Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        2017-2018 av sezonu bitti

        (Fotoğraflı)

        Şükrü Sağlam

        MALATYA (İHA) - Doğanşehir Avcılar Ve Atıcılar Derneği Başkanı Mehmet Sandal, 2017-2018 av sezonunun bittiğini belirterek, sezon sonrası av yapanların suç işleyeceğini ve doğaya zarar vereceğini, bu noktada herkesin duyarlı olması gerektiğini söyledi.

        Başkan Sandal, Avlak Haritasına göre Güneydoğu Anadolu Av Bölgesi içerisinde yer alan Malatya'da keklik ve tavşan avının 14 Ocak tarihi itibarı ile sona erdiğini ifade ederek "Bakanlığımız, av sezonu başlangıç ve bitiş tarihleri bölgelere ve bölgelerdeki mevsim şartlarına göre belirlemekte, bunu yaparken de av hayvanlarının üreme ve yetişme dönemlerini göz önüne almaktadır. Av sezonu bitimi sonrasında av hayvanlarının nesillerini devam etmeleri için kendilerine en uygun olan bölgelerine yerleştirilmektedirler. Sezon sonrası avcılık faaliyetlerini devam ettiren kaçak avcılar av neslini tehlikeye sokmakta ve bölgede av hayvanı popülasyonunu yok etmektedir. Resmi sezondan önce ve sonra avlanmak hem suç, hem de av hayvanlarının neslinin devamını tehlikeye sokan bir davranıştır. Unutulmamalıdır ki avlanmak sadece bizim değil gelecek nesillerinde hakkıdır. Doğamız içindeki av hayvanlarını koruyacağımızı ve bunun hesabını yapmalıyız. Çünkü Avcılık doğa ile sadece bağ kurmak değildir. Sevgi ister şefkat ister. Biz yönetim kurulu ve dernek üyelerimize birlikte hayvan yavrulama ve yetiştirme dönemi olan av yasağı döneminde kaçak avlanmaya (bohçacılığa ) kesinlikle izin vermeyeceğiz. Kaçak avlananların yakalanması ve en ağır cezaya çarptırılması için elimizden geleni yapacağız. Resmi av sonrası yapılan avcılık ile yasal olmayan, halk dili ile kurak avcılık olarak bilinen avcılık, far avı, her sezon yasak olup denetimlerinde sık sık yapılması gerekmektedir. Bu tarihten sonra avlananların görüldüğü takdirde derneğimize, Jandarmaya veya doğa koruma ve Milli Parklar Müdürlüğüne bildirmesi bir vatandaşlık görevidir" şeklinde konuştu.

        Avın doğanın bir meyvesi olduğunu belirten Sandal, "Av yoksa avcıda yoktur. O halde o meyvelerden her zaman faydana bilmemiz için o meyvenin yaşadığı doğayı korumak, canlı tutmak gerekir. Gerçek avcı attığını vuran değil, hangi avı ne zaman ne kadar vurması gerektiğini bilendir. Gerçek avcı avına sahip çıkan, koruma ve kollama faaliyetleri yapanlardır. Avın gecesi olamaz. Savunmasız ve kaçma şansı verilmeyen bir hayvana ışık tutarak öldürmek av değildir. Bunu yapan insanlarda avcı değildir. Bu şekilde av yapanlar yakalandıklarında yetkililerce araçlarına ve silahlarına el konulacaktır. Doğanşehir avcılar ve atıcılar derneği olarak yasal avcılık için her fırsatı değerlendirmekte, derneğimize müracaat eden avcı arkadaşlarımıza rehberlik etmeliyiz. Derneğimiz aracılığı ile halk eğitimi merkezinde yeterli katılımcı sayısı bulunduğu zamanlarda avcı eğitimi kursları açılmakta ve yasal avcılık için ana yapı oluşturulmaktadır. Derneğimiz bu yıl içerisinde iki adet avcı eğitimi kursu düzenlemiş, katılımcılara belgelere verilerek yasal avcı olmaları sağlanmıştır. Bunun için avcı belgesi sahibi olmak isteyenlerin derneğimize müracaatlarını bekliyoruz" dedi.

        Doğanşehir avcılar Atıcılar Derneği olarak avcı ile ilgili asıl amaçlarının yasal avcının haklarını koruyup kaçak avcıyı azaltmak olduğunu belirten Sandal, "Her av sezonunda verilen vergi oranını azaltmak yasal avcı sayısını artıracaktır. Bununla beraber yasak avcı iken bir av sezonu ava hiç gitmeyen ancak Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğüne o av sezonunda avlanmak istemediğini beyan eden dilekçe vermesi gerektiğini bilmeyen yada birkaç sene bu şekilde avlanmadan uzak olan yasal avcılarımız yeni sezonda avlanmak istedikleri zaman karşılarına avlanmadıkları dönemlere ait vergi borçları çıkmakta bu da bir hayli külfete neden olmaktadır. Bizler yasal avcılığı artırarak kayıt altına almaya çalışırken yasal olamayan avcılık artmaktadır. Bizler Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkililerini Bu durumları göz önüne alarak bir defaya mahsus geriye yönelik avlanmadan doğan vergi borcu bulunan avcılarımızın borçlarını af ederse yasal avcı sayımız daha da artacak, bu problemde çözüme kavuşacaktır" diye konuştu.

        (ŞS-BT-SD-Y)

        11.02.2018 15:44:25 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Malatya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Malatya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Malatya İlçeleri
        Tüm Malatya Haberleri
         Malatya

        Malatya

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa