Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kartepe Zirvesi BM'nin gündemine girdi

        Oğuzhan Eke

        KOCAELİ (İHA) - '15 Temmuz ve Darbeler' temasıyla düzenenlenen Kartepe Zirvesi deklarasyonu Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu tarafından TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Temsilcisi ve Kalkınma Programı (UNDP) Koordinatörü Irena Voyaçkova Solorano'ya teslim edildi.

        15 Temmuz ve Darbeler' temasıyla düzenenlenen Kartepe Zirvesi deklarasyonu Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu tarafından TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Temsilcisi ve Kalkınma Programı (UNDP) Koordinatörü Irena Voyaçkova Solorano'ya teslim edildi. Kartepe Zirvesi Düzenleme Kurulu imzasıyla 4 başlık, 33 tespit ve öneriden oluşan deklarasyon yedi dile çevrilerek dünya kamuoyuna kazandırıldı. Deklerasyonun teslimi için yapılan ziyaretlerde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ali Yeşildal, Daire Başkanları Raşit Fidan ve Hasan Yılmaz, Kartepe Zirvesi Proje Koordinatörü İsak Baydaroğlu, Bilim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, Prof. Dr. Yılmaz Bingöl, Prof. Dr. Haluk Selvi, Prof. Dr. İbrahim Şirin ile Kartepe Zirvesi İçerik Koordinatörü Murat Lehimler, Başkan Karaosmanoğlu'na eşlik etti.

        Karaosmanoğlu'nun ilk ziyareti Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Temsilcisi ve Kalkınma Programı (UNDP) Koordinatörü Irena Voyaçkova Solorano'ya oldu. Ziyarette 15 Temmuz'un bir milat olduğuna değinen Başkan Karaosmanoğlu, "15 Temmuz, dünya darbeler tarihinde bir milattır. Dünyada ilk kez bir darbe girişimi, Türkiye'nin sivil direnişiyle bastırılmıştır. 15 Temmuz darbelerle iradesi gasp edilen, açık ve gizli sömürü haline getirilen dünya halklarına ilham vermiştir" dedi. Kartepe Zirvesi 2017'nin ana teması Uluslararası Darbeler ve 15 Temmuz olarak yapılmasının ardından BM'de yapılan görüşmede de 2018 Zirvesi'nin başlığı da "Göç ve Mülteci Sorunu" olarak belirlendi. Bu yıl içerisinde düzenlenecek zirveye Birleşmiş Milletler'in katılım sağlayacağı kaydedildi.

        Karaosmanoğlu'nun BM'den sonraki ziyaretini TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a gerçekleştirdi. Burada TBMM Başkanı Kahraman'a deklarasyonu teslim eden Karaosmanoğlu, "15 Temmuz ve Darbeler temasıyla düzenlediğimiz Kartepe Zirvesi'nin yanı sıra kentimizin tarihinde çok önemli adımlar atmış şahsiyetleri de sempozyumlarla genç nesillere anlatıyoruz. Bu sempozyumdan çıkan sonuçları da yine kamuoyu ile paylaşıyoruz" diye konuştu.

        Birliktelikte yaptığı konuşmada 15 Temmuz gecesine değinen Kahraman, "Cumhurbaşkanımız 15 Temmuz gecesi milletimize yaptığı çağrı çok önemliydi. Halkımız meydanlarda toplanırken, bizlerde TBMM çatısında nöbetimizi tuttuk. Milletimi 15 Temmuz FETÖ hain darbe girişimine karşı duruşu ile tarihi bir sorumluluğunu yerine getirmiştir" dedi. Kartepe Zirvesi 2017 Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Beril Dedeoğlu'da, deklarasyonun içeriği hakkında ayrıca TBMM Başkanı Kahraman'a detaylı bilgi aktardı. 2018 yılında yapılacak Kartepe Zirvesi'nin ikincisine Kahraman'ı davet eden Başkan Karaosmanoğlu, "Sizi aramızda görmek bizleri mutlu edecektir. Zirvemizi her yıl düzenli olarak yapacağız. Dünyayı ve ülkemizi yakından ilgilendiren konuları ele alacağız" ifadelerini kullandı.

        (OE-İÇ)

        18.02.2018 12:51:12 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kocaeli haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kocaeli Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Kocaeli İlçeleri
        Tüm Kocaeli Haberleri
         Kocaeli

        Kocaeli

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa