Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesi Günyüzü köyünde ikamet eden vatandaşlar hayvanlarını beslemek için Habur Çayı'ndan teleferikle karşıya geçiyor. İlkel yollarla vatandaşların kendi imkanları ile yaptığı teleferiği kullanan köylüler tehlikeye aldırış etmeden sürekli olarak bu yöntemle karşıya geçiyor.

        Günyüzü köyünde yaşayan köylüler yıllardır Habur Çayı'ndan teleferik yöntemiyle karşıya geçiyor. Evlerinden 300 metre uzaklıkta bulunan ahırlarına gidebilmek için hırçın akan Habur Çay'ını geçmek zorunda kalan köylüler kendi imkanları ile yaptıkları teleferiği kullanıyor. Yaz ve kış aylarında suların alçalmasıyla küçük köprüler inşa edip yol yapan köylüler ilkbahar ve sonbahar aylarında ise teleferik kullanmak zorunda kalıyor. Karların erimesiyle metrelerce yüksekliğe ulaşan Habur Çayı'nın tehlikesine karşı teleferik kullanıp karşıya geçen köylülerin tek isteği bir metre genişliğinde ve 40 metre uzunluğunda tahra bir köprü yapılması. Köylülerden Lezgin Ediş yetkililere çağrıda bulunarak bir asma köprü yapılmasını istedi. Ediş "Günyüzü köyünde ikamet ediyorum. Görmüş olduğunuz gibi suyun bu tarafına geçebilmemiz için teleferik kullanmak zorunda kalıyoruz. Her yıl ilkbahar ve sonbahar aylarında su taşkınları nedeniyle köprülerimizi su götürüyor. Çocuklar, yaşlılar bu yolu kullanıyoruz. Tarım arazimiz var aynı zamanda ahırımız var keçilerimizi burada besliyoruz. Yetkililere seslenmek istiyorum. Bir metre genişliğinde de olsa bir asma köprünün yapılmasını istiyoruz. Bu müracaatımız yerine getirilirse hem bir tehlikenin önüne geçilmiş olur hem de bizim açımızdan arazimizin işletilmesi ve hayvancılığımızın devam ettirilmesine büyük katkı sağlar. Karşı tarafa geçebilmek için tek yol şimdilik bu teleferik. Yazın geçici köprü yapıyoruz ancak onu da yükselen su götürüyor" dedi.

        Çocuklarıyla beraber hayvanlarını besleyen Fehime Ediş adındaki kadın ise yeni doğum yapan hayvanlarına bakmak için günde en az 10 defa teleferik kullanmak zorunda kaldığını söyledi. Ediş, "Günde en az 10 kere bu teleferiği kullanmak zorundayım. Bazen gece karanlığında da ahırda olmak zorundayım çünkü doğum yapan keçilere göz kulak olmak için fener ışında karşıya geçiyorum. Bir köprünün yapılmasını çok istiyorum. Artık çok yoruldum. Çok da korkuyorum, bir gün ya bana ya da çocuklarıma bir şey olacak diye. Sular alçaldığında köprü yapıyoruz. Ama şimdi sular yükseldi mecbur bu yolu kullanıyorum bütün ihtiyaçlarımızı buradan getiriyoruz. Bize bir köprü yapsınlar" diye konuştu.

        Her gün Habur Çayı'nın hırçın dalgalarına aldırış etmeyip tehlikeli teleferik yolunu kullanan köylüler, yetkililere çağrıda bulunarak bir köprü yapılmasını istiyor.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Şırnak haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Şırnak Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Şırnak İlçeleri
        Tüm Şırnak Haberleri
         Şırnak

        Şırnak

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa