Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        - Uşak'ın Eşme ilçesinde Kırmızı Kaliforniya solucanı ile gübre üretimi yapan vatandaş, 250 bin adetle başladığı solucanlarını 6-7 milyona ulaştırmak üzere.

        Uşak'ın Eşme ilçesinde 250 bin kırmızı Kaliforniya solucanı ile gübre üretimine başlayan Halil Koç, şu anda 600 bin civarında solucan sayısına ulaştığını söyledi. Hedeflerinin ise bir yıla kadar 6-7 milyon solucana ulaşmak olduğunu belirtti.

        Solucanların doğru bakımla hızla çoğaldığını anlatan Koç, "Bir yıl içinde 10 ton solucan gübresi elde edeceğiz. Büyük verim sağlayan solucan gübresini, patates, pancar, turp, havuç gibi ürünlerde yüzde 77'ye varan verim artışı sağladığını, diğer bitkilerde de yüzde 20 ile yüzde 40 civarında verim artışı gördüklerini söyledi. Toprakta 3 yıl etkili olan solucan gübresi, sulamada da tasarruf sağlıyor.

        Eşmeli üreticiler arasında hızla yaygınlaşmasını arzu ettiğini ifade eden Halil Koç, "Solucan nüfusu, doğru bakımla hızla artırılabiliyor. Üreticilerimiz, yapacakları basit seralarda solucan gübrelerini kendileri rahatlıkla üretebilirler. Kendi tarlalarının gübre ihtiyaçlarını karşılayacakları gibi, organik bir gübreyle verimde de ciddi artış yaşayacaklar. Yıllarca suni gübrelerle zehirlenmiş olan topraklarımız, doğanın vermiş olduğu solucan gübresi ile 3 yıl gibi kısa bir sürede temizlenecek. Solucan gübresi ile toprağa doğal ihtiyaçlarını kazandırmak mümkün. Sadece tarla bitkilerine değil, saksıdaki çiçeğe, bahçenizdeki çime, meyve ağaçlarına, kısaca toprakta saçağı olan her çeşit bitki ve ağaca verim sağlayan solucan gübresi, tek başına güzel fayda sağlıyor" diyerek solucan gübresinin faydaları hakkında bilgi verdi.

        Organik tarım için solucan gübresinin kullanımın yaygınlaşması gerektiğini söyleyen Koç, "Solucan gübresi üretimi Türkiye'de çok yeni. Daha işin başındayız. Türkiye'nin yıllık gübre ihtiyacı 13 milyon ton. Solucan gübresi bu ihtiyacın sadece yüzde 5'ini karşılayabiliyor. Solucan gübresi üretenlerin bir bölümü yurt dışına satış yapınca ihtiyaç daha da artıyor. Üreticiler 'Üretirsem kime satarım' diye düşünmesin ve korkmasın. Solucan gübresi, dünyada oldukça rağbet görüyor. Üretilecek solucan gübresi, hem Eşmeli üreticinin ihtiyacını karşılayacak hem de rahatlıkla satılabilecek bir gübre. Solucan gübresi üretmek isteyen Eşmeli üreticilerimize, her türlü konuda yardımcı olmaya hazırım" dedi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Uşak haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Uşak Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Uşak İlçeleri
        Tüm Uşak Haberleri
         Uşak

        Uşak

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa