Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bakkallar Odasından TAPDK yetki belgesi kullanımı açıklaması

        (Fotoğraflı)

        Enderhan Öz

        KIRŞEHİR (İHA) - Kırşehir Bakkallar Odası Başkanı Murat Zobu, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından verilen TAPDK yetki belgesinin Bakkallar Odası tarafından verilmesi istediklerini söyledi.

        Zobu, açıklamasında 2010 yılından beri uygulanan TAPDK (Tütün Alkol Piyasası Denetleme Kurulu) yetki belgesi alımında uygulanan kuralların bulunduğu yönetmeliğe göre yetki belgeleri sadece İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından verilebildiğini daha önceki dönemlerde ise Bakkallar Odası tarafından hazırlanan yetki belgesinin tekrara Bakkallar Odasına devredilmesi istediklerini belirtti.

        Verilen bu belgenin Bakkallar Odasının olmazsa olmazı olduğunu açıklayan oda Başkanı Zobu'nun açıklaması şöyle:

        "Bu belge bizim olmazsa olmazımız, ilk önce Tütün Üst Kurulu'nda idi. Tütün Üst Kurulu fesih oldu, TAPDK'ya geçti. Şu anda ise Tarım İl Müdürlüğü'ne geçti. Tarım İl Müdürlükleri ise genelde şehirlerin merkezinde değil, hep şehir dışında. Bizim bakkal esnafımız ağırlıkla tek çalışıyor.

        Dükkanını kapatıp Tarım İl Müdürlüklerine gidip gelmesi çok büyük bir zaman kaybı ve israfa yol açıyor. Yine TAPDK belgelerinin süre uzatımlarını ve TAPDK yeni kayıt belgesini daha öncelerde bizim odamız yapıyordu.

        Sadece biz değil Türkiye çapındaki Bakkallar Odaları bu işlemi yapıyordu. Tekrar Tarım Müdürlüğünden alınıp bizim kurumlarımıza bizim odalarımıza geri verilmesini talep ediyoruz.

        Bu hem esnafımız hem de devletimizin vergi tahsilâtı açısından çok büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Bugün çeşitli odalarda mesleğe dair belgeler düzenleniyor. Bu aynı zamanda oda ile meslek erbabının da kaynaşmasına vesile oluyor"

        Küçük esnafın ülke ekonomisine değer kattığını da ifade eden Zobu, "Küçük esnaf gurupları içerisinde, Bakkal, Büfe, Tekel Bayii, Kuruyemişçi gibi işletmeler ülkemiz ekonomisine çok büyük artı değer kattığı gibi, büyük bir istihdam alanını da oluşturmakta.

        Son birkaç yıl içerisinde Bakanlığın da yaptığı çalışma ve araştırmalar sonucu odamıza bağlı bu guruplar oldukça sancılı süreçler yaşamakta. Nedenlerin başında, Ulusal ve zincir mağazaların, marketlerin artık sınırsız ve çok hızlı yayılmalar, her bakkalın karşısına iş yeri kuracak kadar çoğalmaları biz bakkal ve odamıza bağlı diğer gurupların kapanması, iş gücü kaybının oluşması ekonomik olarak çöküşe geçmelerine yol açmaktadır.

        Bu durum önlenebilir mi evet önlenebilir. Öncelikle bu iş yerlerinin açılması Belediyeler tarafından engellenemiyor ama Anayasada yer alan, Küçük Esnaf korunur ilkesinden yola çıkılarak ruhsat sınırlamasına gidilebilir. Yine bizim acil isteklerimizin başında yer alan ruhsat sınırlandırması isteğimiz, Bakanlığın ve Belediyeler tarafından aciliyetle değerlendirilmeli, dikkate alınmalıdır.

        Mademki bu market, zincir mağazalar ve AVM lerin açılması önlenemiyor, o zaman isteklerimiz arasında yer alan Avrupa sistemindeki gibi olsun, açılış kapanış saatleri yeniden düzenlensin. Resmi tatillerde kapatılsın. Yani Avrupa da Cumartesi öğle sonu kapanıyor. Pazar kapalı Pazartesi açılıyor. Ülkemizde de bu uygulamaya geçilsin, ayrıca açılış ve kapanış saatleri saat sabah 09:00 da açılsın Akşam 07:30 da kapansın. Böylelikle biz Bakkal ve diğer küçük esnaf gurupları yeniden nefes almaya, yeniden Ülkemize ve Devletimize artı değer katmaya, istihdam oluşturmaya yeni iş yerlerinin (Küçük Ölçekli) yapılanmasına katkı sunacaktır"dedi.

        (EÖ-SK)

        19.02.2018 14:43:33 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kırşehir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kırşehir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Kırşehir İlçeleri
        Tüm Kırşehir Haberleri
         Kırşehir

        Kırşehir

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa