Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        - Van Ticaret Borsası (VANTB) Başkan Vekili Türkay Özbek, "Her biri bir istihdam, her biri bir iş imkanı olarak karşımıza çıkan bu yapının önemli kamu yatırımının sürdürülebilir bir yapıya kavuşabilmesi için bütün ilçelerimizle birlikte Van olarak öncelikle bu projeyi bütünüyle sahiplenmemsi hepimizin kendi işyerleri olarak görmesi ve bu konuda inisiyatif alması gerekmektedir. Eğer bunları yapamazsak ayağımıza gelen bu tarihi fırsatı iyi değerlendirmemiş olacağız. Tarihi fırsat diyorum çünkü 7-8 ay kışın hüküm sürüdüğü bir coğrafyada 'yapanını mutlu edecek para kazandıracak tarım ve hayvancılıktan söz edemeyiz" dedi.

        VANTB Başkan Vekili Türkay Özbek, Van-Kapıköy Sınır Kapısı ile ilgili İHA'ya önemli açıklama ve uyarılarda bulundu. Özbek, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi'nin önem verdiği ve sınır kapısının bu günlere gelmesi için çok özel çaba gösterdiğini söyledi. Kapıköy Sınır Kapısı'nın önümüzdeki yaz döneminde tamamlanacağını ve İnşallah bütün memlekete menfaat sağlayacağı gibi vatandaşın evine ekmek götüreceği bir kapı olarak hizmete alınacağını ifade eden Özbek, "Van insanımızın 100 milyonun beklentisi ve umudu olan bu sınır kapısının öncelikle ilimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Van'ımızın ihtiyaç duyduğu ve büyük sıçramaya çok önemli katkıda bulunacağına inandığım bu sınır kapısının temeli atılırken bir modernizasyon projesi çalışması olarak inşaatına başlanan ve finansman ve taahhüdünün Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından karşılanan Kapıköy Sınır Kapısı'na süreç içerisinde projeye Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi'nin girişimleri ile birçok yenilikler eklenerek bu günkü yapısına kavuşmuştur. Son şekli ile uluslararası bir kapı kimliğine kavuşturulan sınır kapımızda öncelikle 24 saat esaslı giriş çıkışları yapılabileceği ve en az beklemenin özellikle giriş-çıkış yapan turistlerin konforu ve memnuniyetinin öngörüldüğü bir alt yapı oluşturuldu. Daha sonra bu tür sınır kapılarında öteki sınır kapılarındaki her türlü ithalat ihracat ve ticaretin önünü açan bir kararnamenin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) genel kurulunda görüşülüp kabul edilmesi ile her türlü ticaretin yapılabilecek olması Van adına, Van ticareti adına ve uluslararası ticaret yapan Vanlılar adına çok önemli bir kazanım olduğunu düşünüyorum. Öte yandan yine bu ihracata konu olan ihraç mallarının lojistiğini ve nakliyesini yapacak olan araçların kullanacağı akaryakıtın hem katma değer vergisinden hem de özel tüketim vergisinden muaf tutulacak olması da son derece önemli ve değerli bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Yine bu nitelikte bir tane olan ve söz konusu ihraç ve ithal malların analiz ve tahlillerinin yapılabileceği üstün özellikli laboratuvarın yedincisinin Van'da bu kapsamda devreye alınacak olması da ayrıca önemlidir" dedi.

        "Kapıköy Sınır Kapısına entegre oluşabilecek lojistik üssü kazandırılacak"

        Kapıköy Sınır Kapısı'nın bunlarla sınırlı kalmadığının altını çizen Özbek, "Bütün bunların yanında bu hizmetleri gerçekleştirecek olan idari yapının ve personelin barına bileceği 100 konutluk bir sitenin bütün sosyal donatılar ile birlikte hizmete alınacaktır. Öte yandan bütün bu hareketlerin ulaşımını gerçekleştirecek ve Van milletvekillerimiz Beşir Atalay ve Burhan Kayatürk'ün organize ettiği Van'ın birçok oda başkan ve yetkililerin katıldığı şahsımın da VANTB adına meclis başkanı Naif Sürer ile birlikte katıldığım ve Türkiye'nin en gelişmiş ve en aktif olan Ankara lojistik üssündeki incelemelerimiz sonucunda Van ilimizde Kapıköy Sınır Kapısına entegre oluşabilecek benzer lojistik üssünün de kazandırılacak olması tabi ki Van'ımız için son derece önemli ve değerlidir. Bütün bunları alt alta koyduğunuzda her birinin Van'ımıza ne kadar önemli katma değer sağlayacağı ortadadır. Halkımızın refahına çok önemli derecede pozitif sağlayacağı açıkça görülmektedir. Her biri bir istihdam, her biri bir iş imkanı olarak karşımıza çıkan bu yapının önemli kamu yatırımının sürdürülebilir bir yapıya kavuşabilmesi için hem Van olarak hem Özalp olarak hem de Saray olarak belki de bütün ilçelerimizle birlikte bütün Van olarak öncelikle bu projeyi bütünüyle sahiplenmesi hepimizin kendi işyerleri olarak görmesi ve bu konuda inisiyatif alması gerekmektedir. Eğer bunları yapamazsak ayağımıza gelen bu tarihi fırsatı iyi değerlendirmemiş olacağız. Tarihi fırsat diyorum çünkü 7-8 ay kışın hüküm sürüdüğü bir coğrafyada 'yapanını mutlu edecek para kazandıracak tarım ve hayvancılıktan söz edemeyiz.' O halde çok sevdiğim bir sözü hatırlatmak isterim. 'mutluluk öyle kendi kendine gelen yada satın alınabilen bir şey değil. Onu sizin inşa etmeniz gerekiyor.' İşte bunun için özellikle bu işlerle iştigal etmeyi düşünen iş adamlarımızın, yatırımcılarımızın öncelikle şirket yapılarını bu perspektiften bakarak gözden geçirmeli ve bununla ilgili gerekli güncellemeleri yapmaları gerekmektedir. Bu konuda belki de bu işleri daha önce yapan deneyimli kişi ve şirketlerle lehlerine olabilecek bir takım ortaklıklar kurup onların deneyim ve tecrübelerinden fayda sağlayabilmenin alt yapısını oluşturmaları gerekiyor" şeklinde konuştu.

        "Bu kapıda faaliyet gösterecek olan firmalar, yapılarını güncellemeleri gerek"

        Bu tür faaliyetleri yapmayı düşünen ve özellikle Özalp ve Saray ilçelerindeki küçük firmalarda şirketlerini ve şirket yapılarını güncellemeleri gerektiğinin altını çizen Özbek, "Bununla birlikte bazı yeni ortaklıklar kurup hem mali yapılarını güçlendirmeleri hemde deneyim konusunda destek almaları gerekebilir diye düşünüyorum. Bu proje tamamlanma aşamasındayken yatırımcı ve işletmecilerimiz kendilerini hazır hale getirmelidir. Bütün bu konularla ilgili bilgi içeren ve daha ileri zamanlarda Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi'nin, Kapıköy Sınır Kapısı inşaatı tamamlandığında ve bütün birimleri devreye alındığında ne tür bir ticaretin ve ne tür bir uygulamanın yapılacağı ve nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda kendi bakanlığından uzmanlar göndererek bu konuda yatırımcılarımıza, işletmecilerimize kapsamlı bir şekilde bilgi aktarabilecek bazı panellerin düzenleneceği müjdesini verdi. Ben bu vesile ile Van halkının 100 milyonluk özlemi ve umudu olan bu sınır kapımızın projesinden uygulamasına kadar her aşamasında yer alan 6-7 kez projede değişiklikler yaparak bu günkü uluslararası yapıya kavuşmasında çok önemli katkılar sağlayan başta Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'ye, tabiki Van'ın bütün personeline olduğu gibi kapıköy projesinde ve temellerinin kısa bir süre sonra atılacağı lisanslı depoculuk projemizde çok özel önem veren, destek veren ve himaye eden Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi'ye ve bu projenin ilimize kazandırılmasında çok önemli rol alıp projenin uygulamasının finansmanını ve taahhüdünü üstlenen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Mustafa Rifat Hısarcıklıoğlu'na, çok değerli millet vekillerimiz Beşir Atalay ve Burhan Kayatürk'e ve geldiği andan itibaren projeyi takip eden ve her türlü desteği veren Van Valisi Murat Zorluoğlu'na teşekkürlerimi, saygılarımı ve şükranlarımı sunuyorum. Kapıköy Sınır Kapımız öncelikle bütün ilimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde sözlerini tamamladı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Van haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Van Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Van İlçeleri
        Tüm Van Haberleri
         Van

        Van

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa