Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dünya Sigarayı Bırakma Günü

        (Fotoğraflı)

        Ahmet Arslantaş

        ADIYAMAN (İHA) - Adıyaman Sağlık Müdürü Erdoğan Öz, Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, sağlıklı bir yaşam için yeni bir başlangıç yapmak gerektiğini kaydetti.

        Sağlık Müdürü Uzman Dr. Erdoğan Öz, sigara içimi tüm etkilenenlerin sağlığını tehdit eden, mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirtti.

        Sigara kullanımının kanser, akciğer hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları gibi birçok hastalığa yol açtığına dikkat çeken Erdoğan Öz, "Sigara kullanımı sadece bireye değil, sigara dumanını soluyan diğer kişilere de ciddi zararlar vermekte, sigara ve diğer tütün ürünlerinin dumanına maruz kalan kişilerde de aynı hastalıklar görülebilmektedir. Sigara ve tütün dünyada en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı maddelerdir. Sigara ve tütün kullanımı önlenebilir ölüm nedenlerinin başında gelmekte olup dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Her yıl yaklaşık 5 milyon kişinin sigara ve tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir. Dünyada meydana gelen ölüm olaylarının başında yer almaktadır ve giderek ilk sıraya yerleşme eğilimindedir. Ülkemizde 4207 sayılı 'Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun'un kamuya açık bütün kapalı alanlarda uygulanmaya başlanmasıyla birlikte tütün ile mücadelede yeni bir dönem başlamıştır. Tütün mücadelesinin bütün adımlarına halkımızın sahip çıkması kamusal hizmetlerin gücünü artırmaktadır" dedi.

        Öz açıklamasının devamında, "Sigarayı bırakanlar ilk 20 dakikadan itibaren faydasını görmeye başlar. Bir yılın sonunda koroner kalp hastalığı riski sigara içen birinin yarısı kadardır. 15 yıl sonra koroner kalp hastalığı riski sigara içmeyen biriyle aynı seviyeye inmektedir. Akciğer kanseri riski ise 10'uncu yılın sonunda sigara içen birinin sahip olduğu riskin yarısına inmektedir.

        Sigara içen bireylerin 9 Şubat'ı tütünsüz, dumansız ve sağlıklı bir yaşam için yeni bir başlangıç olarak kabul etmeleri, başta ülkemiz ve ilimizdeki kişileri ve gelecek nesilleri tütün ürünlerinin zararlarından korumak ve herkesin en temel haklarından biri olan temiz hava soluyabilmesini sağlamak için çok anlamlıdır.

        Bu vesile ile 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Gününü başlangıç kabul ederek sigara içen tüm vatandaşlarımızı Sigara Bırakma polikliniklerimize davet ediyoruz. Sigara bırakma konusunda adım atmak isteyenler bunun yanı sıra Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattından yararlanabilmektedirler. Vatandaşlar buraya yaptıkları başvurular sonrasında tütün kontrolü konusunda eğitim almış sağlık çalışanlarından danışmanlık hizmeti almakta ve gerekirse de il düzeyindeki kamu hizmeti veren Sigara Bırakma Polikliniği'ne yönlendirilmektedir.

        İl Sağlık Müdürlüğümüze bağlı olarak hizmet veren Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kahta Devlet Hastanesi ve Çelikhan Devlet Hastanesi olmak üzere, 3 Sigara Bırakma Polikliniğimiz halkımıza sigara bırakma konusunda etkin bir şekilde hizmet vermektedir" ifadelerini kullandı.

        (AHM-AA-Y)

        09.02.2018 09:17:49 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Adıyaman haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Adıyaman Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Adıyaman İlçeleri
        Tüm Adıyaman Haberleri
         Adıyaman

        Adıyaman

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa