Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        - Bitlis'in Güroymak Sağlık Müdürlüğü personeli, 8 Mart Dünya Böbrek Günü dolayısıyla vatandaşa su dağıttı.

        Güroymak Sağlık Müdürlüğü personeli, böbrek sağlığına dikkat çekmek amacıyla Mehmetçik Parkı'nda su dağıtarak, vatandaşları bilgilendirdi. Kronik böbrek hastalığı, böbrek fonksiyonlarında ya da böbreğin filitrasyon hızında önemli bir azalma olduğunda ortaya çıktığını vurgulayan İlçe Sağlık Müdürü Dr. Altan Yıldırım, "Bu durum; yüksek tansiyon, kansızlık, kalp ve damar rahatsızlıklarına neden olur. Küresel olarak 500 milyon kişide, başka bir değişle her on kişiden birinde, herhangi bir düzeyde kronik böbrek rahatsızlığı görülmektedir. Tüm dünyada kronik böbrek rahatsızlığının en çok rastlanan nedenleri nefrotik ya da böbrekteki iltihabi hastalıklar,

        enfeksiyonlar, idrar sistemindeki sorunlar, yüksek tansiyon ve şeker hastalığıdır. Kronik böbrek rahatsızlığının teşhisi kan ve idrar örnekleriyle yapılan basit laboratuvar testleriyle anlaşılmaktadır. Teşhis edilmemiş kronik böbrek rahatsızlığında ilk karşılaşılacak risk, gelecekte böbrek kaybına ve diyalize veya böbrek nakline neden olabilecek böbrek işlev kaybıdır" dedi.

        Diğer risklerin ise kardiyovasküler hastalıklarla bağlantılı erken ölümlerin olduğunu ifade eden Yıldırım, "Son yıllarda böbrek rahatsızlıkları hızla artmaktadır. Dünyada 1,5 milyon kişi diyaliz veya böbrek nakli ile hayatta kalabilmektedir. Gelecek on yıl içinde bu sayının iki katına çıkacağı öngörülmektedir. Kronik böbrek rahatsızlığının önlenmesi ve ertelenmesi amacı ile yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve sigara içen kişiler, 50 yaşın üzerindekiler, ailesinde şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve kronik böbrek hastalığı olanların öncelikli olarak gerekli tetkikleri yaptırarak kontrollerini sağlamaları gerekmektedir.

        Ayrıca kan şekeri ve kan yağları ve kansızlığın kontrolü, sigaranın bırakılması, fiziksel aktivitenin artışı, vücut ağırlığının kontrolünün sağlanması ile de kronik böbrek rahatsızlığına yakalanma riski azaltılabilir" şeklinde konuştu.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Bitlis haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bitlis Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Bitlis İlçeleri
        Tüm Bitlis Haberleri
         Bitlis

        Bitlis

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa