Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Samsun'un en eski yerleşim yerlerinden biri olan Vezirköprü ilçesinde yaşayan kadınlar, Osmanlı döneminden kalma geleneklerini hiç bozmadan sürdürüyor.

        Samsun'un Vezirköprü ilçesine bağlı Sarıdibek Mahallesi'nde yaşayan kadınların giydiği kıyafetler, en az kendileri kadar rengarenk. Günlük yaşantılarında 'belleme' adını verdikleri renkli giysiler ile kameralara yansıyan kadınlar, 600 yıllık Osmanlı geleneğini hiç bozmadan günümüze kadar ulaştırdı. Burada yaşayan kadınlar, bölgede yöresel kıyafetleriyle tanınıyor. Kadınların giydiği canlı renkteki çiçek desenli etek ve bluzlar ilçedeki marketlerde de kilo işi satışa sunuluyor. Osmanlı geleneği olan halı ve kilim dokumacılığı mesleğini de ayakta tutmayı başaran kadınlar, evlerine ek gelir sağlamak için, hafta içi her gün kendilerine açılan atölyede dokuma işi yapıyor.

        "Böyle giyinmeyi çok seviyoruz"

        İlçedeki kadınlara el sanatları kursu veren 63 yaşındaki Emine Güzel, "Biz kadınlarımızla beraber burada kilim ve halı dokuyoruz. Toplamda 25 kadına kurs veriyoruz. Atalarımızdan kalma eski geleneklerimizi sürdürüyoruz. Biz giydiğimiz yöresel kıyafetlerimizi de çok seviyoruz. Bu kıyafetler hem de rahat oluyor. Çalışırken de bunları giyiyoruz. Kıyafetler de atalarımızdan kalma" ifadelerini kullandı.

        Bölgede yaşayan ve dokumacılık işi yapan diğer kadınlarda, yöresel kıyafetlerinin Osmanlı'dan kalma bir gelenek olduğunu ve giymeyi çok sevdiklerini dile getirerek, "Bu kıyafetler bize atalarımızın geleneği. Biz de severek bu geleneği sürdürüyoruz. Biz büyüklerimizden böyle gördük ve gördüğümüzü yapıyoruz. İş olarak ise dokumacılık yapıyoruz" dedi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Samsun haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Samsun Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Samsun İlçeleri
        Tüm Samsun Haberleri
         Samsun

        Samsun

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa