Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Fatma Şahin, ortak yayın platformunda önemli açıklamalarda bulundu

        - Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin:

        - "Şehir meydanı için çalıştay düzenlenecek"

        (Fotoğraflı - Görüntülü)

        GAZİANTEP (İHA) - Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kamil Ocak Stadyumu'nun yerine yapılması planlanan şehir meydanıyla ilgili olarak, "Çalıştayın ardından ortaya çıkan projeyi halkımızla paylaşacağız, onların beğendiği proje üzerinde çalışacağız" dedi.

        Şahin, Ortak Yayın Platformunun canlı yayın konuğu oldu. Şahin, Gaziantep Olay TV, Kanal 27, GRT, Mega TV ve Hisar TV'nin ortak yayınladığı canlı yayında Moderatör Galip Ünlükara'nın sorularını yanıtladı. Türkiye'nin en büyük Kalite Kontrol Laboratuvarı'nın kurulduğu Hacibaba Su Tesisleri'nde yapılan canlı yayında Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen çalışmaları değerlendiren Şahin, merak edilen konulara açıklık getirdi.

        "Suriye'nin gerçek sahipleri topraklarına dönecek"

        Türk Silahlı Kuvvetleri'nin başlattığı Zeytin Dalı Harekâtına değinen Şahin, "Bu ilk değil. Cumhurbaşkanımızın ön görüsü ve cesaretiyle uluslararası hukuka uygun olarak Suriye'nin toprak bütünlüğü ve halkımızın güvenliğini sağlamak amacıyla sınır ötesi müdahaleye Fırat Kalkanı Operasyonuyla Cerablus'ta başlattık, burada hayat normalleşti, ardından El-Bab'ta bu operasyon genişledi, şimdi de Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Afrin'de özellikle Kilis ve Hatay'ı ilgilendiren iki ana damardan çalışıyoruz. Mehmetçiğimize çok güveniyoruz, ordumuzun müthiş bir alan tecrübesi var, Türk Silahlı Kuvvetlerimiz teknolojik olarak kendini güçlendiriyor. Milli ve yerli savunma sanayisinin alt yapısı hızlı bir şekilde oluşuyor. Belediye başkanı olarak herkesin kendi topraklarına bir an önce dönmesini istiyoruz. 7 yıldır büyük bir ev sahipliği yaptık, insani, vicdani olarak evimizi açtık, soframızı açtık, gönlümüzü açtık. Ancak onların boşalttığı bölgeleri, PKK, DEAŞ, PYD/YPG gibi terör örgütleri doldurdu. Bölgede huzur koridoru oluştuğu zaman bölge terör örgütlerinden temizlenmiş olacak, topağın gerçek sahipleri vatanına dönecek, böylece yükümüz hafifleyecek. Bu yüzden halkımız bu operasyonu destekliyor, benimsiyor. Bölgeye istikrar gelirse bölgenin kalkınması da büyümesi de daha güçlü olacak. Bu coğrafya, bize güçlü olmamızı, bize güçlü bir ordu, güçlü bir millet, güçlü bir kardeşlik hukuku içerisinde olmamızı emrediyor. Çünkü bölgede bitmeyen bir hesap var. Adı ne olursa olsun, milletin huzurunu ve güvenliğini bozan gruplar hiç bitmiyor, isimler değişiyor ancak hesap bitmiyor. Bu art niyetli grupların hesaplarını bozmak için çok akıllı, uyanık olmalıyız, kardeşliğimizi güçlendirmeliyiz. İmparatorluklar kurmuş bir milletiz, biz herhangi bir millet değiliz. Bu millet necip ve faziletli bir millet. Cumhurbaşkanımız da bu milletin gücünü arkasına alarak bu dönemi, tarihe altın harflerle geçirecek" ifadelerini kullandı.

        "Halkımızla olan muhabbet güvene dönüştü"

        30 Mart 2014 tarihinde yapılan yerel seçimler öncesinde hazırladığı 1027 projeyle yola çıktıklarını aktaran Şahin, "Bu projeler ya başladı ya devam ediyor ya da bitmek üzere bu kadar zor zamanda bu kadar ciddi bütçe sorununa rağmen halkımıza verdiğimiz sözü tutmamız onlarla aramızdaki muhabbeti güven ilişkisine dönüştürdü. Biz birbirimizi seviyoruz ama Büyükşehir belediye başkanı söylerse yapar güvenini kazandık" şeklinde konuştu.

        "Suda indirim işyerlerine de yansıyacak"

        Türkiye'nin en büyük Kalite Kontrol Laboratuvarını hizmete açtıklarını aktaran Şahin, suyun, şehir şebekesine verilmeden önce fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerin yapıldığı laboratuvar binasını 2 bin 500 metrekareye kurduklarını hatırlattı.

        Türkiye'nin Melen'den sonra ikinci büyük içme suyu projesi olan Düzbağ İçmesuyu Projesi'yle Kahramanmaraş'ın Çağlayancerit ilçesine bağlı Düzbağ beldesinden doğan, Fırat Nehri'nin bir kolu olan Göksu Çayı Gaziantep'e akıtacaklarını anlatan Şahin, 500 kişilik bir ekiple 24 saat çalışmalar kesintisiz devam ettiği projenin yüzde 40'ının tamamlandığını bildirdi.

        Kartalkaya Barajı'ndan gelen eski boruların, 2,60 metre çapındaki çelik borularla değiştirildiğini, kayıp kaçak oranında ciddi düşüşler sağlanınca meskenlerde yüzde 15 oranında suda indirime gitme kararı aldıklarını aktaran Başkan Şahin, projenin tamamlanmasıyla indirimlerin işyeri faturalarına da yansıtılacağını, bu konuda vatandaşlardan biraz daha sabır göstermelerini istedi.

        Sosyal içerikli çalışmalar hakkında bilgi veren Şahin, "Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Yeşilay Cemiyeti arasında imzalanan 'Bağımlılıklara Yönelik Koruma, Önleme ve Rehabilitasyon Alanında İşbirliği Protokolü' kapsamında önceden belirlenen riskli 20 mahallede saha çalışmalarına başladık, ben de katılıyorum. Dumlupınar Mahallesi'nden başlatılan çalışmalar, İncilikaya Mahallesi'nden devam etti, önümüzdeki günlerde 18 mahallede aileler, uyuşturucuya yönelik mücadele konusunda bilinçlendirilecek. İl Emniyet Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Müftülüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğüyle ortak saha çalışmalarında; tütün, alkol, madde ve teknoloji bağımlılığının zararlarını anlatıyoruz. Şimdi ekiyoruz zamanla karşılığını alacağız. Bu iş, bir anda düzelmez biz zihinleri iyi beslersek uyuşturucu kullanımını baştan önlemiş olacağız. Down sendromlu çocukların sosyal hayata katılımı ve kendilerine güvenlerini kazanmaları amacıyla Masal Parkı içerisine bin hafta önce Mutlu Kafe'yi, hizmete açtık. Kafede down sendromlu 8 çocuk, garsonluk yapacak, müşterilerle sohbet edecek, sosyal iletişimlerini geliştirecek. Çok güzel oldu. Bu kafe vatandaşlarımızın ilgi odağı oldu" ifadelerine yer verdi.

        "Bizim sigorta atarsa Avrupa'nın sigortası da atar"

        Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Belçika'nın başkenti Brüksel'de toplanan Avrupa Parlamentosu'nda Avrupa'dan Dünya'ya göçü anlattığını hatırlayarak, "Avrupa bugüne kadar bu meselede üç maymunu oynadı, 'Nasıl olsa benim sınırım değil beni ilgilendirmez' dedi. Yasa dışı göçlerin kendilerini etkilemeye başladığı zaman, bu işi Türkiye'nin geri kabul anlaşmasıyla çözmeye çalıştı. Toplantıda, 'Türkiye ve Gaziantep bir sigortadır, bizim sigortamız atarsa Avrupa'nın sigortası atar, bizi iyi dinleyin bizim çözümlemelerimize kulak verin, bu sorun sizi de yakar o yüzden daha güçlü bir model üzerine çalışalım' dedim. Bu sefer daha dikkatli dinliyorlar, sorunu çözmeye çalışıyorlar, iki yıl önceki gibi değiller. Bugüne kadar yok saydıkları meselenin çözümü için, 'biz çaresiz kaldık bize akıl verin' bakışını gördüm. Bizlere akıl veren Avrupa bu meseleden bizden akıl alma noktasına geldi" dedi.

        Türkiye'ye örnek projelerden biri olarak gösterilen Kuzey Şehir Projesinde çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini kaydeden Şahin, "TOKİ bizim en büyük paydaşımız. 8,5 milyon metrekare alanda 50 bin konutun yükseleceği, yaklaşık 250 bin nüfusun yaşaması düşünülen "Kuzey Şehir"de ilk etapta 3 bin 500 bitti. Biz altyapı çalışmalarını yürütürken bir taraftan da yol açıyoruz bu yol her yola benzemiyor. 5'inci Organize Sanayi Bölgesinden 5 kilometre yol açtık. O bölgeden ağır vasıtalar geçtiği için buraya bir yol açtık. Organize Sanayi Bölgesi Araban yolu üzerindeki Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi'nin yanında Nurgana'da gördüğümüz viyadükler gibi 17 kilometrelik yol yapıyoruz. Bu yol, hem Kuzey Antep'e gitmek, hem de Kuzey Antep'ten Aktoprak'a gitmek için çok önemli, ikinci bir çevre yolu olacak. D-400 karayolunda yol genişletme çalışması yaptık, ihtilaflı bur durum ortaya çıktı, bizi çok yordu, bu yolun alternatifi yok. Bir gecede Erikçe Yolu'nu açmak zorunda kaldık. Halkımız çok yoruldu onlar yorulunca biz de yoruluyoruz. Bu yol D-400'ün alternatifi olacak. 80 milyonluk çalışma sonucu halkımızın artık bir B planı olacak. Şehri açma, ulaşımı dar bölgeden çıkarıp genişletme ulaşım ağını yayma açısından önemli görüyorum" ifadelerini kullandı.

        "Sulak alanı görünce vuruldum"

        Şahin, Karkamış-Nizip Taşkın Ovası Sulak Alanı Ekopark Projesi'nin hazırlandığını aktararak, "Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında, Karkamış-Nizip Taşkın Ovası Sulak Alanına yönelik çalışmalar meyvesini vermeye başladı. Projeyle, Teras Alanı, Plaj, Su Altı Araştırma Merkezi, Rehabilitasyon Alanları ve Ekopark'ın yer alacağı 5 bin 500 dönüme doğa harikası bir mekan kurulacak. 197 kuş türü ve 71 farklı canlının barınacağı sulak alanda, vatandaşlarla doğa adeta bütünleşecek. Ben burayı ilk gördüğümde şok oldum. Çok sayıda Avrupa ülkesi gezdim ama ben burası kadar güzel bir yer gördüm adeta vuruldum. Fırat'ın tüm güzelliği var, Birecik Karkamış, arasındaki gördüğünüz coğrafya muhteşem bir yeşil alan, sulak alan. Hemen inceleme başlattık, şu an Manyas kuş cennetinde yaşayan kuş çeşidi kadar kuş çeşidi var. Nesli tükenmekte olun Fırat kaplumbağası, çizgili sırtlan, bölgeye özel canlılar bölgenin zenginliğini oluşturuyor. Hemen bir uygulama projeyi hazırlattık. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'yla görüştük ve burasını uluslararası sulak alanı ilan edeceğiz" ifadelerine yer verdi.

        "Şehir meydanı için herkesin fikri alınacak"

        Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kamil Ocak Stadyumu'nun yerine yapılması planlanan alan şehir meydanıyla ilgili şunları kaydetti: "TOKİ başkanlığı, mevcut stadyumun yerini meydan olacak şekilde bize bir tasarım gönderdi. Meclisten komisyona havale ettiğimizde çok ciddi spekülasyonların olduğunu gördük. 'Buraya alışveriş merkezi yapılacak 45 dönüm alana sahip olan Kamil Ocak Stadyumu, 10 dönüme düşecek, meydan kalmadı' dendi. Spekülasyonlar çoğalınca ben de yasayı yeniden meclise iade ettim. Herkese çok yakın bir şekilde bunun böyle olmadığını anlatmamız gerekiyordu. Önce 78 sivil toplum kuruluş temsilcileriyle buluştuk. Onlarla konuştuk, taleplerini aldık, Gönüllü kuruluşların da taleplerini dinledik. Kadınıyla, genciyle, öğrencisiyle, engellisiyle çocuğuyla her görüşten insanın katılacağı bir çalıştay yapmayı düşünüyoruz. Yaşayan bir meydanda ne isteniyor, meydanda ne olmalı ne olmamalı? sorularına toplanacak çalıştayda yanıt bulacağız. Çalıştayın soncunda ihtiyaç analiz çıkaracağız. Yerel ve ulusal kentsel tasarımcılarla proje çalışması yaptıracağız. Ortaya çıkan projeyi halkımızla paylaşacağız onların beğendiği proje üzerinden çalışmalara yoğunlaşacağız. Bir ay sonra Toplu Konut İdaresi Başkanı Ergün Turan, kentimize geldiğinde meydanın yerini göstereceğiz. Anlaşabilirsek meydandaki yeri, trampa yapıp yerel yönetimlerin inisiyatifine almak istiyoruz. Valiliği taşıyoruz. Yıktığımız bedesten ile birlikte 250 dönüm büyük bir alan ortaya çıkacak. Ticari alanlar olmayacak ama Avrupa'daki meydanlarda küçük alışveriş yerleri, kafeler ve kiliseler var. Burada önyargılardan uzak yaşayan bir meydanı nasıl inşa etmemiz gerektiğini bilimsel bir şekilde bakmamız ve bunun gereğini halkımız için yapmamız gerekiyor. Herkese yer var gönül darlığına gerek yok"diye konuştu.

        (AKG-SD-Y)

        10.02.2018 15:29:05 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Gaziantep haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Gaziantep Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Gaziantep İlçeleri
        Tüm Gaziantep Haberleri
         Gaziantep

        Gaziantep

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa