Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kurtuluş Savaşı'nda binlerce askerin şehit olduğu Kocatepe ve çevresi savaşın izlerini taşımaya devam ediyor.

        Kocatepe, Anadolu'nun ve Türk ulusunun kurtuluşunu sağlayan Büyük Taarruz'un 26 Ağustos 1922 tarihinde Başkomutan Mustafa Kemal tarafından başlatıldığı, sevk ve idare edildiği tepedir. Coğrafi yapısı itibariyle, Afyon ve Sincanlı ovalarına hakim bir tepedir. Afyonkarahisar'ın merkez ilçesine bağlı Büyük Kalecik kasabası sınırları içinde yer alan tepe, bin 874 rakıma sahip. Binlerce Türk askerinin şehit olduğu tepe ve çevresinde halen savaşın izleri yer alıyor. Öyle ki haberleşme tünelleri ve kağnıların izlediği yollar açık bir müze görünüşünde gelenler tarafından incelenebiliyor. Tepede hiçbir zaman rüzgar eksik olmazken, birçok insan ayakta durmakta zorlanıyor.

        "Bu tepe ve çevresinde savaşın izleri halen var"

        Başkomutan Tarihi Alan Kılavuzu Habib Akalın, Kocatepe'nin Türk tarihi açısından önemine bir kez daha vurgu yaptı. Bizzat Kocatepe üzerinde Mustafa Kemal Atatürk'ün de kullandığı bir siperin günümüze kadar ulaştığını açıklayan Akalın, "Bu tepenin özelliği, Büyük Taarruz Meydan Muharebesi'nin yani Kurtuluş Savaşı'nın son evresi olan Büyük Taarruz Savaşı'nın burada yaşanmış olmasıdır. Kocatepe, Yunan hatlarına karşı en hakim tepedir. Şu an rüzgarı hissediyorsunuz, o dönemki hava koşulları da belli. O dönemde Ağustos ayında sadece kar yoktu. Aynı rüzgar ve soğuk burada vardı. Bu tepe ve çevresinde savaşın izleri halen var. Savaş alanları, siperler, topçu çukurları halen mevcut. Hatta Kocatepe üstünde o dönemde 4. Kolordu Komutanı Kemaleddin Sami Bey ile Mustafa Kemal Paşa'nın savaşı son kez koordine ettiği bir siper var. Günümüze kadar yaşadı" dedi.

        "Gönüllü savaşıp kayıtlara girmeyen kaç tane şehidimiz var bilmiyoruz"

        Kocatepe'deki şehit sayısının savaşa katılan gönüllü birliklerden dolayı bilinmediğini ifade eden Akalın, "Kocatepe'nin Türk tarihi açısından önemi, Türkiye Cumhuriyeti'nin en sağlam temeli olmasıdır. 1. Dünya Savaşı'nda birçok cephede savaş verdik. Hepsinde direniş ve yok olmama mücadelesi verdik. Her birinde binlerce şehit verdik. En son Çanakkale Savaşı'nda varoluş gösterdik. Düşmanlar artık bizleri yenemeyeceğini anladı. Ama Kocatepe kurtuluş ve bağımsızlığın habercisi oldu. Büyük Taarruz Meydan Muhaberesi'nin Kocatepe bölümünde toplamda 2 bin 418 kaynaklara geçen şehit sayısı var ama biliyorsunuz gönüllü alaylarımız vardı. Gönüllü savaşıp kayıtlara girmeyen kaç tane şehidimiz var bilmiyoruz. Biliyorsunuz Çanakkale'de resmi kayıtlara geçen şehit sayısı söylenenler ile uyuşmaz. Burada da muhtemelen aynı durum söz konusu. 137 bin Milli Mücadele şehidinin Kocatepe-Dumlupınar hatlarında yattığı söylenir. Birçok kaynaklarda da bu şekilde geçer" diye konuştu.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Afyonkarahisar haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Afyonkarahisar Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Afyonkarahisar İlçeleri
        Tüm Afyonkarahisar Haberleri
         Afyonkarahisar

        Afyonkarahisar

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa