Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Konya Büyükşehir Belediyesi ile Necmettin Erbakan Üniversitesi(NEÜ) tarafından düzenlenen, 'Sürdürülebilir Su Yönetimi Çalıştayı' başladı.

        Su paydaşları ve Türkiye'den ve farklı ülkelerden çok sayıda akademisyenin katılımıyla düzenlenen çalıştayın açılışında konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, "Konya Kapalı Havzasında üretilen projeler, gelecekte en stratejik unsur haline gelecek olan tarımsal üretiminin ve verimliliğin artmasını sağlayacak, Türkiye'nin beslenmesine ve dışa bağımlılığın azalmasına önemli katkılarda bulunmuş olacak" dedi.

        Konya Büyükşehir Belediyesi ile Necmettin Erbakan Üniversitesi tarafından suyun yetkin ve verimli kullanımı, su kaynaklarının muhafazası ile kayıp, kaçakların önlenmesi konularında farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen "Sürdürülebilir Su Yönetimi Çalıştayı" başladı.

        "Bugünkü mücadele, lider Türkiye'nin kuruluş mücadelesidir"

        Toplam yedi oturum, bir teknik geziden oluşan ve iki gün sürecek çalıştayın açılışında konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, İstiklal Marşı'nın Türkiye Büyük Millet Meclis (TBMM) tarafından kabul edilmesinin 97. yıldönümünü tebrik ederek, "İstiklal Marşımızı en güzel ifade eden rahmetli Mehmet Akif Ersoy'un ifadesidir; 'Cenab-ı Hakk, milletimize bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın' İstiklal Marşı'nın yazıldığı şartlar dönemler, kuruluş mücadelesinin verildiği dönemlerdir. Şimdi de başka bir mücadele veriyoruz. Yeniden büyük Türkiye'nin hayata geçirilmesi mücadelesi, lider ülke Türkiye'nin kuruluş mücadelesi" diye konuştu.

        Tasarruf, modern sulama sistemleri ve bitki desenine dikkat etmek şart

        İnancımız ve değerlerimiz gereği de su tasarrufunun önemli olduğunun altını çizen Başkan Akyürek, Büyükşehir Belediyesi olarak KOSKİ Genel Müdürlüğü eliyle yürüttükleri 'Mavi Bayrak' uygulamasında okullarda su timleri kurduklarını, Konya merkezde su temsilcileri atadıklarını dile getirerek, "Konya'nın genelinde içme ve kullanma suyu ki, bahçe sulama dahil, yüzde 10 tasarruf yapsak bu, 7 milyon metreküp su yapar. Ama Konya Kapalı Havzasındaki 5 milyar suda da yüzde 10 tasarruf yapsak yeni bir Bağbaşı Barajı, yeni bir Bozkır Barajı, Göksu Nehri'nden elde edilen sudan daha fazla su imkanı elde etmiş oluyoruz. Bu hassasiyetle ilgili çalışmaya devam edilmesi ve su tasarrufunun en önde tutulmasına devam etmemiz gerekiyor. Çünkü Konya Kapalı Havzası'na dışarıdan su getirseniz bile israf ve vahşi sulama devam ederse, modern sulama sistemlerine tam olarak geçilemezse, bir de bitki deseni konusunda da dikkatli bir çalışma yürütemezsek arzu ettiğimiz neticeye kavuşamayız. Bugün ve yarın devam edecek çalıştayda bu konulara ele alınacak" dedi.

        "Konya'ya yapılan çalışma Türkiye'nin geleceği ile ilgilidir"

        Eskiden 'Konya dünyayı besler' diye bir ifade olduğunu ve Konya'nın da böyle bir potansiyele sahip konumunda olduğuna vurgu yapan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, "Konya'ya yapılan çalışma, Türkiye'nin geleceği ile ilgili de bir çalışmadır. Konya Kapalı Havzası'nın ürettiği projeler, gelecekte en stratejik unsur haline gelecek olan tarımsal üretiminin ve verimliliğin artmasını sağlayacak, Türkiye'nin beslenmesine ve dışa bağımlılığın azalmasına önemli katkılarda bulunmuş olacak. Biz de belediyeler açısından hem kitle eğitimi hem su tasarrufu, kayıp, kaçağın önlenmesi hem de topluma öncülük yapılması açısından bazı çalışmalara imza atıyoruz" diye konuştu.

        AK Parti Konya Milletvekili Hüsnüye Erdoğan ise suyun temini ve kullanımının gelecek nesiller için önemli olduğunu dile getirerek, "Türkiye olarak bin 430 metreküp ile su fakiri bir ülke konumundayız. Dolayısıyla devlet politikası olarak AK Parti politikaları olarak ve bakanlığımız olarak suyun öneminin farkındayız. AK Partili belediyeler, AK Parti hükümetleri, bu noktada başarılı çalışmalara imza atıyor. Bu çalışmalar yürütülürken bizler de suyu tasarruflu kullanırsak, eğitimi üst düzeye çıkarırsak gelecek nesillere daha sulu bir nesil bırakmış olacağız" ifadelerini kullandı.

        "Suyun yönetimi hayatın yönetimidir"

        Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, suyun ülkemizde ve dünyada ciddi anlamda israf edilen bir kaynak olduğunu hatırlatarak, "Suyun yönetimi hayatın yönetimidir. Biz, su açısından, kendi kaynaklarımız açısından diğer ülkelere göre daha zengin sayılıyoruz ama suyu yönetirken çok özenli davranmıyoruz. İsrafın yanı sıra suyun her yöreye, her tarafa ulaşması hayat standartları açısından önemli ama suyun kalitesi, suyun değerlendirilmesi konusunda farkındalık çalışmaları ilkokuldan hayatın her alanında da gerekli. Suyun yönetilebilir çerçevesinde hükümetler tarafından gündemde tutulması ve bu gündemin her bir vatandaşa ulaşması bilimsel toplantılarla olacak bir iş değil. Bu anlamda her bir bireye su ile ilgili farkındalığı yerleştirmemiz gerekiyor. Bu toplantımız da bunun çabasında olacaktır" dedi.

        Konya Büyükşehir Belediyesi Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) Genel Müdürü Ercan Uslu de KOSKİ olarak yürüttükleri çalışmalar ve çalıştayı düzenlemedeki amaçları hakkında katılımcılara bilgi verdi. Uslu, "Biz yıllık 180-190 milyon metreküp su üretiyoruz. Bu, Konya Kapalı Havzası'nda tüketilen suyun yüzde 3'ünden biraz daha fazla bir rakam. 4 milyar 447 milyon metreküp suyun 2 milyar 950 milyon metreküpü yüzeyden yer üstü sularından, yaklaşık 1,5 milyar metreküpü de yeraltı sularından karşılanıyor. Bu rakamlarla ağzımızla kuş tutsak gelecek nesiller için tedbir alma imkanımız yok. Biz sahada yüzde 3'lük bir tasarruf sağlayabilsek kapalı havzada, bir yıl boyunca 2 milyon 350 bin kişiye sunduğumuz su kadar tasarruf yapma imkanı bulacağız. Dolayısıyla kayıp,kaçağın büyük olduğu tarımsal sulama alanına yönelmek istedik" dedi. Protokol konuşmalarının ardından akademisyenler ve su paydaşları, iki gün sürecek çalıştayda sunumlarını yapmaya başladı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Konya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Konya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Konya İlçeleri
        Tüm Konya Haberleri
         Konya

        Konya

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa