde olan kaybolmuş bir çok tarihi yapıyı yeniden yerleştirdiklerini belirten Başkan Yılmaz, "Daha önce bu güzergaha yol gösterici çanlar yerleştirmiştik. Bu çanlar fırtına, sis ve tipi sebebiyle güzergâhını kaybetme riski olan yaya ve taşıtlara o zamanlar güzergâh göstermek amacıyla Karayolları ekipleri tarafından sesli uyarıcı yol gösterici olarak kullanılmaktaydı. Güzergah üzerinde namazgahlar olacak. Proje çerçevesinde tarihi köprüler, çeşmeler, hanlar, ambarların da restore edildi. Tarihi dokuyu yansıtmak için o dönemlerden kalan tüm eserleri ve objeleri toplayarak Kurtuluş Yolu'na kazandırma çabalarımız sürüyor. O dönemin sembol isimlerinden Sefer Bey'in Kavak İlçesi Sıralı Mahallesi'nde bulunan tarihi evini de bugün yakınlarıyla beraber ziyaret ederek burada ne gibi bir çalışma yapabilirizi istişare ettik" dedi.

        "Kurtuluş Yolu ile tarih yeniden canlanacak"

        Projenin 19 Mayıs 1919 gününe bitirileceğini belirten Yılmaz, "Proje tamamlandığında insanlarımız, Atatürk'ün bilinmeyen bu meşakkatli ilk yolculuğuna çıkarak, milli kurtuluş ruhunu yüreklerinde yeniden hissedecek. Bu güzergaha girdiklerinde hiç sıkılmadan, belirli noktalarda ihtiyaçlarını karşılayarak, Mustafa Kemal'in yolunu ve izini takip edecek, bu nostalji içinde bilgilenip 1919 Mayıs'ını yeniden yaşayacak. Kısacası Kurtuluş Yolu, turizm amaçlı içi dolu dolu tarihi bir yol ve Açık Hava Müzesi olarak tarihe ışık tutacak" diye konuştu.

        "Derdimiz Samsun'a ve milletimize hizmet"

        Kurtuluş Yolu'nu ilmek ilmek titizlikle işleyerek 1919 günlerini canlandıracağız diyen Yılmaz, "Samsun kimliğinin en önemli referansı olan 19 Mayıs 1919 ve Kurtuluş Mücadelesi'nin meşale şehri olarak bu kimliği ön plana çıkartmak en önemli hedeflerimizden birisi. Birileri boş konuşmalarla gündem yaratmaya çalışsa da bizim tek derdimiz Samsun ve Samsun halkına hizmettir. Kimileri boş işlerle uğraşıp algı operasyonu için çalışır biz ise Samsun için çalışıyoruz. Bu uğurda ömrümce de hizmet etmeyi ve çalışmayı sürdüreceğim" ifadelerini kullandı.

        Başkan Yılmaz'a Kurtuluş Yolu ziyareti sırasında Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak, Samsun Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürü Menderes Alan, Samsun Büyükşehir Belediyesi Tasarım ve Grafik Şube Müdürü Şevki Başyurt eşlik etti.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Samsun haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Samsun Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Samsun İlçeleri
        Tüm Samsun Haberleri
         Samsun

        Samsun

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa