Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Gümüşhane'de hedef 100 bin ceviz fidanı

        (Fotoğraflı)

        Recep Ergin

        GÜMÜŞHANE (İHA) - Gümüşhane'de Vali Okay Memiş'in himayelerinde 2017 yılında başlatılan ve yüzde 90 oranında başarıya ulaşan Ceviz Eylem Planı kapsamında yeni hedef 100 bin ceviz fidanının toprakla buluşması olarak belirlendi.

        Toplam 28 işletmede yılda 5 bin tonluk üretim kapasitesiyle Türkiye'nin en kaliteli pestil ve kömesinin üretildiği Gümüşhane'de bu ürünlerin hammaddesi olan cevizde dışa bağımlığın son bulması için Vali Okay Memiş tarafından başlatılan Ceviz Eylem Planı üreticilerin yüzünü güldürüyor.

        Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından çeşitli kurumların desteğiyle hayata geçirilen proje kapsamında ilk olarak Gümüşhane'nin coğrafi yapısı ve iklim şartları dikkate alınarak Bakanlık Araştırma Enstitüsü Ceviz uzmanları ve üniversitelerin akademisyenleri ile yapılan istişareler neticesinde Gümüşhane için en uygun çeşitlerin 5 yıl içinde meyve vermesi beklenen fernor ve tozlayıcısı fernette olduğuna karar verildi.

        Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Kelkit Havzası Kalkınma Birliğinden sağlanan kaynaklarla bakanlık tarafından sertifikalandırılmış ceviz fidanları ülkenin en yoğun ceviz fidanı üretim alanı olan Bandırma'dan tedarik edilmesinin ardından ilk etapta konunun uzmanı ziraat mühendisleri tarafından arazileri incelenerek uygun bulunan 237 üreticiye 27 bin ceviz fidanı dağıtıldı.

        Söz konusu üreticilere kurum uzmanları tarafından ceviz yetiştiriciliği kursu verilmesinin ardından tüm bahçeler ziraat mühendisleri tarafından da sürekli kontrol edildi.

        Yapılan kontrollerde yüzde 90 oranında fidanların tuttuğunun tespit edilip fotoğraflanarak tutanak altına alınırken, 2017 yılının Kasım ayında da 23 bin fidan daha tedarik edilerek şehrin ağır iklim şartları dikkate alınarak Mart ve Nisan aylarında çiftçilere dağıtılmak üzere Torul ilçemiz Harmancık köyünde gömüldü.

        Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından sağlanan bütçe ile 2018 yılında yine 25 bin fidan daha alınarak çiftçilere dağıtımı planlanıyor.

        Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yayımladığı açıklamada 100 bin ceviz fidanını Gümüşhane toprakları ile buluşturma hedefinde olduklarını belirterek, "Bize desteklerini esirgemeyen Valimize, Milletvekillerimize, Belediye Başkanlarımıza ve Ziraat Oda Başkanlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz" ifadelerine yer verdi.

        (RE-ÖS-Y)

        23.02.2018 14:46:10 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Gümüşhane haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Gümüşhane Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Gümüşhane İlçeleri
        Tüm Gümüşhane Haberleri
         Gümüşhane

        Gümüşhane

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa