Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Gönen Sulama Ovası Birliği Başkanı Bülent Can:

        - "2017'de 128 bin dekar alan sulandı"

        - "2025'te su petrolün önüne geçecek"

        (Fotoğraflı)

        İbrahim Aldemir

        BALIKESİR (İHA) - Balıkesir'in Gönen Sulama Ovası Birliği Başkanı Bülent Can, 2017 yılında Gönen'de 128 bin dekar alanın sulandığını ifade etti.

        Can, iyi bir işletme olduklarının altını çizerek, "Matematiği, hesaba kitaba sığmayacak bir işletmeyiz. Su planlamasında yüzde 19 çeltik ekilecek alan, yüzde 30'unu ise ağaçlık alan diye planlıyoruz fakat yüzde 100'ünü suluyoruz. Belki su tüketimine göre bakacak olursak bir baraj daha olsa ancak yetecek ama biz takviye pompalarımızla ve günlük yaptığımız doğru su dağıtım planlaması ile sezonu sıkıntılı da olsa çıkardık" dedi.

        Birlik Başkanı Can, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun ifadesine göre son 44 yılın en kurak yılı olan 2017'de çiftçinin malını yakmadıklarını ve sadece bunun bile bir başarı olarak görüldüğünde kimsenin birliğin çalışmalarına laf etmeye hakkı olmadığını ifade etti. Can, "Gönül ister ki, aynı başarıyı suyu yöneten tüm kurumlar da gerçekleştirebilsin. Çünkü su hayattır ve hayat iyi yönetilmelidir. İyi yönetilmez ise idarenin başındakiler kişilerin hayatlarını yok saymış olacaklardır" dedi.

        2025'te su petrolün önüne geçecek

        2017 yılında GOSB olarak yükselen enerji bedelleri ve oranları karşısında çiftçinin mağdur olmaması için enerjide tasarruf sağlayarak aynı zamanda pompajda aksaklık olmaması için 4 pompa istasyonunda rehabilitasyon çalışması yaptıklarını vurgulayan Can, "Bu yatırımlarla çiftçilerimiz sorunsuz su alışını devam ettirirken, 2019'da yatırım bittiğinde de daha ucuz su kullanma imkanına sahip olacaklar. Yatırım her ne kadar büyük olsa da kendini 1,5 yılda amorti eder. Bu da GOSB'un her 1,5 yılda bir yatırım maliyeti kadar kâra geçtiğinin göstergesidir. Biz rüzgar gülü, güneş paneli kurup 8-10 yılda kendini amorti eden projelerle birliği kâra geçirmektense, yapılan revizyonlarla 1,5 yılda kâra geçirecek bir model gerçekleştirdik. Hele ki bunda bir de yıllık pompa bakım onarım giderlerinden de kurtulacağımızı hesaba katarsak kârlılığımız daha da büyük. GOSB her zaman için yapmış olduğu yeniliklerle örnek ve öncü olmuştur. Avrupa'daki Sulama Birlikleri'nin hayal edemeyeceği projeleri gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki 2025'te su petrolün önüne geçecek. Suyu olan ülkeler kazanacak. Bu yıl barajlarımızın da doluluk oranı iyi" şeklinde konuştu.

        (İA-MŞ)

        26.01.2018 16:07:06 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Balıkesir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Balıkesir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Balıkesir İlçeleri
        Tüm Balıkesir Haberleri
         Balıkesir

        Balıkesir

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa