Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Taşınabilir Kültür Varlıkları Koruma ve Onarım Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ufuk Kocabaş, Arkeoloji Bölümü'nün davetlisi olarak geldiği Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nde 'Yenikapı Batıkları-Enkaz, Kazılar ve Gemileri Anlamak' başlıklı bir konferans verdi.

        Su altı arkeolojisi alanında ülkenin en önemli isimlerinden olan Prof. Kocabaş, 2004 yılında İstanbul Yenikapı'da gerçekleşen Marmaray kazı çalışmaları sırasında bulunan Theodosius Limanı ve içindeki 37 batıklı dünyanın en büyük Orta Çağ gemi buluntu topluluğunun ortaya çıkartılış öyküsünü dinleyicilerle paylaştı.

        Liman arkeolojisi alanında dünyanın en önemli kazılarından biri olan Yenikapı kazılarının 2005 yılında İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü tarafından başlatıldığını belirten Prof. Kocabaş, 20'nin üzerinde üniversite ve enstitüyle beraber yürütülen kazılarda 600 ile bin kişi arasında değişen bir işçi kadrosunun ve 50 kişilik uzman ekibin görev aldığını söyledi. İstanbul gibi bir metropolün göbeğinde devam eden kurtarma kazısında zamana karşı bir yarış verildiğini belirten Kocabaş, 8 yıl boyunca yaz-kış devam eden kazılarda, ekiplerin zaman, zaman 24 saat esasına göre çalıştığını, bu anlamda Yenikapı kazılarının normal bir arkeolojik kazıyla karşılaştırıldığında 45-50 senelik bir çalışmaya karşılık geldiğini ifade etti.

        Prof. Dr. Ufuk Kocabaş, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından düzenlenen Arkeoloji Sohbetleri kapsamında gerçekleştirilen konferansın sonunda akademisyen ve öğrencilerin kazıyla ilgili sorularını yanıtladı.

        Konferansın sonunda Arkeoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üye. Murat Türkteki tarafından Prof. Kocabaş'a anı tabağı hediye edildi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Bilecik haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bilecik Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Bilecik İlçeleri
        Tüm Bilecik Haberleri
         Bilecik

        Bilecik

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa